Startsida / Inlägg

De vinner semifinalerna

av Henrik Ståhl

Världsettan Novak Djokovic var hänsynslös mot Jo-Wilfred Tsonga. Världstvåan Roger Federer resolut mot hemmafavoriten Andreas Seppi. Värdstrean Rafael Nadal kylig mot Tomas Berdych. Och världssexan David Ferrer snabbfotad mot Richard Gasquet.

Men det är nu allvaret börjar…

David Ferrer (6) – √ Rafael Nadal (3)
Nadal har vunnit sex raka finaler mot landsmannen Ferrer (Barcelona 2008, 2009, 2011 och 2012, Monte Carlo och Rom 2010), leder med 14-4 i inbördes möten och har vunnit 10 av deras senaste 11 möten. Vad talar då för Ferrer i kväll? Tja, vad sägs om… absolut ingenting? Det blir ny Rom-final för Nadal.

Novak Djokovic (1) – √ Roger Federer (2)
Snacka om Clash of the Titans. Matchernas match. Storm of the century. Okej, vi ska inte ta i så vi spricker nu, men det här är ju verkligen ett prestigemöte av yppersta klass. En väldigt viktig match för båda parter – viktig för Djokovic som behöver boosta självförtroendet på grus inför Franska öppna, viktig för Federer som jagar åtråvärda rankingpoäng och som för allt i världen inte vill åka på en ny propp mot serbiske världsettan. De båda har inte mötts sedan US Open-semifinalen i höstas (6-7, 4-6, 6-3, 6-2, 7-5 till Djokovic), så snacka om att den här matchen har dignitet. Titelförsvararen Djokovic är väl i de flesta avseenden favoriten i kväll (trots att oddsen är otroligt jämna: 1,80 mot 2,00, typ). Men, med tanke på vad Federer presterat både i Madrid förra veckan och i Rom så här långt, tror jag faktiskt att världstvåan sätter stopp för Djokovics framfart. Seger betyder helt enkelt mer för Federer, som lär gå för fullt och spela som om det vore en Grand Slam-final.

* * *

På damsidan seglade Madrid-vinnaren Serena Williams till semifinal efter att Flavia Pennetta kastat in handduken vid ställning 4-0 (till Williams) i första set. Hennes semifinalmotståndare blir regerande Franska öppna-mästaren och världsnian Li Na, som eliminerade 14-rankade Dominika Cibulkova (6-1, 7-6).

Även världstvåan Maria Sharapova sluggade sig vidare efter en förkrossande tvåsetsseger över Venus Williams (6-4, 6-3). I semifinalen möter hon 12-rankade Angelique Kerber, som krigade ner en stukad Petra Kvitova (7-6, 1-6, 6-1).

Li Na (9) – √ Serena Williams (6)
Williams har 17-0 i matchfacit på grus så här långt och har visat prov på exceptionell form i Madrid och Rom. Hon leder dessutom över Li Na med 5-1 i inbördes möten. Den här matchen lär dock bli jämnare än vad siffrorna vittnar om. Li Na har (liksom Williams) ett giftigt vapen i sin pålitliga backhand, och var kylig i avgörande lägen mot Cibulkova. Williams har dock en betydligt mäktigare serve och sätter sina motståndare under stor press med kraftfulla djupledsbollar och aggressiv approach. Lär som sagt bli hyfsat jämnt, men mycket ska till för att Na Li ska vinna sin första match sedan 2008 (i Stuttgart: 0-6, 6-1, 6-4) mot formstarka Williams.

Angelique Kerber (12) – √ Maria Sharapova (2)
Endast fyra spelare har lyckats besegra Sharapova den här säsongen – Kerber är en av dem (Serena Williams, Victoria Azarenka och Agnieszka Radwanska de tre övriga). Om någon kan stoppa Sharapova från att nå sin femte final i år är det bevisligen Kerber (trots att segern i Paris i februari var på hard court). Ändå tror jag att Sharapovas revanschlust är för stark – i finalen kan ju rivalen Serena Williams, som satte stopp för Sharapova redan i kvarten i Madrid, vänta. Sharapova lär inte missa chansen till en ny kraftmätning mot forna världsettan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB