Radwanska och Petrova till final i Tokyo

av Henrik Ståhl
Nadia Petrova. FOTO: BILDBYRÅN

Båda hade haft branta uppförsbackar men kämpat sig kvar i turneringen i tidigare matcher. I dagens semifinal var dock 30-åriga Nadia Petrova den klart bättre spelaren. Hon tappade bara elva poäng i sina åtta första servegame och räddade samtliga tre breakbollar hon hade emot sig – samtliga i matchens sista game.

6-4, 6-2 till Petrova – och Maria Sjarapovas överman Samantha Stosur är ute ur tävlingen.

– I går slog Sam Maria, som är en av toppspelarna just nu, så jag visste att jag var tvungen att prestera bra, vilket jag tycker att jag gjorde. Min serve hjälpte mycket, för när jag håller min serve kan jag fokusera på att bryta [motståndarens] serve och Sam har en väldigt tung serve så det är mycket viktigt, säger 18-rankade Petrova efter segern.

Petrova är nu klar för sin 23:e WTA-final i karriären och kommer att kliva ut på banan med 11-11 i finalfacit. Det är dessutom på ett sätt hennes största final i karriären – hon har nämligen aldrig tidigare spelat om så mycket prispengar (drygt 2,2 miljoner dollar). Hennes fyra största finaler hittills, räknat i prispengar, kom i Tier I-turneringarna (dåtida motsvarighet till Premier 5/Premier Mandatory) i Berlin 2005 och 2006 samt Charleston och Moskva 2006 (1,34 miljoner dollar, seger i Charleston och Berlin).

Med segrarna över världssjuan Sara Errani i kvartsfinalen och världsnian Samantha Stosur i semifinalen är det här blott andra gången som Petrova slagit två topp-10-spelare i samma turnering. Första gången var just i Tokyo 2008, då hon slog dåvarande världstrean Ana Ivanovic och världstian Agnieszka Radwanska.

I finalen möter hon titelförsvararen Radwanska, som vann sin semifinal mot världssexan Angelique Kerber överlägset: 6-1, 6-1. Kerber slog in svaga 44 procent av sina förstaservar och bjöd på sju dubbelfel. Hon lyckades bara hålla sin serve en gång och förvaltade en av blott två breakbollar. Poängen totalt slutade 58-37 till Radwanska, som är klar för sin andra raka final i Tokyo.

• Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin