Startsida / Inlägg

Blandad framgång för de tyska lagen

av Pierre Wingren, reporter

Så är det dags för ännu en härlig ”tåg-blogg”. Den bästa sortens bloggande. Nja.

Säsongens första Champions League-omgång är spelad – med minst sagt blandade resultat för Bundesliga-lagen.

I tisdags vann Bayern München med 3-0 mot CSKA Moskva. Samma kväll förlorade Bayer Leverkusen, på ett hopplöst sätt, med 2-4 mot Manchester United.

I går vann Schalke 04 med 3-0 mot Steaua Bukarest. Samma kväll förlorade Borussia Dortmund, på ett hopplöst sätt, med 1-2 mot Napoli.

Omgångens största segrare är för mig Schalke 04. Inte bara för att de vann den viktiga hemmamatchen mot Bukarest, utan också för Chelsea gick och förlorade mot FC Basel. Ett drömresultat för Jens Kellers lag.

Det krävdes en gnutta tur för Schalke. I andra halvlek slog Uchida ett inlägg som ingen spelare nådde, målvakten hade kommunikationsproblem med sin backlinje och otroligt nog stod det 1-0 till hemmalaget. Efter det var matchen enkel för Schalke. De kunde spela ut. Kevin-Prince Boateng placerade in 2-0 och Julian Draxler avrundade det hela till 3-0 med ett mycket vackert mål.

Än en gång höll Schalke nollan. Än en gång spelade de med tålamod. Nu har spelarna tankat ordentligt med självförtroende och det ska bli oerhört intressant att se hur de kan matcha Bayern München på lördag.

Tokigt viktiga poäng för Schalke alltså. Och till Horst Heldts glädje kan vi än en gång konstatera att Boateng var ett utomordentligt bra köp – en avgörande affär.

BVB är inte längre BVB skrev jag i går. Jag fick rätt på mer än ett sätt. Att det inte passar Borussia Dortmund att gå in som favoriter mot lag visste vi – och mycket riktigt hade laget stora problem med Napolis fina försvarsspel. De skapade inte särskilt många chanser, hade svårt att hitta ytor.

Men BVB var inte BVB alls. Det saknades mycket. De hade en riktigt dålig dag på jobbet. Samtidigt gjorde Napoli det oerhört bra.

Dortmund inledde matchen ganska bra, men det syntes snabbt att Napoli var det något vassare laget. Sen missade Robert Lewandowski ett bra läge, minuten senare gjorde Higuain 1-0 för Napoli. Neven Subotic hade, inför målet, stått och trampat vid sidlinjen. Han ville släppas in efter omplåstring.

Jürgen Klopp lever på sina känslor – det är hans grej. Han lever fotboll. Problemet är att han ibland kokar över. Det gjorde han i går – och skämde ut sig ordentligt. Domaren visade givetvis upp honom på läktaren och efter det var matchen förlorad. Allt som kunde gå snett gick snett. Mats Hummels klev av skadad, Roman Weidenfeller fick ett korrekt rött kort efter att ha använt händerna utanför straffområdet. Ridå.

I andra halvlek gjorde BVB trots allt en helt okej insats. Men det räckte inte långt. Matchen slutade till sist 2-1 till Napoli. En otroligt tung start för Borussia Dortmund. Nu gäller det att vinna mot Marseille – men även där kommer Jürgen Klopps gäng få spela den typ av fotboll som i går. Det passar dem inte särskilt väl. Det gäller verkligen att de gör sin läxa om de inte vill åka ut ur Champions League innan vintern.

Två vinster och två förluster för de tyska lagen. Två övertygande segrar och två solklara nederlag.

***

Ytterligare två tyska klubbar mäter sina krafter med europeiskt motstånd i kväll. Det är dags för Europa League. Eintracht Frankfurt har hittat formen och brinner inför comebacken i Europa. Franska Bordeaux kommer på besök. Känslan är att Armin Vehs Frankfurt har goda chanser, men att det blir en jämn match. Matchstart 19:00.

För SC Freiburg kan kvällens äventyr bli en befrielse. I Bundesliga-vardagen är det inte mycket som fungerar för Christian Streichs nybyggda lag. En smak av framgång i EL kan betyda mycket för säsongen. Freiburg välkomnar tjeckiska Slovan Liberec. Matchstart 21:05.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB