Startsida / Inlägg

Någonting luktar unket kring hanteringen av Luis Garcia del Moral

av Henrik Ståhl

Det har gått tre veckor sedan Svenska Dagbladet avslöjade vad som kan vara en mullrande dopningsskandal inom tennisen. Nu har så slutligen Internationella Tennisförbundet, ITF, valt att i ett pressmeddelande fastslå att förbundet ämnar hindra den av USADA livstidsavstängda Luis Garcia del Moral från all form av samröre med tennisspelare.

Pressmeddelandet inleds med ett bekräftande: ”Dr Garcia del Moral praktiserar medicin inom sport i Valencia, Spanien, och har i den verksamheten tidigare jobbat med diverse tennisspelare.”

Förbundet skriver vidare att man ”erkänner och respekterar USADA:s beslut, och kommer att ta till alla medel som står till buds för att tillämpa och ge beslutet effekt inom sporten tennis” samt att ”spelare uppmanas att noga ta del av ovanstående när man överväger vem man ska söka vård, vägledning och råd från i framtiden”.

Allt det där låter väl i all formell mening bra.

Men hela pressmeddelandet lämnar flera av de mest centrala frågorna obesvarade: vilka är de ”diverse spelarna”? Tänker ITF genomföra utfrågningar av dessa spelare? Tänker de sätta i gång en grundlig utredning, eller har den bollen redan satts i rullning? Kommer antalet oannonserade out-of-competition-tester att genomföras nu?

Och så vidare.

Luis Garcia del Moral har jobbat vid TenisVal Academy i Valencia sedan 2006 och jobbat med flera stora namn inom tennisen, däribland nuvarande ATP-världsfemman David Ferrer och WTA-världsnian Sara Errani.

Man kan tycka att ITF borde ha agerat redan när detaljerna kring del Moral avslöjades i slutet av juli. Än så länge har det varit knäpptyst – tills det där något diffusa pressmeddelandet damp ner.

Någonting luktar riktigt unket kring hela hanteringen av den här skandalen (som än så länge inte riktigt briserat än).

Kan vi vänta oss mer info om spelarna kring del Moral från ITF inom en snar framtid? Och kanske till och med avstängningar? Eller lägger förbundet locket på för att inte riskera negativ publicitet?

Well, känns som att det tåget redan gått.

ITF:s pressmeddelande i sin helhet (fritt översatt):

”Dr Garcia del Moral praktiserar idrottsmedicin i Valencia, Spanien, och i egenskap av sådan har han tidigare arbetat med olika tennisspelare.

I juli 2012 beslutade USA:s Anti-Doping Agency (USADA) att stänga av Dr Garcia del Moral på livstid för följande regelbrott:

(1) Innehav av förbjudna substanser och/eller metoder inklusive EPO, blodtransfusioner och tillhörande utrustning, testosteron, hGH, kortikosteroider, och maskeringsmedel (masking agents).

(2) Handel med EPO, blodtransfusioner, testosteron, hGH, kortikosteroider och maskeringsmedel till professionella cyklister.

(3) Administrering och/eller försök till administrering av EPO, blodtransfusioner, testosteron, hGH, kortikosteroider och maskeringsmedel till professionella cyklister.

(4) Att ha hjälpt, uppmuntrat, gjort sig skyldig till medhjälp, täckt upp för och annan delaktighet där ett eller flera regelbrott och/eller försök till regelbrott inom professionell cykling gjorts.

I enlighet med artikel 15.4 i World Anti-Doping Code (WADA), och vidare till deras långvariga engagemang för att skydda integriteten i sporten tennis och hälsa av alla deltagarna i sporten, kommer intressenter till tennisens anti-dopningsprogram att erkänna och respektera USADA:s beslut, och vidta alla åtgärder som står till buds för att genomföra och verkställa beslutet i sporten tennis, inklusive (utan begränsning) att inte tillåta Dr Garcia del Moral att delta i, och neka honom ackreditering för eller tillgång till, något sanktionerat tennisevenemang eller verksamhet.

Spelare uppmanas att noga ta del av ovanstående när man överväger vem man ska söka vård, vägledning och råd från i framtiden.”

Originalet hittar ni här.

Fotnot: Jag har tagit kontakt med ITF:s antidopningsavdelning rörande allt detta, men ännu inte fått svar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB