Startsida / Inlägg

Sjarapova utslagen i Tokyo

av Henrik Ståhl

http://www.youtube.com/watch?v=ZR3aCRvCJt4

Vi bjöds tyvärr bara på tre kvartsfinaler i dag, eftersom Victoria Azarenka tvingades lämna walkover efter yrseln i tredje omgången mot Roberta Vinci.

– Jag började må dåligt i söndags, före turneringen. Jag har inte riktigt blivit bättre sedan dess. Varit orkeslös, ni kunde se på mina matcher att jag inte var mitt vanliga jag. De två senaste matcherna tog för mycket på krafterna och i dag är det bara inte möjligt för mig (att spela), förklarar hon sitt beslut att stå över kvartsfinalen, vilket ger världsåttan Angelique Kerber en biljett till semifinalen.

Hur som helst.

Efter tio förluster på elva matcher kunde Samantha Stosur utmanövrera världstvåan och tvåfaldiga Toray Open-vinnaren (2005 och 2009) Maria Sjarapova i raka set: 6-4, 7-6(10).

Kan inte påstå att jag är särskilt förvånad. Sjarapova hade precis som i matchen mot Heather Watson stora problem med både serven och fotarbetet, medan Stosur varit på riktigt bra spelhumör i Tokyo. Att Stosur har chansen att kvalificera sig till WTA Championships om hon presterar bra under hösten är förmodligen effektiv tändvätska.

Det var dock Sjarapova som inledde matchen bäst och grejade ett break till ställning 4-3 i första set. Det kändes då som att hon hade ett klart psykologiskt övertag på Stosur efter alla de där segrarna genom åren, men världsnian bröt tillbaka omgående och bärgade första set efter att ha plockat tre raka game.

I andra set var det återigen Sjarapova som började bäst men tappade till ett 5-3-underläge – som hon hämtade upp efter att ha vunnit nio raka poäng. Att Stosur i det läget skulle vika ner sig och tvingas till ett avgörande set (som i så fall blivit något av ett lotteri) låg nära till hands att tro.

Men Stosur hade ordning på den mentala biten i den här matchen och utnyttjade effektivt de luckor Sjarapova bjöd på när hon trillade ner i en sådan där för henne typisk formdipp mitt under pågående match. Sjarapova tvingade fram ett tiebreak, som dock Stosur slutligen vann efter fyra brända matchbollar.

– Jag visste att jag hade förlorat nio poäng och försökte bara stoppa skiftet i momentum. Jag tänkte inte på poängen jag förlorade utan fokuserade på hur jag skulle vinna nästa poäng. Hon spelade ett väldigt stadigt spel och jag hade några fler oprovocerade misstag än jag hade velat. Det är en besvikelse att förlora men man måste ta varje besvikelse och vända den till något positivt. Det handlar bara om att tänka på vad jag kan förbättra till nästa turnering, säger Stosur efter sin blott andra seger mot Sjarapova på tolv matcher.

* * *

Titelförsvararen Agnieszka Radwanska, som klev ut på banan med ett 2-5-underläge i head-to-head mot Caroline Wozniacki, visade prov på stort tålamod och spelade både smart och effektivt. Världstrean fällde forna världsettan i raka set: 6-4, 6-3. Helt rättvist och inte det minsta förvånande.

Att Kerber går miste om viktig matchrytm på grund av Azarenkas w/o tror jag ger Radwanska en klar fördel i deras semifinalmöte. Radwanska vann en övertygande seger i deras senaste möte, i Wimbledon (6-3, 6-4), och slog dessutom ut Kerber i Toray Open förra året.

* * *

18-rankade Nadia Petrova satte stopp för världssjuan Sara Errani i en tresetsrysare: 3-6, 7-5, 6-3. Petrova möter Stosur i semifinalen.

* * *

Alla dagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB