Startsida / Inlägg

US Opens wild cards

av Henrik Ståhl

Vad sägs om att ta en liten titt på US Opens wild cards? Ja, vi gör så.

Herrarnas:

1. James Blake, rank 106
2. Rajeev Ram, 100
3. Lleyton Hewitt, 134
4. Steve Johnson, 237
5. Denis Kudla, 163
6. Dennis Novikov, 1099
7. Guillaume Rufin, 127
8. Jack Sock, 100

Sex av åtta är amerikaner. Övriga två är från Australien (Hewitt) och Frankrike (Rufin), helt i enlighet med överenskommelsen mellan de tre ländernas tennisförbund. Inga konstigheter där alltså.

Och inte jättespännande wild cards direkt, ska tilläggas. Blake och Hewitt får varsitt för lång och trogen tjänst, Steve Johnson för att han samlat på sig en hög poäng i inhemska USTA Pro Circuit-tävlingar och Rajeev Ram för att han med små marginaler missade att direktkvalificera sig till turneringen.

Jack Sock, som vann US Open för pojkar 2010, tycker jag är en smula intressant, dock. På många sätt väldigt lik Andy Roddick och en mängd andra kraftspelare från USA, men han har en naivitet i sitt spel som jag gillar.

Damernas:

1. Bethanie Mattek-Sands, rank 232
2. Melanie Oudin, 106
3. Nicole Gibbs, 307
4. Mallory Burdette, 246
5. Victoria Duval, 566
6. Julia Cohen, 102
7. Casey Dellacqua, 109
8. Kristina Mladenovic, 153

Oudin är ju något av en olycklig framgångssaga inom tennisen. Hon hade blott 18 år gammal ett succéartat år 2009 som kulminerade i en kvartsfinalplats i US Open (förlust mot Caroline Wozniacki) efter segrar över bland andra Maria Sjarapova. Dessförinnan hade hon nått åttondelsfinalen i Wimbledon (förlust mot Agnieszka Radwanska).

Efter det sensationella året hade Oudin svåra problem med att anpassa sig till sin plötsliga stjärnstatus och har sedan dess kämpat i motvind på tennisbanan. I år förlorade hon redan i första omgången i Australiska öppna och i andra omgången i Franska öppna (efter att ha besegrat Johanna Larsson i sin öppningsmatch).

16-åriga Victoria Duval blir kul att följa i US Open. Vann USTA:s nationella mästerskap för tonåringar och fick således automatiskt wild card till årets sista Grand Slam (Dennis Novikov vann pojkarnas motsvarighet). Även om hon förlorar redan i första omgången så kommer det att bli en otroligt lärorik förlust och upplevelse för Duval.

Övrigt:

• Benjamin Becker, Robby Ginepri, Olivier Rochus och Adrian Ungur ersätter Rafael Nadal, Gaël Monfils, Juan Carlos Ferrero och Juan Ignacio Chela som tvingas stå över på grund av skador.
Greta Arn, Casey Dellacqua, Sesil Karatantcheva, Johanna Larsson och Garbine Muguruza ersätter Elena Baltacha, Svetlana Kuznetsova, Kaia Kanepi, Flavia Pennetta och Vera Zvonareva som tvingas stå över på grund av skador.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB