Startsida / Inlägg

Patrik Rosenholms dunderskräll

av Henrik Ståhl
Patrik Rosenholm chockslog Gaël Monfils. FOTO: SVT

Någonting säger mig att han förmodligen inte följde Sveriges mirakulösa upphämtning från 0-4 till 4-4 mot Tyskland i Berlin, och lika bra var väl i så fall det – då kunde ju Patrik Rosenholm fokusera desto mer på sin ATP-debut i Stockholm Open mot världsspelaren Gaël Monfils.

Och totalt fokuserad var precis vad Rosenholm var.

Jo, man kan välja att lyfta fram det faktum att tidigare världssjuan Monfils var sargad, snudd på skadsjuten. Men det vore faktiskt en smula orättvist mot båda spelarna.

Monfils grimaserade illa under stora delar av matchen men valde att fullfölja. Han hade kunnat kasta in handduken, men gjorde uppenbarligen bedömning att han trots smärtan hade chansen att vinna. Det beslutet måste respekteras, liksom hans kämpaglöd och Rosenholms totala fokus.

Rosenholm var inledningsvis nästan övertänd och bjöd bort sitt första servegame, men vann sedan tre raka game vid ställning 0-2. Monfils hade fick inte i gång fotarbetet och kom inte riktigt in i matchen, men att Rosenholm bärgade sitt första ATP-set i karriären med 6-3 var ändå överraskande.

I andra set lade Monfils i en högre växel och pumpade på ordentligt, trots att knäet återigen gjorde sig påmint för fransmannen som hämmat hans karriär och bara i år hindrat honom från spel i fyra månader. 6-1 gav ändå en fingervisning om vad Monfils faktiskt är kapabel till, särskilt med tanke på att Rosenholm inte spelade jättemycket sämre än i första set.

Gaël Monfils. FOTO: SVT

I tredje set kopplade dock Sverigeettan greppet omgående. Efter ett tidigt break gick han upp till 4-1, bjöd sedan på stabilt servande – och sopade titelförsvararen av banan.

En av årets tveklöst största skrällar, Monfils skada till trots. Patrik Rosenholm ligger inte bara drygt 400 placeringar efter Monfils på världsrankningen, matchen i kväll var dessutom hans allra första match på ATP-touren någonsin. Snacka om drömstart på ATP-karriären.

Lika sensationellt som välförtjänt, och givetvis fantastiskt roligt både för Patrik och för svensk tennis som verkligen är i behov av varenda framgång i Robin Söderlings frånvaro.

Redan i morgon fortsätter Rosenholm försvara de svenska färgerna i Kungliga tennishallen, mot ryssen Mikhail Youzhny. Spelar han som han gjorde i sin ATP-debut i kväll så kommer den 436-rankade 24-åringen att göra både sig själv och fansen stolta. Hans chanser att vinna är på förhand inte jättestora, men vem hade egentligen trott att han skulle kunna få regerande mästaren Monfils på fall?

Patrik Rosenholm, I salute you.

* * *

Såg andra och tredje set mellan Lleyton Hewitt och Kevin Anderson. Usch, vad dåligt Anderson rörde sig. Och när då inte serven sitter där den ska, ja då blir det tufft för sydafrikanen.

Desto roligare att se publikfavoriten Hewitt. Han spelade stundtals långt över sin rankning (102). Kul att han är vidare. 6-4, 4-6, 6-4 känns helt logiskt och rättvist.

* * *

Alla dagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB