Startsida / Inlägg

Semifinalisterna klara i Istanbul

av Henrik Ståhl

Samantha Stosur hade inte mycket att sätta emot Maria Sjarapova. Snudd på ingenting, faktiskt.

Det tog världstvåan drygt 20 minuter att få första set överstökat: 6-0 och förkrossande 24-5 i poäng totalt.

I andra set kom världsnian in lite mer i matchen och tog ledningen med 3-2 – men då lade Sjarapova i superväxeln igen och dundrade in fyra raka game till 6-3.

– Efter en riktigt lång match i min förra runda (mot Agnieszka Radwanska) så försökte jag spela väldigt aggressivt i dag och inte tillbringa så mycket tid [ute på banan] som i går. Jag visste redan inför matchen att jag var klar för semifinal men jag ville inte förlora. Jag ville göra de rätta sakerna i dag och det gjorde jag, säger hon efter matchen.

Sjarapova hade för övrigt chansen (på ett högst teoretiskt plan, förvisso) att avsluta året som världsetta, men det grusades av Victoria Azarenka. Förutsättningarna var nämligen inte bara att Sjarapova vinner hela turneringen, utan nuvarande världsettan Azarenka skulle dessutom vara tvungen att förlora mot Li Na i sin sista gruppspelsmatch.

Det gjorde hon inte.

* * *

Väldigt mycket stod på spel mellan Agnieszka Radwanska och Sara Errani, vilket märktes tydligt ute på banan – och syntes på både resultattavla och matchklocka. Efter knappt tre och en halv timme var slutligen segraren korad (Radwanska), vilket gör den här matchen till den längsta någonsin i WTA Championships-sammanhang.

Errani hade förkrossande 0-22 mot topp 5-spelare inför matchen men spelade med pondus och självförtroende, och bärgade första set efter över en timmes spel: 7-6(6).

Hon hade dessutom en 2-0-ledning och var ett game från att vinna matchen i andra set, men då plockade Radwanska tre raka game till 7-5 och ökade på till sex raka game när hon tog ledningen med 3-0 i tredje set.

Errani kämpade sig tillbaka, men världsfyran kunde slutligen triumfatoriskt hålla sin serve vid ställning 5-4 – och på så vis säkra en biljett till semifinalen.

– Jag var inte så fräsch efter min senaste match, så jag var rädd för vad som kunde hända. Jag vet inte hur jag klarade det i dag, särskilt inte efter att ha tillbringat över en och en halv timme på banan, men jag är så glad, säger Radwanska efter maratonsegern.

* * *

Även matchen mellan Azarenka och Li Na var helt avgörande för vem som skulle ta en plats i semifinalen. Och Azarenka kan andas ut på dubbla plan – hon kommer i och med sin tvåsetsseger att vara världsetta vid årets slut.

Matchen då?

Den var svängig, lite nervös och mestadels en inte särskilt fantastisk tillställning. De båda kombattanterna bjöd på inte mindre än tio servegenombrott – fördelat på sex för Azarenka och fyra för Li Na – vilket till större delen berodde på svagt servande snarare än starkt returnerande.

Första set var förhållandevis dramatiskt när de båda turades om att bärga breakbollar fram till tiebreak, där Azarenka var den klart mer kyliga spelaren: 7-6(4).

I andra set jobbade Azarenka upp en bekväm 5-1-ledning, men Li Na höll sin serve och bröt tillbaka – för att sedan, återigen, tappa sin egen serve.

Matchens absolut sista duell blev den längsta, mest nervpirrande och mest välspelade. Li Na pressade på furiöst, Azarenka försvarade sig smart och enkelt, och världsåttan pangade slutligen bollen en decimeter utanför baslinjen – till världsettans stora glädje.

6-3, ridå Li Na, säkrad semifinalplats för Azarenka.

* * *

… vilket ju betyder att mitt tips står sig så här långt, så när som på att Sjarapova slutade etta och Radwanska tvåa i vita gruppen, åtföljda av Errani och Stosur. Rätt semifinalister, men fel placeringar.

Nåväl. Röda gruppen slutar helt planenligt. Nu återstår en riktigt intressant semifinal (Azarenka-Sjarapova), en potentiellt sömnig semifinal (en Serena Williams med ångan uppe mot en fysiskt och psykiskt dränerad Radwanska) och en förutsägbar men förhoppningsvis spelmässigt värdig final (Williams mot Azarenka/Sjarapova).

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB