Startsida / Inlägg

Arbetsseger för Murray

av Henrik Ståhl
Andy Murray. FOTO: BILDBYRÅN

Att Andy Murray ”inte stod att känna igen” i första set är givetvis en grov överdrift. Att han inte fick spelet att stämma däremot, det är ett rättvist påstående.

Till saken hör nämligen att Murray, likt världstvåan Novak Djokovic, ofta har en ganska lång startsträcka – samt att Marcos Baghdatis av någon anledning alltid lyckas plocka fram det spel som tog honom till final i Australiska öppna 2006 (förlust mot Roger Federer) just mot Andy Murray.

I årets Wimbledon höll han på att ställa till det ordentligt för brittiske världsfyran, som fick slita hårt för sin 7-5, 3-6, 7-5, 6-1-seger.

I dag lade han omgående beslag på taktpinnen i första set. Han pressade tillbaka Murray långt bakom baslinjen, stängde effektivt ytorna med stabilt nätspel och djupa crossbollar, och tog tillvara på hemmahoppets misstag. Hans aggressiva offensiv gav utdelning, först i form av ett servegenombrott i matchens allra första game och sedan med ett stabilt servegame vid ställning 5-4.

Som väntat justerade Murray sin taktik inför andra set; han varierade sin serve mer, försvarade sig bra med djupa slicebollar (som när de utförs med precision är särdeles effektiva mot just Baghdatis, eftersom han tenderar att röra sig precis på baslinjen och har problem att justera sin position bakåt när bollarna skickas upp djupt), växlade tempo och kalibrerade sin forehandslägga.

I första set gjorde han det väldigt lätt för Baghdatis att läsa spelet då han i nio fall av tio spelade crosscourt på både backhand- och forehandsidan. I andra, och framför allt tredje, nyttjade han sin fint maskerade stoppboll och raka forehand/backhand oftare och med bättre precision.

Samtidigt kändes det som att luften gick ur Baghdatis när Murray drog ifrån i andra set, vilket (tillsammans med publikens massiva stöd) skapade ett stort momentum för hemmafavoriten inför tredje set samtidigt som de enkla ofokuserade misstagen från andra set hängde med Baghdatis in i avgörande set.

Givet allt detta känns 4-6, 6-1, 6-4 som ett helt rättvist resultat. En arbetsseger för Murray, som verkligen börjar få bukt med sitt heta temperament, mot en lurig spelare som nästan alltid är jobbig att möta.

Det är framför allt världsfyrans nyligen upptäckta förmåga att hålla huvudet kallt – till skillnad från tidigare i karriären då vinnarskallen varit lika bräcklig som ett korthus på Kebnekaise – som imponerar. Därför kände jag att den här matchen förtjänade en ordentlig analys, trots att många på förhand nog såg den som en smula avslagen. Ett viktigt styrkebesked inför en eventuell semifinal mot Novak Djokovic.

* * *

… som inte hade det lätt mot forne världsettan Lleyton Hewitt. 4-6, 7-5, 6-1 känns som en märklig siffra i sammanhanget. Hewitt har visserligen prickat in en rätt fin form inför OS och kan vara, när allting klaffar, giftig just på gräs, men mot självaste herr Djokovic ska han givetvis inte ha mycket att hämta i dessa sammanhang.

Ett tecken på OS-frossa? Kanske. Tyckte han såg väldigt besvärad ut i de första två seten. Fick inte spelet att stämma ordentligt förrän i tredje set – och den enorma segeryran efter matchbollen tyder så klart på att han inte på något sätt kände sig helt säker på att han skulle vinna den här åttondelsfinalen.

Enbart sett till kapacitet är ju Djokovic helt överlägsen på den här halvan, trots den svåra lottningen, men det känns som att han står i vägen för sig själv ibland. Han måste verkligen höja sitt spel ett par snäpp i kvartsfinalen mot Jo-Wilfried Tsonga (som trots sin rekordlånga maratonmatch i går förhållandevis enkelt utmanövrerade Rafael Nadals ersättare Feliciano Lopez: 7-6, 6-4).

* * *

Serena Williams var helt skoningslös i sin match mot Vera Zvonareva, som inte hade någonting att säga till om i deras åttondelsfinal. Siffrorna talar sitt tydliga språk: 6-1, 6-0. Tolv ess i sex servegame. Sex servegenombrott. 53-23 totalt i poäng.

Här snackar vi utklassning.

* * *

Står just nu 7-5, 6-6 till John Isner mot Janko Tipsarevic. Kan världsåttan vända? Amerikanen är ju som bekant rysligt effektiv i tiebreak. För övrigt Isners tredje tiebreak på lika många matcher.

* * *

Robert Lindstedt och Sofia Arvidsson spelar sin första match i mixed doubles (mot italienska paret Vinci/Bracciali) 21.30.

* * *

Stay tuned! Kör en lite längre sammanfattning när tävlingsdagen är över.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB