Startsida / Inlägg

Stockholm Open, dag 1

av Henrik Ståhl

Anlände till Kungliga Tennishallen lagom till tredje set mellan Marius Copil och Erik Chvojka i dagens sista kvalfinal. Intressant att se 178-rankade 21-årige Copil, som skrällbesegrade Marin Cilic i första omgången i China Open för två veckor sedan, in action.

Chvojka hängde med hyfsat bra inledningsvis men orkade inte stå emot Copils bombardemang. Har en riktigt härlig hästspark till serve, skönt riv i forehand och rätt snygg backhand. Kan nog bli något av honom, Copil.

Copil mot Chvojka, sett från pressläktaren. FOTO: HENRIK STÅHL

Chvojka var riktigt förbannad i slutet av matchen, trots att han snyggade till siffrorna i egen serve vid ställning 3-5. Tycker inte att han riktigt hade anledning att vara det. Copil var helt enkelt den bättre spelaren i det avgörande setet (vet ju inte hur matchbilden såg ut tidigare, men siffrorna 4-6, 6-1, 6-4 tyder inte på något annat än en rättvis seger).

* * *

Dagens höjdpunkt blev lite av ett antiklimax. Inte för att det över huvud taget var någon överraskning att Mikhail Youzhny skulle besegra Brian Baker, men att han skulle detronisera honom så fullständigt… nej, jag hade hoppats på lite mer från USA:s comeback kid.

Första set var flängigt och trots att Baker inledningsvis var mer solid i egen serve än Youzhny var det ryssen som fixade första genombrottet vid ställning 2-2. Baker bröt dock tillbaka omgående. Trodde då att han faktiskt skulle kunna dra nytta av Youzhnys tröga fotarbete, men tappade i stället sin serve ytterligare två gånger och torskade setet: 6-3 till Youzhny.

Märktes tydligt att det gick för fort för Baker, och Youzhny hade betydligt mer kraft i sina slag. Tycker dock att Baker borde ha utnyttjat ryssens svaga positionering betydligt bättre – han slog ofta bort sig när Baker placerade bollen mitt i banan och inpå kroppen i stället för att försöka jaga ut honom i hörnen (det fick ju tvärtom i gång fotarbetet).

Youzhny hade, dessvärre för Baker, inga större bekymmer med att hantera amerikanens slice och flacka grundslag, så försöken till tempoväxlingar och variation föll ofta platt (särskilt eftersom Baker hade svårt att sätta ordentlig fart på bollen).

I andra set servade Baker riktigt risigt och kollapsade totalt: 6-1 till Youzhny, som dansar vidare till andra omgången (där han troligtvis möter Gaël Monfils).

Youzhny, som inte spelat i Stockholm Open sedan 2000 då han åkte ut i första omgången mot en 19-årig Roger Federer, slaskade dessutom in ett servess vid matchboll. Skön känsla att ta med sig in i nästa match.

* * *

Senare under dagen spöade Nordens stolthet Jarkko Nieminen 68-rankade Tobias Kamke för tredje gången i karriären: 6-3, 6-4.

Matchen var en repris på förra årets kvartsfinal, då Nieminen slutligen kämpade ner tysken i tre set (3-6, 7-5, 6-1).

Nieminen möter Kevin Anderson eller Lleyton Hewitt i nästa omgång.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB