Startsida / Inlägg

Jo-Wilfried Tsonga klar för Stockholm Open

av Henrik Ståhl
Jo-Wilfried Tsonga är klar för Stockholm Open. FOTO: BILDBYRÅN

Goda nyheter!

Enligt Svenska Dagbladet är tennisens rock ’n roll-stjärna Jo-Wilfried Tsonga klar för Stockholm Open i oktober.

Världssexan blir sannolikt turneringens stora affischnamn, men enligt SvD:s Jonas Arnesen jagar arrangörerna även världstian John Isner samt veteranerna Andy Roddick och Lleyton Hewitt.

De sistnämnda befinner sig knappast i karriärens zenit längre, men är kända namn som säkerligen kan dra publik.

Även titelförsvararen Gaël Monfils, som bjuder på nästan lika mycket show som sin landsman Tsonga, är klar för årets upplaga av Stockholm Open.

Att just toppspelaren Tsonga kommer är så klart oerhört glädjande. I Grand Slam-sammanhang har han flera gånger bevisat att han har kapaciteten att slå de största stjärnorna, inte minst i Australiska öppna där han nådde final 2008 (förlust mot Novak Djokovic) och Wimbledon där han vände ett 0-2-underläge mot Roger Federer i kvartsfinalen 2011. Han försvarade dessutom sin semifinalplats i årets upplaga av Wimbledon, men föll mot Andy Murray.

Delar man in rankingslistan i segment tillhör Tsonga den grupp spelare – tillsammans med bland andra världsfemman David Ferrer och världssjuan Tomás Berdych – som utgör det största hotet mot The Big Four i de stora turneringarna, men ännu inte nått ända fram i GS-sammanhang. Just Tsonga lyfts ofta fram som potentiell drakdräpare, speciellt i Wimbledon och US Open/Australiska öppna (som spelas på hans favoritunderlag hardcourt).

Särskilt glädjande är det förstås med tanke på det pressade schemat under hösten, till följd av sommarens London-OS, vilket helt omöjliggör att få hit storstjärnor som Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal och Andy Murray.

Som icing on the cake tycker jag personligen (givet ovan nämnda omöjlighet att locka de allra största) att det bara finns en spelare som skulle kunna toppa bokningen av Tsonga: 2009 års US Open-vinnare Juan Martín del Potro. Restes visserligen en hel del frågetecken kring honom i Cincinnati, men visst känns det som att argentinaren är på väg tillbaka på allvar nu efter de tunga skadorna.

Hur som helst: grattis, tennis-Sverige. Efter en ganska avslagen Swedish Open kan vi nu få en riktigt het Stockholm Open som plåster på såren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB