Tre snackisar och ett svenskmål

av Pierre Wingren, reporter

Borussia Dortmund krossade Thorsten Finks Hamburger SV med 6-2, Uli Hoeneß tycker att Matthias Sammer överdriver och Kevin Volland spelar helt lysande fotboll. Och så gjorde svenske Branimir Hrgota ett vackert mål i Borussia Mönchengladbachs förlustmatch mot TSG Hoffenheim. Bundesliga-helgen har som vanligt bjudit på storslagen underhållning.

Borussia Dortmund ligger etta, Bayern München tvåa och Bayer Leverkusen trea. En väntad tabelltopp efter fem omgångar. De regerande mästarna ligger två poäng efter Jürgen Klopps gäng, läget är alltså under kontroll? Inte riktigt.

Pep Guardiola och Bayern München har fått en bra start på säsongen. De tog sig vidare i tyska cupen, vann mot Chelsea i Uefa-supercupen och har blott tappat två poäng borta i Freiburg. Spelet är inte lika fartfyllt och underhållande som för ett år sedan, den spelmässiga dominansen är inte lika total. Om man granskar FC Bayern så ser man ett sämre lag. Ett lag som släpper till fler målchanser och som har svårare att skapa egna. Ett FC Bayern som ser lite bekvämare ut. Om det ser illa ut? Inte alls. De spelar fortfarande en lysande fotboll.

Det krävdes en gnutta tur och en offensiv som till sist vaknade till liv. När matchen väl var slut kändes det aldrig som att Hannover 96 hade varit nära. Men det hade de. FC Bayern inledde bäst, men Hannover kom in i matchen och spelade smart. De hade en boll i stolpen, en annan boll slank precis utanför Manuel Neuers mål. ”Det var tur för oss att Hannover inte gjorde mål”, sa Thomas Müller efter matchen. Och visst var det så – men ett bra lag ska ha tur.

I andra halvlek visade Bayern München sin klass och snurrade upp Hannover-försvaret. Mario Mandzukic gjorde det förlösande 1-0-målet och Franck Ribéry utnyttjade en olycklig Zieler-retur till 2-0. Uppdraget slutfört.

Spelarna och Pep Guardiola var ganska nöjda efter matchen. Det var inte Matthias Sammer.

Sportchefen dundrade på och krävde bättre insatser av spelarna. Han menade att laget inte spelar med tillräckligt mycket känslor, inte fullfjädrade insatser.

För ganska exakt ett år sedan hade Bayern München precis vunnit med 2-0 mot Werder Bremen i en ganska dålig match. Även då dundrade Sammer på och uppmanade spelarna att skärpa till sig. Vi vet alla hur den säsongen slutade.

Pep har gjort om FC Bayern. Laget måste få mer tid på sig att hitta rätt.

Uli Hoeneß var inte så förtjust i sin sportchefs uttalanden. Han vill sätta sig ner och snacka om saken. Uli anser att Sammer missar målet med sina uttalanden och att hans ord tappar i kraft om han hela tiden avlossar skottsalva efter skottsalva. Jag är beredd att hålla med Bayern-presidenten i det här fallet.

Resultaten stämmer så här långt. Pep Guardiola är ny. Det måste få ta sin tid.

***

En som absolut inte har någon tid till sitt förfogande är Thorsten Fink. Hamburg-tränaren hänger troligtvis väldigt löst efter den svaga säsongsinledningen. Och inte blev det bättre i lördags. Hamburger SV såg absolut inte ut som ett Bundesliga-lag när de spelades ut av Borussia Dortmund. Matchen slutade med en 2-6-förlust – och det var i ärlighetens namn smickrande siffror för HSV.

Fink har aldrig övertygat mig sen han tog över HSV. Visst finns det strukturella problem inom klubben och visst är skattkistan tom. Men Finks Hamburg har aldrig sett ut att ha en tydlig spelidé, för lösa strukturer i laget. Rent taktiskt hamnar ofta snett. Jag tror inte att han är rätt man att leda detta HSV ur krisen.

I nästa omgång är det dags för nordderby mot Werder Bremen. Det är nog tusan bäst för Fink att han lyckas vinna den matchen för att köpa sig lite mer tid. Hade jag varit Oliver Kreuzer så hade jag nog inte gett Fink mer tid.

***

Vi har fått se en hel del härliga spelarinsatser under de första omgångarna. Stefan Kießling gör mål efter mål, Pierre-Emerick Aubameyang springer in mängder med poäng, Sven Ulreich räddar sitt VfB Stuttgart och Franck Ribéry är som vanligt lysande.

Men låt oss för all del inte glömma Kevin Volland, 21. Redan förra säsongen var han oerhört duktig och stack verkligen ut i ett uselt TSG Hoffenheim. Den här säsongen har han rivstartat.

Många trodde väl att den talangfulle anfallsspelaren skulle lämna det sjunkande skeppet Hoffenheim. Men Volland har fötterna på jorden. Och han trodde på nye tränaren Markus Gisdol.

Så i stället för att lämna klubben förlängde han till 2017. Trots sin unga ålder är han lagets viktigaste spelare – och för tillfället en av de bästa i Bundesliga. Han kan spela på samtliga offensiva positioner, han hittar sina lagkamrater med enkelhet och han öser in mål. Vackra och svåra mål, enkla och viktiga mål. Drömpassningar. Han har alla verktyg som behövs för att lyckas och han använder dem verkligen varje dag.

Han bär kaptensbindeln i det tyska U 21-landslaget och i Hoffenheim är han en given nyckelspelare. Nu har Kevin Volland till och med börjat drömma om VM 2014 i Brasilien. Och det med all rätt. Han förde sitt lag till en 2-1-seger mot Borussia Mönchengladbach och gjorde en bättre match är konkurrenten Max Kruse.

Om Volland fortsätter på den inslagna vägen kan den här säsongen bli fantastisk för honom – och för Hoffenheim.

I samma match fick vi även se Branimir Hrgota göra sitt första mål för säsongen. Han tog sig förbi Hoffenheim-försvararna och sköt snyggt in bollen i mål. Härligt för Hrgota som säkert kommer att få en hel del speltid den här säsongen.

***

Bundesliga omgång 5

Hertha Berlin – VfB Stuttgart 0-1
Hemmalaget styrde och ställde i matchen, men Sven Ulreich hade en fantastisk dag på jobbet och höll tätt. Andra nederlaget i rad för Hertha, andra segern i rad för Stuttgart. Men det minst sagt turligt. Hertha spelade en frejdig och fartfylld anfallsfotboll men lyckades inte få in bollen – antingen så missade de mål eller så var Ulreich där. Strax före halvtid var det mycket nära för Stuttgart, men Kraft räddade snyggt. I andra halvlek hade så Stuttgart en identisk situation och den här gången nickade Gentner bollen i mål.

Bayern München – Hannover 96 2-0
Hannover spelade taktiskt klokt och plågade länge hemmalaget med bra försvarsspel och farliga kontringar. Bortalaget borde också ha gjort mål, men misslyckades med det. Det fick de betala dyrt för. I andra halvlek tyckte FC Bayern att det fick vara nog och tryckte lite mer på gaspedalen. Mandzukic och Ribéry gjorde hemmalagets mål och till sist kunde FC Bayern spela av matchen utan några större problem.

Bayer Leverkusen – VfL Wolfsburg 3-1
Wolfsburg var det bättre laget under första halvlek, men det var Sam som gjorde matchens första mål för Leverkusen. Bortalaget fortsatte dock att spela bra och till sist kunde 34-årige Olic kvittera. I andra halvlek kom Leverkusen ut som ett helt nytt lag och tog över matchen. Nu var det Wolfsburg som fick jaga. Hemmalaget lyckades dessutom göra mer av sitt övertag: och givetvis var det Stefan Kießling som gjorde de båda målen. Nyförvärvet Luiz Gustavo hann även bli utvisad igen – det var hans andra röda kort på tre matcher för Wolfsburg.

Werder Bremen – Eintracht Frankfurt 0-3
Robin Dutt och Werder Bremen inledde säsongen med ett ganska stabilt försvarsspel – det har försvunnit. Sedan tidigare har dessutom offensiven saknat genomslagskraft. Planen var att vinna hemmamatchen och hålla nollan – det gick åt skogen. Frankfurts nyförvärv Kadlec gjorde två mål i första halvlek, Bremens nyförvärv di Santo lyckades bara bli utvisad. En välförtjänt ledning efter 45 minuter. I andra halvlek visade hemmalaget en fin inställning och försökte verkligen ta sig in i matchen – men inte ens en straffspark hjälpte. Hunt fick se Trapp rädda skottet. I stället gjorde Prödl självmål och Frankfurt kunde lämna Bremen med tre välförtjänta poäng.

FSV Mainz 05 – Schalke 04 0-1
Mainz har plötsligt förlorat två matcher i rad och börjar vakna upp, Schalke å andra sidan har börjat klättra uppåt i tabellen. Än en gång var det nyförvärvet Boateng som låg bakom segern. Han snappade upp Okazakis felpass och gjorde 1-0 till Schalke efter lite mer än en halvtimme. I andra halvlek kämpade Mainz på bra och skapade en del chanser, men de lyckades inte göra det viktiga 1-1-målet. Schalke spelade också ett bra försvarsspel.

FC Augsburg – SC Freiburg 2-1
Tung start för SC Freiburg (som väntat), en härlig start för FC Augsburg. Bayern-klubben har nu tagit tre raka Bundesliga-segrar vilket är ett nytt rekord för Augsburg. Det var dock en nervös tillställning. Första halvlek bjöd inte på något vidare underhållningsvärde. I andra halvlek blev matchen klart bättre och det var SC Freiburg som gjorde det första målet: nyförvärvet Mehmedi gjorde mål direkt i andra halvlek. FC Augsburg vaknade ur sin dvala och satte fart på matchen. Altintop gjorde 1-1 efter en timme och precis i slutminuterna så gjorde Werner 2-1 till Augsburg.

Borussia Dortmund – Hamburger SV 6-2
Lyckad revansch för BVB mot HSV även om det såg ut att kunna gå snett i början av andra halvlek. Dortmund ägde och kontrollerade matchen, drog av omkring 32 avslut (att jämföra med Hamburgs fyra). Ett fartfyllt hemmalag ledde med 2-0 efter 22 minuter, Lam reducerade med ett läckert avslut. I andra halvlek fick Westermann nicka in 2-2 och plötsligt blev det nerv i matchen. Men Aubameyang gjorde sitt andra mål för kvällen, Lewandowski gjorde två och Reus ett. Sedan tidigare hade även Mchitarjan nätat. En välförtjänt seger för BVB som tankade självförtroende inför CL-matchen mot Napoli, en deprimerande förlust för HSV.

TSG Hoffenheim – Borussia Mönchengladbach 2-1
Det var givet att matchen inte skulle sluta 0-0, men det tog ett tag innan något hände. Hoffenheim satsade på en stabil defensiv och lät Gladbach hålla i bollen, men bortalaget hade svårt att skapa något. Volland dundrade dock en boll i stolpen – och det här skulle bli hans match även om Modeste var den som nickade in 1-0. I andra halvlek slank Volland snyggt förbi och överlistade ter Stegen till 2-0. Hrgota hann göra det spännande med ett fint solomål.

Eintracht Braunschweig – 1. FC Nürnberg 1-1
Två bottenlag och ingen blev riktigt lycklig över den skrala poängen, även om det förstås betydde betydligt mycket mer för Braunschweig som därmed har fått sin första Bundesliga-poäng för säsongen. Nürnberg tog ledningen i matchen genom Hlousek, som firade sin comeback efter ett långt skadeuppehåll (sedan mars 2012). Braunschweig var dock det bättre laget och spelade med mycket hjärta. Nürnberg är fortfarande svajigt. Bortamålvakten Schäfer storspelade i målet, men till sist kunde Elabdellaoui göra 1-1. Rättvist.