Startsida / Inlägg

London-OS, dag 4

av Henrik Ståhl

På grund av andra åtaganden och bestyr blev det inget bloggande i går. Lite typiskt, när vi nu bjöds på det längsta OS-setet någonsin.

6-3, 3-6, 25-23 blev slutligen matchsiffrorna i maratonmatchen mellan Jo-Wilfried Tsonga och Milos Raonic. En rekordmatch som bjöd på totalt 40 servess och blott tre servegenombrott på 66 game.

– Det här är det enda sättet för mig att skriva mitt namn i historieböckerna för tillfället, sa vinnaren Tsonga efter matchen och syftade på Roger Federers, Novak Djokovics och Rafael Nadals dominans i Grand Slam-sammanhang.

Och han väljer att hylla sin 21-åriga motståndare efter rekordmatchen:

– Det är svårt att spela mot honom för hans serve är perfekt. Jag är nöjd med hur jag spelade för det var inte lätt för mig, säger han.

Raonic må ha förlorat den längsta OS-tennismatchen sedan bronsmatchen mellan Fernando Gonzales och Taylor Dent 2004 (16-14 till Gonzales i skiljeset) men är nöjd med sin utveckling på tennisens stora scen.

– Jag har knackat på dörren. Förhoppningsvis kan jag sparka in den nästa gång, säger han.

Tsonga möter Feliciano Lopez, som slog ut Juan Mónaco (6-4, 6-4), i nästa omgång.

* * *

Andy Roddick hängde med i de fyra inledande gamen i första set – sedan trampade Novak Djokovic plattan i mattan och fullkomligt massakrerade amerikanen. 6-2, 6-1 blev matchsiffrorna i en match vars underhållningsvärde helt och hållet bestod i Djokovics ursinniga dominans.

Den som tvivlat på superserben i den här turneringen borde tänka om. För varje game han spelar kommer han allt närmare den där drömfinalen mot Roger Federer. I nästa omgång möter han veteranen Lleyton Hewitt, som slog Marin Cilic (6-4, 7-5).

Blir riktigt intressant att se om någon (läs: Tsonga eller Andy Murray kan stoppa honom).

* * *

Precis som i Wimbledon 2011 tvingade Storbritanniens Laura Robson fram ett tiebreak i första set men orkade inte hålla ångan uppe i andra mot Maria Sjarapova: 7-6(5), 6-4.

Nästa omgång blir en favorit i repris från årets Wimbledon – Sjarapova mot Sabine Lisicki. Lisicki slog som bekant ut Sjarapova i två raka set i åttondelsfinalen (6-4, 6-3). Mot Jaroslava Sjvedova hade tyskan dock en del besvär och bärgade segern i tre set med vissa om och men: 4-6, 6-3, 7-5.

Blir turneringens hittills tveklöst mest intressanta match på damsidan.

* * *

Världsettan Victoria Azarenka samlade ihop sig efter det lilla haveriet mot Irina-Camelia Begu och avfärdade Spaniens Martina José Martinez Sanchez busenkelt: 6-1, 6-2. Inga konstigheter alls.

Azarenka möter forna världstrean Nadia Petrova, som krånglade sig förbi Ana Tatishvili (6-3, 6-7, 6-2) i nästa omgång.

* * *

Andy Murray slog Jarkko Nieminen utan större bekymmer. Ett break i båda setens första game och fortsatt stabilt servande var egentligen allt som krävdes för att hemmafavoriten skulle vinna: 6-2, 6-4.

Skotten möter Marcos Bagdhatis, som slog Richard Gasquet (6-4, 6-4), i nästa omgång.

* * *

Kei Nishikori hamnade i underläge direkt i sin match mot forne världstrean Nikolaj Davydenko, men vände på steken och grejade slutligen segern: 4-6, 6-4, 6-1. Möter världsfemman David Ferrer, som slog Sloveniens Blaz Kavcic enkelt (6-2, 6-2), i nästa omgång.

* * *

Behöver jag nämna att vädret i London lämnar en del utrymme för förbättring, diplomatiskt uttryckt?

* * *

Alla gårdagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB