Startsida / Inlägg

Novaks mål: ”Världsetta före säsongens slut”

av Henrik Ståhl
Novak Djokovic siktar på att bli världsetta före årets slut. FOTO: BILDBYRÅN

I dag drar China Open i Peking i gång, en 500-turnering där Novak Djokovic är toppseedad – och som världstvåan ämnar vinna för att nå sitt mål: att återta tronen från Roger Federer före årets slut.

– Det är ett av målen. Självklart vill jag bli världsetta igen. Det är en ambition. Det är möjligt i slutet av året. Jag försöker fokusera på varje enskild turnering och se hur det går, säger Djokovic inför turneringen.

De högst rankade hoten mot Djokovic i Peking är världsfemman David Ferrer och världssjuan Jo-Wilfried Tsonga. 13- respektive 14-rankade Marin Cilic och Richard Gasquet är seedade fyra och femma.

Övriga topp 10-spelare som valt att spela den här turneringsveckan återfinns i Tokyo, där 500-turneringen Japan Open arrangeras. Här är världstrean Andy Murray toppseedad, följd av världssexan Tomás Berdych, världsnian Janko Tipsarevic och världstia Juan Mónaco. Världsettan Roger Federer och världsåttan Juan Martín del Potro har valt att vila, medan världsfyran Rafael Nadal är skadad.

Djokovic har chansen att ta tillbaka positionen som världsetta redan om två veckor – vilket skulle innebära att Federer missar milstolpen 300 veckor totalt som världsetta med en enda vecka (har i skrivande stund varit världsetta i totalt 298 veckor).

Det förutsätter dock att Djokovic vinner i Peking och Shanghai Masters nästa vecka, samtidigt som Federer står över Shanghai. Trots att arrangören redan i slutet av augusti meddelade att schweizaren är klar för turneringen är det fortfarande inte till hundra procent säkert att han ställer upp. Hans uttalande efter US Open har satt i gång spekulationerna, och fansen väntar fortfarande på att han ska lämna besked personligen via sin hemsida eller Facebook-page.

Om Federer ställer upp i Shanghai Masters kommer han med största sannolikhet att passera den magiska gränsen 300 veckor som världsetta, och då öppnas inte nästa fönster för Djokovic att gå om förrän tidigast efter Paris Masters i slutet av oktober, men mer troligt är i så fall att han tar över tronen efter World Tour Masters i november – om han nu lyckas peta ner Federer över huvud taget, vill säga.

Det stora frågetecknet är fortfarande vilka höstturneringar Federer, som känt sig sliten efter US Open, väljer att stå över. 500-turneringen i hemstaden Basel är nog den enda turnering vi med säkerhet kan säga att han kommer att ställa upp i, om han nu inte skulle bli skadad. Hur han gör med Shanghai är högst oklart, och Paris Masters spelas veckan före World Tour Masters – som Federer med största sannolikhet inte kommer att välja bort.

Det bör noteras att Federer har väldigt mycket poäng att försvara under hösten, till skillnad från Djokovic. Serben ligger dessutom 990 poäng före Federer på säsongsrankningen och har chansen att dryga ut den ledningen till 1,490 poäng i Peking. Mycket talar alltså för att båda uppnår två viktiga milstolpar under senhösten: Federer passerar gränsen 300 veckor som världsetta och Djokovic avslutar året på rankningens topp för andra året i rad.

Eller vad tror ni?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB