Startsida / Inlägg

Målet som inte var

av Pierre Wingren, reporter

Ber om ursäkt för sen återkoppling. Vi kan väl säga att jag har varit i chock sedan ”målet” i fredags. Stefan Kießling kom högst på en hörna och nickade bollen mot mål vid ställningen 0-1. Tidigare hade hemmalaget TSG Hoffenheim fått ett mål bortdömt – felaktigt. Bayer Leverkusen ledde alltså lite smått orättvist när lagets bäste anfallare tryckte huvudet mot bollen.

Till allas förvåning låg plötsligt bollen i mål. Jag trodde att Kießling hade missat, men jag började tveka på mina fotbolls-ögon. Situationen såg lustig ut, det var inget spontant lyckofirande. Domaren Felix Brych menade att det var mål och Hoffenheim-spelarna fick kila upp till mittlinjen för att ta hand om avsparken.

Stefan Kießlings mål var inget mål. Bollen hade letat sig in genom det trasiga nätet på sidan av målet. Ett ganska otroligt och smått sjukt mål. Galet, att nätet var sönder. Sjukt, att domaren faktiskt inte såg att bollen var en bra bit utanför stolpen innan den letade sig in. Katastrofalt, att en fotbollsmatch kan avgöras på det sättet 2013.

Matchen slutade 2-1 till Bayer Leverkusen. Domaren bjöd Hoffenheim på en kompenstationsstraff (som Firmino brände), men till sist fick hemmalaget in reduceringen. Efter matchen höjde Hoffenheim-ledarna sina röster: matchen borde spelas om!

Hela Tyskland diskuterade målet som inte var något mål. De flesta är rörande överens om att matchen ska spelas om, precis som den gjorde 1994. Hoffenheim satte genast tryck på förbundet när de sa att ”om en Bayern München-match spelas om måste även en Hoffenheim-match göra det”.

Ärendet ligger dock hos Fifa och jag utgår från att det inte blir något omspel. I så fall måste det tyska fotbollsförbundet ta en tung och svidande strid med Fifa.

Det är en knepig fråga. Målet är ett skämt, ett dåligt skämt i en kommersiell fotbollsvärld där mål, eller inte mål, betyder fruktansvärt mycket. Men vad är egentligen skillnaden mot mål som borde ha blivit mål?

Hur många mål vinkas bort per omgång? Hur många bollar är över linjen, men domaren missar det? Det är många lag som har druckit ur orättvisans bittra bägare, men det är ingen som skriker på omspel. Man besvärar sig över domaren och går vidare. Vad är egentligen skillnaden på ett mål, som inte var, och ett mål, som borde ha varit?

Det är fruktansvärt irriterande. Det håller jag gärna med om. Det är lite smått bisarrt att jag ens behöver skriva den här texten och fundera över situationen. Jag är lite inne på Bayer Leverkusens linje – om matchen ska spelas om borde den återupptas vid ställningen 1-0 och lite mer än 20 minuter kvar.

Men ska alla lag kräva omspel i fortsättningen om målen felaktigt döms bort? Det går inte.

Det här väcker förstås på nytt diskussionen om målkameror. Tyskland valde att inte köra på samma linje som Premier League. Hur påverkar fredagens händelse den här debatten?

Jag tycker synd om Hofenheim-spelarna som först fick se sitt regelrätta mål bortdömt, och sen se på när Kießling gjorde ett mål som inte var ett mål. Jag tycker synd om Felix Brych som måste ta svåra beslut på några sekunder.

Vidare hade jag önskat mig ett ärligare agerande från Leverkusen. Jag förstår varför de inte erkände att det inte var mål, tre poäng betyder så fantastiskt mycket. Men fotbollsvärlden hade varit lite finare, lite bättre. Kießling visste mycket väl hur ”målet” hade gått till, om han inte vill erkänna det kunde han åtminstone nöjt sig med ”inga kommentarer”.

Det blev en mörk fredag för fotbollen. Fortsättning följer.

***

1. FC Nürnberg har hittat en ny tränare: Gertjan Verbeek. Holländaren kommer att bli officiellt presenterad i dag. På fredag gör han debut som tränare för der Club när laget möter VfB Stuttgart på bortaplan.

Gertjan Verbeek, 51, kan nog passa in ganska bra. De senaste tre åren hade han hand om finansiellt svaga AZ Alkmaar. Han förde klubben till spel i Europa tre säsonger i rad. Han fick sparken i september efter en seger mot tabellettan PSV Eindhoven, uppenbarligen ska kemin mellan spelartruppen och tränaren varit svag.

Verbeek skriver på för två och ett halvt år och tar med sig ett tränarteam till Nürnberg. Klubbikonen Marek Mintal kommer dock att ingå i ledarstaben även i fortsättningen.

Det återstår att se om Verbeek kan få samma positiva effekt på Nürnbergs spel som Thomas Schneider har fått på Stuttgart och som Bert van Marwijk har fått på Hamburger SV.

Resultat Bundesliga omgång 9:

TSG Hoffenheim – Bayer Leverkusen 1-2
Borussia Dortmund – Hannover 96 1-0
Bayern München – FSV Mainz 05 4-1
Werder Bremen – SC Freiburg 0-0
Eintracht Braunschweig – Schalke 04 2-3
Eintracht Frankfurt – 1. FC Nürnberg 1-1
Hertha Berlin – Borussia Mönchengladbach 1-0
Hamburger SV – VfB Stuttgart 3-3
FC Augsburg – VfL Wolfsburg 1-2

***

Åter dags för Champions League i kväll. André Schürrle återvänder till Tyskland med sitt Chelsea när de möter Schalke 04. Borussia Dortmund har rest till London för att ta sig an Arsenal. Två matcher som lovar god fotboll.

Schalke 04 har fått en drömstart på Champions League-äventyret efter två raka segrar. Till skillnad från Chelsea lyckades tyskarna besegra FC Basel och ligger därmed på en trevlig förstaplats i gruppen. Men nu ställs de mot riktigt tufft motstånd och en hemmavinst hade varit mer än viktig.

”Klart det är härligt att återvända till Tyskland: mot Schalke, i den här arenan med de grymma fansen. Och så möter jag en av mina bästa fotbollskompisar i Adam Szalai. Det blir en fin match för mig. Givetvis handlar det om mycket för oss rent sportsligt”, säger André Schürrle som hade stor gala i Stockholm när Tyskland besgrade Sverige med 5-3.

Då tog André Schürrle hand om vänsterplatsen på mittfältet i stället för Julian Draxler. Nu ställs landslagsspelarna mot varandra. Schalke har lite problem med knäskadade spelare: Marco Höger och Klaas-Jan Huntelaar har opererats och missar givetvis matchen.

Även nyckelspelaren Kevin-Prince Boateng har dragits med knäproblem på sistone och tränade äntligen med laget i går. Frågan är i vilken form Boateng är i, men i den här typen av matcher är han oerhört viktig. Det är då han lever upp och visar hela sitt fotbollsregister på planen.

Schalke måste hitta rätt i försvarsspelet, precis som de har gjort tidigare i Champions League. Det kan bli en fartfylld historia med två lag som trivs med snabba omställningar.

Trolig startelva:

Hildebrand
Uchida, Höwedes, Matip, Aogo
Neustädter, Goretzka
Boateng, Meyer, Draxler
Szalai

Borussia Dortmund är i en klart sämre sits än grannlaget Schalke. Förlusten mot Napoli svider fortfarande och har satt Jürgen Klopps lag i en besvärlig sits i en obehaglig grupp. Det största problemet är förstås att Dortmund inte har nått sin potential ännu, de har inte hittat helt rätt i spelet. Ilkay Gündogan saknas stort och Henrich Mchitarjan har inte lyckats ersätta Mario Götze i offensiven ännu.

Spelet är inte lika bra som under fjolåret. Nu väntar ett formtoppat Arsenal på hemmaplan. Borussia Dortmund hade mått bra av minst en poäng, men då krävs bättre spel än mot Napoli eller Hannover 96 senast. De har en bit kvar helt enkelt. Samtidigt vet vi alla hur bra det här laget kan spela – en spännande match är att vänta.

”Vi måste spela vår bästa fotboll på tisdag om vi vill vinna matchen”, säger Jürgen Klopp på presskonferensen. Tränaren kommer dock att sitta på läktaren då han har en matchs avstängning kvar att avtjäna.

Förutom Ilkay Gündogan saknas även Sebastian Kehl och Lukasz Piszczek.

Trolig startelva:

Weidenfeller
Grosskreutz, Subotic, Hummels, Schmelzer
Bender, Sahin
Blaszczykowski, Mchitarjan, Reus
Lewandowski

/Wingren

  • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB