Ombytta roller i London

av Pierre Wingren, reporter

Champions League-omgången slutade bra för de tyska lagen. Det vara bara Schalke 04 som åkte på en svidande förlust när Chelsea vann med 3-0 i Gelsenkirchen. Borussia Dortmund besegrade Arsenal med 2-1, Bayern München krossade Viktoria Plzen med 5-0 och Bayer Leverkusen körde över Sjachtar Donetsk med 4-0.
Låt oss ta en snabb titt på hur det gick till.

I Gelsenkirchen tog gruppens topplag Schalke 04 emot José Mourinhos Chelsea. Hemmalaget hann knappt gå ut på gräset innan första kallduschen rann över spelarna. Fernando Torres gjorde 0-1 efter bara sex minuter.
Det här fick dock Schalke att vakna och hemmalaget fick se mer av bollen, men de hade svårt att skapa chanser. Det var först mot slutet av första halvlek som Boateng, Meyer och Neustädter fick fina chanser – men något mål blev det inte.

I andra halvlek var Chelsea nära att chocka Schalke igen, men den här gången kom tyskarna undan. Torres gjorde 0-2 när det var 20 minuter kvar av matchen och efter det satte Mourinho och Chelsea upp ett betongförsvar som Schalke inte lyckades forcera. I stället blev siffrorna onödigt stora när Hazard kontrade in 0-3-målet.

Det var helt klart en välförtjänt seger för Mourinhos gäng. Schalke hängde inte riktigt med och var inte smarta och kyliga nog att slå till när de väl fick chansen. 0-3-förlusten speglar väl kanske inte riktigt matchbilden dock. Precis som väntat gäller det för Schalke att framför allt säkra andraplatsen i den här gruppen.

Nu blir det intressant att se hur laget reagerar – sticker de huvudet i sanden eller reser de sig? Det väntar trots allt ett stekhett Ruhrderby mot Borussia Dortmund på lördag.

På tal om Dortmund – de spelade också fotboll i tisdags. Ett formtoppat Arsenal tog emot Jürgen Klopps lag i London. Matchen blev ett tydligt kvitto på Dortmunds utveckling. På sätt och vis var det fascinerande att se.

För två år sedan möttes Arsenal och Borussia Dortmund i Champions League. Första mötet mellan lagen var i Tyskland. Hemmalaget spelade bättre, skapade bra målchanser och spelade en trevlig fotboll. Men inte tillräckligt smart, inte tillräckligt kyligt. Inte tillräckligt moget, helt enkelt.

Den matchen vann Arsenal med 2-1. Nu var det ombytta roller.

Jürgen Klopp har utvecklat det här laget på ett mäkta imponerande sätt. De har förvandlats från ett gäng energiska busungar till ett europeiskt topplag av högsta klass. Och det har gått snabbt.

Den här gången, två år senare, var det Arsenal som spelade bättre fotboll sett över 90 minuter. Men det var Borussia Dortmund som vann med 2-1 i en match som enligt rättvisans regler kanske borde ha slutat oavgjort. Det gjorde den inte. Dortmund utnyttjade sina chanser, var sylvassa i sina lägen. De försvarade sig mestadels bra, lät Arsenal bli mer och mer självsäkra. Sedan slog de till. Pang. 1-1 blev 2-1 med åtta minuter kvar av matchen. Den tiden rann ut i sanden när bortaspelarna spelade av tiden.

Det var verkligen ombytta roller. Den här gången var Dortmund det smartare, kyligare och mer mogna laget.

Dortmund öppnade matchen bäst och styrde spelet den första kvarten eller så. Efter 16 minuter hade Henrich Mchitarjan gjort 1-0 på pass från Lewandowski.

Över huvud taget hade Arsenal svårt att skapa chanser i den här matchen. Och hemmalagets mål kom mycket riktigt till när Neven Subotic och Roman Weidenfeller missförstod varandra och Giroud kunde trycka in 1-1-målet.

Den gul-svarta segern var oerhört viktig efter den inledande förlusten mot Napoli. Nu har vi tre lag på sex poäng i dödens grupp. Rysligt.

***

Bayer Leverkusen och hemmaspel i Champions League-gruppspelet är en riktig succé. Den säkra 4-0-segern mot Sjachtar var den åttonde segern i rad på hemmaplan i gruppspelet. Starkt.

Bortalaget inledde med ett defensivt tänk och lät Leverkusen föra spelet, men den första kvarten av matchen bjöd inte på några nämnvärda målchanser. Donetsk läste av situationen och flyttade fram positionerna, men då slog Kiessling till i matchens 22:a minut. Den här gången satt nicken i mål, bollen tog inte någon obskyr omväg. Känslan är också att det här var väldigt viktigt för Leverkusen och Kiessling – äntligen lossnade målskyttet även i Champions League.

Sjachtar försökte svara på Leverkusens ledningsmål, men det var mest halvlyckade individuella prestationer det bjöds på. Bernd Leno fick dock göra några räddningar i slutet av första halvlek.

I andra halvlek försökte bortalaget spela offensivare, men den planen gick snabbt åt skogen när Leverkusen bjöds på en billig straff. Simon Rolfes var säker från straffpunkten. 2-0.

Kort därefter nickade Kiessling ner bollen till Son som serverade Sam – 3-0. Matchen avgjord.

Bayer Leverkusen gjorde en suverän match och det känns som att Sami Hyypiä finjusterar det här laget till det bättre hela tiden. En fin utvecklingskurva som nu toppas med en 4-0-seger mot Sjachtar. Stefan Kiessling gjorde matchens sista mål.

En viktig seger för Bayer Leverkusen som så klart vill ta sig vidare från gruppspelet, nu har de lyckats resa sig efter den inledande 2-4-förlusten i Manchester. Värt att notera är förstås att tyskarna redan har spelat två hemmamatcher och att gårdagens Sjachtar knappast kan liknas med fjolårets. Trots det en stark insats av Hyypiäs Leverkusen. Framtiden känns intressant.

Bayern München hade lekstuga mot tjeckerna – och än en gång fick vi ett kvitto på att Mario Götze minsann är på gång. Fotbollsgeniet ser ut att vara på fötter igen efter skadeeländet. Galet vilken trupp Pep Guardiola förfogar över.

Det finns egentligen inte så mycket att säga om den här matchen. Plzen var underlägsna fotbollsspelare, underlägsna löpare, ja, underlägsna i allt. Och då är ändå inte det här Bayern München färdigt i utvecklingen. De har mer att ge – ändå krossade de tjeckerna med 5-0 på Allianz Arena. Det säger en del om bredden i Champions League, men också en del om FC Bayerns galna kvalitet.

Franck Ribéry och David Alaba gjorde matchens mål i första halvlek. Minut för minut ökade FC Bayern tempot och kvalitén i allt de gjorde. Mario Götze kom in och gav motståndarna ännu en virvelvind att hålla koll på. Bortalaget kunde inte freda sig mot anstormningen.

Ribéry, Schweinsteiger och Götze noterades i målprotokollet. Bayern München har nu nio poäng efter tre spelade matcher och kommer givetvis att finnas med i vårens åttondelsfinaler. Just nu känns det inte alls omöjligt att Bayern München kan lyckas med det omöjliga – att försvara Champions League-titeln.