Startsida / Inlägg

Djokovic och Murray i Shanghai Masters-final

av Henrik Ståhl
Novak Djokovic och Andy Murray är klara för final i Shanghai Masters. FOTO: BILDBYRÅN

Okej, låt oss börja med Novak Djokovics semifinal mot Tomás Berdych: det var Djokovics match från början till slut.

Jo, han lät visserligen en 5-1-ledning (i egen serve) glida honom ur händerna och var nära att bjuda in Berdych på allvar i matchen, men höll nerverna i styr och kunde till sist serva hem första set, 6-3.

I andra set grejade han ett tidigt break och bärgade slutligen segern med stabilt servande, 6-4.

– Det är självklart en stor utmaning att spela mot en topp 10-spelare. Tomas har varit i fantastisk form de senaste månaderna. Han är alltid en svår spelare att möta på alla underlag eftersom han har en kraftfull och grym forehand. Jag spelade taktiskt rätt. Jag fick många returer i spel och satte hög press i hans serve. Samtidigt servade jag bra själv när jag behövde göra det, säger Djokovic efter segern.

Roger Federer mot Andy Murray då? Ja, det blev ju inte alls den episka semifinal vi hade hoppats på, kan man lite bittert konstatera.

Som jag påpekat tidigare ligger det alltid nära till hands att beskylla Federer för att förlora matchen när han inte vinner, i stället för att hylla motståndaren som faktiskt är den som vann – men i det här fallet är det verkligen befogat.

Federer var inte bra. Okej, Murray (särskilt nye Murray) är en väldigt tuff motståndare som Federer dessutom har svårt för. Men så som Federer servade i dag… Nej, det var verkligen under all kritik. Han tappade vid flera tillfällen komfortabla 40-0 och blev bruten tre gånger. Själv mäktade han bara med att spela till sig en enda breakboll – som han dock förvaltade.

Droppen (ursäkta ordvitsen) var när han började klaga på ”regnet” i början av andra set. Världsettan tyckte att det duggade lätt, domaren kom in på banan, konstaterade att det inte alls regnade, kameran zoomade in på fyra pyttepyttesmå fläckar efter regndroppar – och man valde till slut att ta en kort paus i väntan på ”regnuppehåll”.

Okej, Federer poängterade vid flera tillfällen att det inte spelade någon roll, att det inte var någon big deal, men att han ansåg det onödigt ”att chansa”. Jag vill inte göra en höna av en fjäder och kalla det osportsligt, men aningen småaktigt tycker jag faktiskt att det var. Tror inte att han hade störts så mycket av ”regnet” om han inte legat under i matchen.

Lite ironiskt då att det faktiskt började regna på riktigt precis när Murray skulle serva för matchen vid ställning 5-4 i andra set, efter att Federer återigen svarat för ett riktigt lojt servegame och tappat 40-0 till break mot sig.

Efter uppehållet hade Murray inga problem med att serva hem matchen – och en biljett till sin tredje raka Shanghai Masters-final.

Matchen lämnar en bitter eftersmak: att se Federer slå tre raka dubbelfel, som han gjorde vid ställning 2-2 i första set, hör verkligen inte till vanligheterna. Och att se honom vinna knappt 25 procent av sina andraservar i första set (36 procent totalt i matchen) var direkt smärtsamt.

Det kändes helt enkelt som att Federer var nöjd med att ha säkrat 300 veckor totalt som världsetta i och med kvartsfinalplatsen, och därför var helt omotiverad att vinna den här matchen. Kan det vara så att Federer trots allt börjar förbereda sig på att avsluta karriären efter årets World Tour Finals? Ja, nu börjar Ståhls konspiratoriska kuggar snurra på högvarv igen…

Samtidigt spelade Murray aggressivt och med stort självförtroende. Ska bli intressant att se hur han hanterar en formstark Djokovic i finalen. Repris på US Open – eller revansch för ”Djoker”?

– Jag tycker inte om ordet ”hämnd”. Jag tycker aldrig om hämnd. Jag spelar bara tennis och försöker vinna varje match jag spelar. Han är lite mer aggressiv [efter Wimbledon-finalen]. Det är tydligt på banan. Han går mer på sin forehand, vilket inte var hans styrka tidigare. Det här året har han förbättrat det slaget och han är mer självsäker på banan, har större självförtroende. Och han har nått resultat. Han vann en Grand Slam, säger Djokovic.

Djokovic har nu nio raka segrar efter nederlaget US Open. Murray har perfekta 12-0 i matchfacit i Shanghai (vann titeln 2010 mot Federer och 2011 mot David Ferrer).

Som upplagt för en episk final!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB