Startsida / Inlägg

De tre vännerna – och Juan Monaco…

av Henrik Ståhl

Tre av de fyra största är vidare till semifinal i Miami Masters. Endast Roger Federer saknas, efter skrällförlusten mot Andy Roddick. Väldigt synd – en semifinal mellan honom och den hittills fläckfria världsettan Novak Djokovic hade varit oerhört intressant.

Djokovic gjorde som väntat sitt jobb i går och fällde världsfemman David Ferrer i två raka set – vilket innebär att ”Nole” vunnit åtta raka set så här långt i turneringen. Imponerande.

Han har sett riktigt stark ut, särskilt i jämförelse med Indian Wells i början av mars, och frågan är om vare sig Rafael Nadal eller Andy Murray rår på honom i finalen.

För den av de två som tar sig vidare till final lär ställas mot just Djokovic. Juan Monaco har gjort en sällsamt skrällbetonad resa hela vägen fram till semifinal i Miami, men att vilt sluggande klå en blek Mardy Fish är inte samma sak som att få kolossen Djokovic på fall. John Isner lyckades med det i Indian Wells – men han har ett taktiskt spelsinne som Monaco saknar.

Monaco är en väldigt fysisk spelare som nästan dumdristigt går in för att vinna varenda boll, och som rör sig upp mot nät oftare än de flesta av dagens spelare. När allt klaffar är han en erkänt giftig spelare som många av toppspelarna ogärna möter (fråga Gaël Monfils och Mardy Fish), men likt talangen Milos Raonic är han inte lika varierad i sitt spel som Djokovic, Federer och Nadal. Hamnar han i obalans har han rysligt svårt att plocka fram en väl fungerande plan b.

I kväll gäller det för Monaco att hela tiden spela på marginalerna och således ta enorma risker för att kunna störa stabile Djokovic.

Mitt tips: 2-0, möjligtvis 2-1, i set till Djokovic.

* * *

Rafael Nadal har svajat betänkligt i sina två senaste matcher – medan Andy Murray visade prov på enorm mental styrka när han vände den oväntat täta matchen mot Janko Tipsarevic. Andy Murray har liksom smugit sig igenom den här turneringen. Kanske för att man dömde ut honom lite på förhand efter fiaskot i Indian Wells.

Jag är dock inte överdrivet orolig för ”Rafa”. Han har alltid en extra växel att lägga i när det verkligen gäller – och det är nu det verkligen gäller. Nadal har aldrig vunnit Miami Masters, och efter tre finalförluster (2005 mot Federer, 2008 mot Nikolai Davydenko och 2011 mot Djokovic) borde han vara grymt motiverad.

Mitt tips: 2-1 i set till Nadal.

* * *

Resultat torsdag:
Djokovic vs. Ferrer 6-2, 7-6(1)
Monaco vs. Fish 6-1, 6-3
Radwanska vs. Bartoli 6-4, 6-2
Sharapova vs. Wozniacki 4-6, 6-2, 6-4

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB