Startsida / Inlägg

Dagens hetaste möten

av Henrik Ståhl

Det börjar dra ihop sig i OS-tennisen. Åttondelsfinaler i dag, med allt vad det innebär. Har varit förhållandevis skrällfritt hittills – endast en sensationell chockförlust (Steve Darcis över Tomáz Berdych) så här långt. Vi får se om de stora skrällarna ligger framför oss.

Här är några matcher att hålla ett extra öga på:

Maria Sjarapova vs. Sabine Lisicki
En reprismatch från årets Wimbledon, där Sjarapova föll i två raka set i åttondelsfinalen mot just Lisicki. Båda har övertygat så här långt i OS, men Sjarapova har sett snäppet vassare ut. Lär dessutom vara otroligt taggad och revanschsugen inför den här matchen. Vågar man hoppas på ett rafflande skiljeset?

Serena Williams vs. Vera Zvonareva
Årets Wimbledon-titulant är som bekant i magisk form. Men även forna världstvåan Zvonareva har sett stark ut i London-OS. Kan hon rubba dominanta världsfyran? Jag tror inte det – men lyckas hon bara plocka en eller ett par servegenombrott kan det här ändå bli en spännande match. Om inte så är det ju alltid underhållande att se Williams göra köttfärs av sina motståndare…

• Venus Williams vs. Angelique Kerber
Veteranen Venus är tillbaka, med besked, efter en tung säsongsinledning. Har hittills bara tappat åtta game i OS – Kerber bara tre(!). Kerber tog sig dessutom till semifinal i Wimbledon (förlust mot Agnieszka Radwanska) och ser ut att trivas som fisken i vattnet på Londongräset. Kan mycket väl bli turneringens mest intressanta match.

John Isner vs. Janko Tipsarevic
Isner har dansat vidare här i London enkelt (har ”bara” behövt två tiebreaks på lika många matcher) och ställs nu mot sin första riktigt värdiga motståndare. Tipsarevic lider dock fortfarande av en släng ojämnhet, särskilt på gräs. Åkte ut redan i första omgången i Queen’s tidigare i sommar och förlorade mot Michail Youzhny i tredje omgången av Wimbledon. Hängde dessutom löst mot Philipp Petzschner i andra omgången här i OS. Isner borde, trots oddsen (2,20 mot Tipsarevics 1,61), hållas som favorit. Tror dock inte att han kommer få det lätt mot serbiske världsåttan, som är en betydligt bättre försvarsspelare än den reslige amerikanen. Mycket hänger således på hur stabilt de båda kombattanterna servar – och vem som har mest is i magen i tiebreak.

Andy Murray vs. Marcos Baghdatis
Cyprioten pressade hemmafavoriten i tredje omgången av årets Wimbledon och plockade ett set i en, i alla fall inledningsvis, jämn match: 7-5, 3-6, 7-5, 6-1 till Murray. Lyckas han upprepa den prestationen här i OS har den här matchen absolut skrällpotential. Å andra sidan kommer Murray säkerligen vara på tårna och förmodligen gå ut hårt för att inte hamna i tidigt underläge. Blir riktigt intressant att se hur världsfyran hanterar ett skiljeset, om det skulle gå så långt.

Victoria Azarenka vs. Nadia Petrova
Har mötts tre gånger på gräs, samtliga matcher i Wimbledon (2008, 2009 och 2011). Azarenka har vunnit de två senaste – förra året med klara 6-2, 6-2. Givet Azarenkas märkliga uppträdande mot Irina-Camelia Begu har ändå Petrova skrällpotential. Lyckas hon få världsettan ur balans är hon, till skillnad från Begu i förrgår, kapabel att inte bjuda bort poäng och game på grund av nervositet och faktiskt till och med stänga matchen. Blir spännande att se vilket spelhumör Azarenka är på i dag, med tanke på att hon följde upp minihaveriet mot Begu med att helt köra över Martina José Martinez Sanchez (6-1, 6-2) i går.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB