Startsida / Inlägg

Boateng vs Boateng

av Pierre Wingren, reporter

Blandad framgång i Champions League, blandad framgång i Europa League. Eintracht Frankfurt tryckte gasen i botten och vann med 3-0 på hemmaplan mot Bordeaux. En riktigt härlig återkomst i Europa alltså.

Det gick tyngre för SC Freiburg. Efter 4 305 dagars abstinens var den lilla klubben tillbaka i Europa. Julian Schuster och Admir Mehmedi fixade 2-0 redan i första halvlek, men sen slarvade Freiburg bort segern. Inbytte Karim Guede spelade med handen två gånger om och visades ut, men innan dess hade slarv lett till 2-2. En poäng åtminstone.

***

Helgens absoluta höjdpunkt är givetvis det härliga mötet mellan Schalke 04 och Bayern München. När Manuel Neuer vänder hem till sin gamla hemmaarena så sätter det alltid lite extra svartpeppar på matchen, men på lördag tillsätter fotbollskocken även lite ljuvlig cayennepeppar. Kevin-Prince Boateng har återvänt till Bundesliga och höjt Schalke 04 till en ny nivå. Sedan tidigare återfinns brodern Jerome Boateng i Bayern München. Båda spelarna är i riktigt gott slag – precis som deras lag.

Efter fem matcher har Bayern München 13 poäng. Schalke inledde säsongen svagt men har höjt sig på sistone, just nu ligger Jens Kellers lag nia med sju inspelade poäng. Det tjusiga med det här är förstås att FC Bayern så gärna vill vinna eftersom att de vill ta sig förbi, eller hänga med, Borussia Dortmund. Schalke 04 vill hemskt gärna ta sig upp och beblanda sig med toppklungan. Ljuvligt.

Det var ett tag sedan bröderna möttes. Under VM 2010 vann Jeromes Tyskland med 1-0 mot Kevins Ghana. I april 2009 vann Kevin-Prince med Borussia Dortmund mot Jeromes Hamburger SV.

Nu är det äntligen dags igen. Det kommer dock vara 90 minuters krig, ingen gemytlig släktträff inte. ”Jag blir nästan besviken om han inte tacklar omkull mig”, säger Kevin-Prince.

På senare tid har Schalke haft en dålig ovana mot Bayern München och vikit ner sig ordentligt. Å andra sidan har också FC Bayern en riktigt spelstark period bakom sig. På lördag hoppas Kevin-Prince att han kan leda Schalke till en efterlängtad seger. Och han vill förstås vinna mot sin bror.

”Vi ser fram emot matchen båda två. Naturligtvis är det en stor grej för oss att få spela mot varandra på en så här hög nivå. Givetvis hoppas jag att jag står som segrare med Schalke i slutet av matchen”, säger Kevin-Prince.

Men Bayern München blir onekligen en tuff nöt att knäcka. Även om spelarna inte har blivit helt bekväma med Pep Guardiolas filosofi så trillar poängen in. Och senast mot CSKA Moskva fick vi se en härlig blandning mellan Peps spelidé och Jupp Heynckes temporika anfallsspel.

För Schalke gäller det att försvara sig lika kompakt och koncentrerat som i de senaste matcherna. En riktig käftsmäll till match väntar på oss i Gelsenkirchen. Klockan 18:30 alltså. Boateng mot Boateng, Schalke mot FC Bayern. Pang.

Bundesliga omgång 6

Fredag 20:30

Borussia Mönchengladbach – Eintracht Braunschweig
Gladbach har öppnat säsongen starkt – åtminstone på hemmaplan. Sportchefen Max Eberl vill se ett lite mer anfallssuget lag, han känner att spelartruppen har mycket att erbjuda. Hur som helst gäller det förstås att vinna på hemmaplan mot Braunschweig som bara har spelat in en poäng. Den där poängen lyckades nykomlingarna dock roffa åt sig förra veckan när de spelade 1-1 mot Nürnberg. Kan bli en tät match.

Lördag 15:30

Hannover 96 – FC Augsburg
Även Hannover 96 är ett oerhört hemmastarkt lag, och de har inlett säsongen på ett bra sätt. Glädjande nyheter för Mirko Slomka: poängmaskinen Huszti är äntligen tillbaka. Och han lär nog behövas när FC Augsburg kommer på besök. Klubben från Bayern har fått en positiv start på säsongen och har vunnit sina senaste tre matcher.

VfL Wolfsburg – TSG Hoffenheim
Den här säsongen vill Wolfsburg äntligen nå ut i Europa igen, de har förstärkt spelartruppen och framför allt skaffat sig en sportslig ledning med potential och långsiktigt tänk. Säsongen har dock inte börjat tillräckligt bra och det gäller att vinna mot Hoffenheim om de vill haka på topplagen. Luiz Gustavo är avstängd igen och måste ersättas. Hoffenheim har fått en bra start på säsongen och ligger sjua inför lördagens match, en viss Kevin Volland har toppat formen.

1. FC Nürnberg – Borussia Dortmund
Nürnberg fick en spelmässigt positiv start på säsongen – men segrarna uteblev och nu ser det ganska tungt ut. De väntar ännu på sin första vinst, motivationen kommer givetvis att vara på topp när Dortmund kommer på besök. Nürnberg har inget att förlora, Dortmund vill ta revansch efter den svaga insatsen mot Napoli i CL. I ligan har det dock gått bra för Dortmund, Jürgen Klopps gäng har gjort flest mål av alla lag.

FSV Mainz 05 – Bayer Leverkusen
Även Bayer Leverkusen behöver visa upp sig från en bättre sida efter besvikelsen i Manchester. Mainz blir dock ett lurigt motstånd. Thomas Tuchels lag inledde säsongen med tre raka vinster, de har dock förlorat de senaste två matcherna. Känslan är att det kan bli en tät och tuff match, Leverkusen får dock anses vara favoriter.

Hamburger SV – Werder Bremen
Nordderby = krisderby. Thorsten Fink har lämnat HSV, Robin Dutt har det riktigt tungt i Bremen efter några svaga matcher. Rodolfo Cardoso och Otto Addo ser ut att få leda Hamburg från sidlinjen. Ett intressant möte mellan två lag som verkligen behöver få smaka på framgång – och som vanligt vill man vinna derbyt oavsett. Werders nyförvärv, anfallaren Di Santo, saknas på grund av avstängning.

Lördag 18:30

Schalke 04 – Bayern München
Boateng mot Boateng, storklubb mot storklubb, CL-lag mot CL-lag och formstarkt lag mot formstarkt lag. Den här matchen kan bli en riktig knall. Schalke har sina hemmafans i ryggen och positiva känslor inom laget sedan Boateng anslöt. FC Bayern har gjort en bra säsong så här långt, och spelet ser ut att bli allt bättre. En vinst i Gelsenkirchen kan kanske få Matthias Sammer att lugna ner sig? Oerhört viktiga tre poäng.

Söndag 15:30

SC Freiburg – Hertha Berlin
Det blev ingen framgångssaga i Europa League för Freiburg – de behöver en trendvändning snarast möjligt. Kanske redan på söndag mot Hertha Berlin? Hertha har dock inlett säsongen med ett förträffligt spel, de har dock misslyckats med målskyttet de senaste två matcherna och därmed inkasserat två förluster.

Söndag 17:30

VfB Stuttgart – Eintracht Frankfurt
Nye tränaren Thomas Schneider har lyft lagmoralen, korrigerat vissa taktiska missar och fört in en viss vinnarkultur i laget. De körde över Hoffenheim för två veckor sedan, de var totalt underlägsna mot Hertha förra helgen men lyckades ändå vinna. Nu kommer ett formstarkt Frankfurt på besök, och Armin Veh vill säkert läxa upp sin ex-klubb. Rode är tveksam till spel för Frankfurt – men vad gör det när Kadlec öser in mål?

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB