Startsida / Inlägg

Uppdrag titelförsvar och tränardebut i CL – HSV sparkar Fink

av Pierre Wingren, reporter

Det gick snabbare än vad jag hade trott. I går skrev jag att Thorsten Finks öde kan avgöras efter nordderbyt mot Werder Bremen. Den chansen får han inte. Hamburger SV meddelar i dag att Thorsten Fink, 45, får lämna tränarposten. Klubbens U 19-tränare, Otto Addo, tar tillfälligt över ansvaret tillsammans med HSV II-tränaren Rodolfo Cardoso.
Enligt sportchefen Oliver Kreuzer kan en ny tränare mycket väl sitta på bänken redan mot Bremen – men det kan också dröja ett tag. Det har ryktats om att Markus Babbel ligger bra till för tränarjobbet, men uppgifterna tillbakavisas av Kreuzer. En annan man det har ryktats om är Felix Magath – men han själv säger att han inte är tillgänglig.

Så vem tar på sig det omöjliga tränaruppdraget? Franco Foda, som fick sparken från 1. FC Kaiserslautern för några dagar sedan?

Att skylla saker på en tränare, och därmed säga upp samarbetet, är inte särskilt snyggt. Det är en tråkig men förståelig trend. I det här fallet hade HSV dock inget val. Thorsten Fink har verkligen misslyckats med sitt uppdrag – och det är inte bara resultaten som har stört. Det är framför allt de obefintliga riktlinjerna i spelsättet, den splittrade spelartruppen och de märkliga taktiska besluten. Något som också Oliver Kreuzer var inne på under dagens presskonferens.

”Vi trodde helt enkelt inte längre på att Thorsten skulle kunna fixa en trendvändning med laget”, säger Kreuzer.

Kaoset i HSV fortsätter. Nu är det upp till Oliver Kreuzer att visa varför han fick jobbet som sportchef i somras. Ett genomtänkt tränarval behövs, de behöver hitta en kille som de verkligen tror på. Men det är inte lätt mitt i en säsong.

Ironiskt nog flög förresten Thorsten Fink hem till München efter lördagens storförlust. Apropå Dennis Aogo-soppan och så… Kreuzer menar dock att det givetvis inte har påverkat klubbens beslut.

Thorsten Finks tid i HSV varade alltså i knappt två år. Han är även den andra Bundesliga-tränaren att få sparken den här säsongen (Bruno Labbadia fick lämna VfB Stuttgart). Vi har bara spelat fem omgångar.

***

Det har gått 115 dagar sedan Bayern München segrade mot Borussia Dortmund i Champions League-finalen. FC Bayern tog äntligen den efterlängtade titeln. Sedan dess har Jupp Heynckes försvunnit. Pep Guardiola har kommit in. Nu börjar uppdrag ”försvara CL-titeln”.

De tyska rekordmästarna inleder på hemmaplan mot CSKA Moskva. ”Ryska klubbar har mycket pengar att köpa bra spelare för. De är fysiskt starka”, säger Pep inför matchen och varnar sitt lag.

Det här är givetvis en match som Bayern München ska vinna. Men spelet har inte varit lika hurra-sprudlande-glatt som förra säsongen. Inte för att det är särskilt konstigt. Men det är också här Moskva har sin chans. De slår ur underläge och möter ett lag som de har allt att vinna mot – och de möter ett lag som inte är klart ännu.

Det gör givetvis kvällens match intressant. Pep och gänget har pressen på sig att vinna, Matthias Sammer rör upp heta känslor och en hel del spelare finns med på skadelistan. Ingen drömstart på det nya CL-äventyret, men FC Bayern är ohyggligt starka på hemmaplan.

Mittfältskampen blir ohyggligt viktig. Javi Martinez saknas på grund av skada och Bastian Schweinsteiger har nyligen kommit tillbaka från sitt skadeuppehåll. Dessutom vill Guardiola bara spela med en defensiv mittfältare – något som spelarna fortfarande har lite svårt för. Frågan är om Pep slänger in Schweinsteiger från start, eller om han än en gång spelar Philipp Lahm på positionen? FC Bayern måste dominera på mitten. Om de bara kan mata de offensiva spelarna med tid och smarta bollar så går det här vägen.

Trolig startelva:

Neuer
Lahm, Boateng, Dante, Alaba
Schweinsteiger
Robben, Müller, Kroos, Ribéry
Mandzukic

***

Sami Hyypiä gör tränardebut i Champions League. David Moyes gör tränardebut i Champions League. Manchester United välkomnar Bayer Leverkusen till England. Sami Hyypiä vet hur det känns att vinna på Old Trafford.

”Det här är den rätta tidpunkten. Utan Sir Alex saknar United tron”, säger Dietmar Hamann och tror på en skräll.

Sami Hyypiä kan glädjas åt att Lars Bender åter är redo för spel, dessvärre saknas Gonzalo Castro på grund av skada. Men kvällens huvudkamp kan mycket väl bli den mellan Robin van Persie och Stefan Kießling. Båda två är de självklara anfallsstjärnorna i sina lag, de börjar bli lite smågamla och de trivs bra i sina klubbar. De öser in mål, de kan hålla i bollen. Någonstans där tar dock likheterna slut.

Van Persie är en erkänt stor fotbollsspelare. En anfallare med ett otroligt gott rykte. En anfallare som är så nyttig för sitt lands- och klubblag.

Kießling är en av de bästa anfallarna i Bundesliga. Många dagar är han den bästa. Han har hunnit bli 29 år och spelar smartare än förr. Han jobbar för två. Förra säsongen vann han skytteligan med sina 25 mål – dessutom gjorde han tio assist. Den här säsongen har han inlett med fyra mål och tre assist på fem ligamatcher. Han har gjort 129 ligamål på 318 matcher sedan A-lagsdebuten med 1. FC Nürnberg säsongen 2002/2003.

Tro inte att han är med i det tyska landslaget. Jag tror inte att det är någon som vet varför. Joachim Löw har något emot Stefan Kießling.

”Sedan tre år tillbaka har det inte funnits någon kontakt eller förts något samtal som förklarar varför det inte räcker till för landslaget”, skriver Kießling på Facebook.

Han säger också att ”jag räknar inte med att få en plats i truppen så länge landslagstränaren heter Joachim Löw”. Hans besvikelse är förståelig. Men så levererar han typiska Kießling-fraser, killen som alltid ställer upp: ”Jag har absolut inte några problem med att lämnas utanför landslaget. Skulle det vara personalproblem inför VM och någon kommer på idén att jag kan hjälpa till, så är jag den siste som lämnar ett lag i knipa”, säger han till kicker.

Det är en utomordentligt duktig anfallare, men utanför Bundesliga är det inte riktigt någon som vet det.

Förutom David Moyes. När Uniteds nye tränare höll till i Everton så scoutade han Kießling vid flertalet tillfällen och var alldeles till sig över anfallarens kvaliteter. Everton lyckades aldrig hosta upp tillräckligt med pengar för ett köp dock.

I kväll möts världsberömde Robin van Persie och Bundesliga-kände Stefan Kießling i en härlig fotbollsfajt. Jag vet vem jag unnar rollen som matchvinnare.

Trolig startelva:

Leno
Donati, Toprak, Spahic, Boenisch
Bender, Reinartz, Rolfes
Sam, Kießling, Son

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB