Startsida / Inlägg

Ett skadedrabbat Tyskland

av Pierre Wingren, reporter

Sverige spelar mot Österrike och Tyskland tar emot Irland inför 46 237 åskådare i Köln. Det mesta talar givetvis för en säker seger för Joachim Löws landslag. Men VM-biljetten är inte säkrad ännu.

Irland har ingen chans till avancemang, men de vill förstås avsluta kvalet på ett värdigt sätt. Tyskland måste se upp och fokusera på att göra jobbet. Joachim Löw får klara sig utan flertalet nyckelspelare. Marco Reus, Lukas Podolski, Lars Bender, Sven Bender, Ilkay Gündogan, Marcel Schmelzer, Miroslav Klose och Mario Gomez saknas på grund av skada.

Borussia Mönchengladbachs Max Kruse är den enda anfallaren i truppen. Men trots alla skador har Tyskland ett magnifikt landslag med spelare som Mesut Özil, Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller och Julian Draxler. Favoritskapet vilar helt klart på Joachim Löws landslag.

Som vanligt måste man dock fråga sig om det går bra i kväll. Det var längesedan det här landslaget spelade på önskad nivå. Om försvarsspelet någon gång stämmer så brukar anfallsspelet se stelt ut, om anfallsspelet är sprudlande så brukar Manuel Neuer släppa in fler mål än önskat.

Vilket tyskt landslag får vi se i kväll? Ett samspelt landslag där alla lagdelar harmonierar med varandra? Förhoppningsvis, för det är dags nu.

Det här är Joachim Löws troliga startelva mot Irland:

Neuer
Lahm, Mertesacker, Boateng, Jansen
Schweinsteiger, Khedira
Müller, Özil, Draxler
Kruse

En stark startelva trots alla skador. Matchen börjar kvart i nio och förhoppningsvis bjuds vi på en riktig fotbollsfest. Jag vill inte se det där krampaktiga och okoncentrerade Tyskland igen, det har vi sett alldeles för ofta på sistone.

Spelmotorn Bastian Schweinsteiger är på väg in i en särskilt fin klubb. Om han spelar mot Irland och Sverige så har han gjort 100 landskamper för Tyskland. Stort.

Oavsett noll, ett eller tre poäng ska det bli oerhört intressant att följa Joachim Löw och landslaget framöver. Just nu har förbundskaptenen mer problem än någonsin, trots en stundande kontraktsförlängning. Bayer Leverkusen och Borussia Dortmund börjar lessna på Joachim Löws ledarskap. Eller, börja lessna är fel ordval, men de har börjat kommunicera ut sina åsikter.

Hur hanterar Löw det här? På presskonferensen inför matchen talade han med stor tydlighet: jag är förbundskapten, det är jag som bestämmer. Situationen har blivit lite extra het på sistone i samband med uttagningen av Mario Götze (som knappt har spelat fotboll den här säsongen), icke-nomineringen av Bayer Leverkusens Stefan Kiessling och den återkommande offentliga kritiken mot vissa spelare.

Intressanta månader väntar, för Löws skulle hade det naturligtvis hjälpt med två segrar mot Irland och Sverige.

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB