Startsida / Inlägg

Drömsemifinaler i Shanghai Masters

av Henrik Ståhl

Roger Federer hade inga större problem mot tioseedade Marin Cilic: 6-3, 6-4.

Novak Djokovic förvägrade Tommy Haas 500:e segern i karriären i två komfortabla set: 6-3, 6-3.

Andy Murray darrade på manschetten, men kom undan i tre set mot veteranen Radek Stepanek: 4-6, 6-2, 6-3.

Tomás Berdych var full av spellust och slog Jo-Wilfried Tsonga i raka set: 6-3, 7-6(4).

Detta innebär alltså att samtliga av de fyra högst seedade spelarna är vidare till semifinal i Shanghai Masters.

Kunde det egentligen bli bättre? Nej, jag tror inte det. Inte under rådande omständigheter.

Tyckte på förhand att mötet Berdych-Tsonga var lite hugget som stucket. Båda har uppåtpekande formkurvor och har sett ut att trivas på tennisbanan igen efter diverse svackor (en ganska lång sådan i Berdychs fall). Lika starka semifinalkandidater, helt enkelt. Nu drog Berdych det längsta strået, vilket är helt i sin ordning – och bäddar för en härlig jakt på revansch för Tsonga i Stockholm Open.

I övrigt: visst hade det varit kul med en skräll från exempelvis Haas, men på lång sikt är det så mycket roligare att se Djokovic i semifinal. Samma sak med Murray. Nu hade jag i och för sig inte varit överdrivet förtjust i att se föredettingen Stepanek i en Masters-semifinal över huvud taget, men det är på det stora hela bra att de toppseedade spelarna – som alla har mycket att spela för så här på säsongens upplopp – är de sista fyra kvar i turneringen.

Nu kommer vi ju att bjudas på en episk semifinalbatalj mellan Federer och Murray. Så känns det i alla fall på förhand. Känns också som att det faktiskt kan sluta lite hur som helst, trots att jag är aningen bekymrad över att Murray tappade det där första setet mot Stepanek. Båda lär hur som helst vara jäkligt taggade att vinna – Federer för att få revansch efter OS-nederlaget, Murray för att hämnas Wimbledon-finalen.

Och mötet med Berdych kommer att ge en fingervisning om exakt hur stark Djokovics formtopp är. Kan tjecken skrälla? Tja, varför inte. Har i och för sig svårt att se det, givet hur dominant och tankad med självförtroende Djokovic varit de senaste två veckorna – men märkligare saker har skett.

Står dock fast vid mitt ursprungliga tips att Djokovic och Federer möts i finalen.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB