Startsida / Inlägg

Dagens finaler

av Henrik Ståhl

Världsettan Roger Federer och världstvåan Novak Djokovic står som bekant för dagens drömfinal på herrsidan i Cincinnati Masters i dag. Och det känns som en match som kan sluta precis hur som helst, givet att båda tycks vara i otroligt bra form.

Federer gör verkligen sig själv rättvisa här på Cincys snabba underlag och även Djokovic har sett ut att trivas som fisken i vattnet. Tycker att Federer har ett litet övertag tack vare sina fyra titlar (2005, 2007, 2009, 2010). Han har ett väldigt högt självförtroende i den här turneringen, vet vad som krävs för att vinna och har en förmåga att höja sitt spel i de viktigaste matcherna.

Djokovic, däremot, har tre finalförluster (2008 och 2011 mot Andy Murray, 2009 mot Federer), samtliga i raka set. Superserben har alltså inte vunnit ett enda set i en Cincinnati-final. Ett psykologiskt hinder eller tändvätska som eldar på hans revanschlust? För matchens och tittarnas skull hoppas jag på det sistnämnda.

Annars oerhört svårt att skilja de båda åt. Båda har som sagt bjudit på makalös tennis och båda har dansat sig till finalen utan att tappa ett enda set.

Tycker därför att Federers 2,50 i odds (mot Djokovics 1,53) ter sig en smula märkligt. Den här tiden på året är som bekant Federers glansdagar och att han är svårslagen på snabba hardcourt-underlag råder ingen tvekan om. Skulle snarare vilja säga att Federer procentuellt har ett 53-47-övertag. Särskilt med tanke på att Juan Martín del Potro inte alls bjöd på den utmaning Djokovic hade behövt i semifinalen.

Men, som sagt – det känns verkligen som att det här kan sluta precis hur som helst.

* * *

Venus Williams fick en bitter sorti i Cincinnati. Veteranen som svarat för en magnifik turnering plågades av en ryggskada och föll mot Li Na: 7-5, 3-6, 6-3.

Samtidigt följde Angelique Kerber upp sin skrällseger över Serena Williams med att kämpa ner Petra Kvitová i tre set: 6-1, 2-6, 6-4.

Li Na slåss i finalen om sin första titel i år – efter tre finalförluster (Sydney, Rom och Montreal). Känns som att världsnian börjar komma i gång igen nu efter en knackig vår och sommar. Känns dock även som att hon inte riktigt hittat sin killer instinct och många gånger är sin egen värsta fiende.

Vore otroligt kul om Kerber kunde bärga sin första lite större titel, men det som talar emot henne är just hennes brist på finalrutin i dessa sammanhang. Det som talar för henne är att den här finalen spelas på hennes favoritunderlag (hon har bärgat två WTA- och nio ITF-titlar på hardcourt, en ITF på carpet och en på grus) samt att Li Na hade ett riktigt tufft schema i går på grund av regn (spelade både kvart mot Johanna Larsson och semi mot Agnieszka Radwanska).

Att den här matchen är jämn speglas dock bättre av oddsen: 2,00 för Kerber, 1,80 för Li Na.

Jag är benägen att satsa mina slantar på Kerber. Att hon trivs så pass bra på Cincys snabba hardcourt borde kunna väga upp hennes brist på rutin. Hoppas jag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB