Startsida / Inlägg

Federers rekordfinal i Cincinnati – petade Wilander

av Henrik Ståhl
Roger Federer vann sin femte titel i Cincinnati. FOTO: BILDBYRÅN

Ett styrkebesked från Roger Federer inför US Open.

Och precis raka motsatsen från Novak Djokovic.

Ja, finalen i Cincinnati blev inte så episk som vi hade hoppats, och mycket av det får världstvåan ta på sig.

Det händer ibland att även toppspelarna har riktigt dåliga dagar på jobbet, även om det är väldigt ovanligt. Särskilt i en match där så pass mycket står på spel.

Och en dålig dag på jobbet, ja det kan man lugnt påstå att Novak hade.

Superserben stod nämligen inte att känna igen i första set. Det kändes som att han klev ut på banan efter en långkörare på den lokala nattklubben utan att värma upp. Efter att ha räddat totalt 34 av 35 breakbollar i Toronto och Cincinnati tappade han tre servegame här i finalen. 6-0 till Federer – utan att racketkonstnären från Basel behövde slösa något krut alls.

Om Djokovic hade någon taktik i första set dolde han den väl, och siffrorna reflekterar precis hur dåligt han spelade: 50 procent förstaservar, fyra dubbelfel, tio oprovocerade misstag, blott en räddad breakboll och endast tio vunna poäng totalt.

Samtidigt hade Federer 73 procent förstaservar (av vilka han vann 73 procent), bara fyra oprovocerade misstag och vann 100 procent av poängen i sin andraserve.

Djokovic höjde sig dock i andra, efter ett lite svajigt öppningsgame och de båda kombattanterna följdes åt tack vare stabilt servande från båda två. Federers fina servesiffror från första set sjönk dock och i takt med att Djokovic spelade sig in i matchen kändes det också som att det var just världstvåan som var närmast ett övertag.

Andra sets tiebreak blev gastkramande, med en grym upphämtning från Djokovic efter 0-3-underläge. Vid ställning 4-3 svarade dock Federer för en smart retur och Djokovic brände sin chans att ta en trygg ledning inför Federers serve.

När Djokovic sedan avvärjde en matchboll vid ställning 6-5 kändes det som att han återigen var på väg att vända en viktig match mot Federer. Det ville sig dock inte den här gången, och efter en ny fantastisk retur från Federer i Djokovics serve vid ställning 8-7 kunde världsettan till slut smacka in en helt otagbar forehand i Novaks högra hörn.

Roger Federers femte titel i Cincinnati (de övriga vann han 2005, 2007, 2009 och 2010) – och han går således om svenske Mats Wilander, vars titelrekord han tangerade för två år sedan.

Djokovics insats, som innebär att han har 0-8 i set i Cincy-finaler, reser en del frågetecken kring världstvåan inför US Open. Serben förklarar själv förlusten så här:

– Jag hade mina chanser i andra set men jag missade dem. Roger förtjänar titeln.

Och på frågan om hur det känns inför US Open svarar han:

– Jag hade en fantastisk vecka i Toronto, jag förväntade mig inte att ta mig hela vägen till final i Cincinnati. Förhoppningsvis blir US Open fantastisk för mig.

I och med segern inkasserar Federer (som bara hade en kvartsfinal från i fjol att försvara) 820 friska poäng och ökar ledningen på rankingen till nästan 1,000 poäng (i morgon har Federer 12,165, Djokovic 11,270). Han knappar dessutom in på Djokovic på säsongsrankningen, som Djokovic dock fortfarande leder (8,710 inspelade poäng så här långt, mot Federers 8,545).

Naturligtvis otroligt intressant inför US Open, där

a) Djokovic har 2,000 poäng att försvara, Federer 720
b) Rafael Nadal inte utgör ett hot mot någon av dessa båda herrar på grund av sina knäproblem
c) Andy Murray kliver in efter en walkover i Toronto och en svag insats mot Jeremy Chardy i Cincinnati.

US Open kan således bli helt avgörande för hur maktbalansen ska komma att se ut framöver – och inför nästa säsong.

Det är spännande tennistider vi lever i.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB