Ohälsosam kost och dödsfall?
avAtt ohälsosamma kostval och snedvridna näringsuppfattningar kan leda till fysiska fadäser är de flesta medvetna om. Men exakt hur farliga konsekvenserna kan bli inser alldeles för få. Innan det är för sent.
Den medicinska tidskriften The Lancet publicerade nyligen resultaten från en stor forskningsanalys som ägt rum mellan 1990 och 2017, nu chockar resultaten experterna.
Studiens syfte (bland de 195 länderna som deltog) var att analysera och kartlägga det eventuella sambandet mellan ohälsosamma kostval och dödsfall. Något som resulterade i betydligt högre siffror än forskarna tidigare trott.
Resultaten visade att totalt 11 miljoner dödsfall kunde spåras till kostrelaterade anledningar. Det vanligaste skälet?
Just det, hjärt- och kärlsjukdomar.
En av studiens mest intressanta aspekter kretsade dock inte kring allt onyttigt vi äter, utan kring bristerna av alla hälsosamma näringsämnen, vitaminer och mineraler många går miste om tack vare deras felaktiga kostprioriteringar.
Kosthållningarna som kunde spåras till flest dödsfall saknade exempelvis grönsaker, frukt, fullkorn och nyttiga fettsyror, allt samtidigt som mättade fetter och skyhöga mängder salt återfanns i överflöd.
Så, vilka av studiens olika länder placerade sig bäst kontra sämst?
Uzbekistan drog det kortaste strået och uppvisade skrämmande statistik där hela 892 av 100 000 dödsfall kunde sammanlänkas med ohälsosamma kostval. Detta samtidigt som Israel visade upp deras sundaste sidor och presenterade en dödssiffra innefattande 89 av 100 000 människor.
Men Sverige då ropar ni?
Samma mätningar i Svea uppmätte 136 dödsrelaterade fall bland en skara om 100 000 människor.
Inte fy skam, men visst finns fortfarande gott om plats för förbättring?