Startsida / Inlägg

Shanghai, dag 3

av Henrik Ståhl

Fernando Verdasco kan ha grusat Juan Mónacos chanser att kvalificera sig för World Tour Finals i november, efter en 6-4, 6-2-seger i deras öppningsmatch i Shanghai.

Verdasco avfärdade världstian Mónaco – som är elva på säsongsrankningen – på drygt en timme och en halv timme. Han förlorade bara 16 poäng i egen serve och förvaltade tre av sju breakbollar.

För två veckor sedan vann Mónaco sin fjärde titel för säsongen i Kuala Lumpur, efter finalseger över Julien Benneteau.

Även Nicolás Almagro, som ligger ett hack ovanför Mónaco på säsongsrankningen, förlorade sin öppningsmatch (mot Tommy Haas) – vilket gör att hoppet om en plats i Londonslutspelet lever för Mónaco. Almagros ledning är just nu blott 85 poäng, men flera spelare (Richard Gasquet, Milos Raonic, John Isner) eldar på underifrån.

Skadade Rafael Nadal kommer med största sannolikhet inte att spela i London och mycket talar för att även Juan Martín del Potro missar slutspelet på grund av en handledsskada. Därför är i skrivande stund Janko Tipsarevic och Almagro (nia respektive tia på säsongsrankningen) kvalificerade för tävlingen.

* * *

En match helt utan servegenombrott. Ja, det bjöd monsterservarna John Isner och Kevin Anderson på i sin öppningsmatch: 7-6(3), 6-7(8), 7-6(7). Isner räddade tre breakbollar, Anderson fyra. Isner slog 24 servess, Anderson 21.

– Kvaliteten var bra beträffande servandet. Men bortsett från det tycker jag att vi båda kunde ha spelat lite bättre. Jag antar att det var spännande från publikens perspektiv. När det går till tiebreak i tredje set blir det alltid spännande, sammanfattar Isner matchen.

Isner visar således återigen att det i den moderna tennisen är fullt möjligt att vinna en match med enbart stabilt servande, och att monsterservarnas dagar är långt ifrån räknade. Blir intressant att se vad amerikanske världselvan kan åstadkomma i Shanghai.

* * *

Kei Nishikori trummar vidare efter sin härliga seger i Tokyo förra veckan. 6-2, 6-4 blev det mot 21-årige, 179-rankade hemmaspelaren Di Wu.

– Det är inte lätt att spela direkt efter att ha vunnit en turnering. Man vill vila. Men jag hade en bra dag i dag, säger den ödmjuke japanen efter segern.

* * *

Forne världsettan Lleyton Hewitt, som firade en av karriärens största triumfer i Shanghai 2002 då turneringen var en föregångare till World Tour Masters (Tennis Masters Cup) föll mot veteranen Radek Stepanek i raka set: 7-5, 6-1.

Stepaneks första seger över Hewitt på fyra möten.

– Det var länge sedan [jag vann i Shanghai]. Det är ett väldigt kärt minne för mig. Jag avslutade året som världsetta igen efter den turneringen och avslutade den med att vinna turneringen mot några kvalitetsspelare. För mig är det alltid fantastiskt att återvända till Shanghai. Det här är bara andra gången jag spelat turneringen som en Master. Det är en av mina favoritturneringar under året, säger Hewitt efter förlusten.

* * *

13-seedade Stanislas Wawrinka hade en hel del bekymmer med 46-rankade Albert Ramos, men vann slutligen i två raka tiebreak: 7-6(1), 7-6(5).

* * *

19-årige framtidshoppet Bernard Tomic hade inte mycket att säga till om i sin match mot tyske Florian Mayer: 6-4, 6-0.

Har ynglingen tröttnat på att spela tennis? Det är inte utan att man undrar emellanåt. Den 43-rankade och ofta till synes omotiverade australiern har nu 13 förluster på sina 20 senaste matcher och 26-26 i matchfacit totalt under säsongen.

Lite oroväckande. Han har ju en enorm talang, Tomic.

* * *

Alla dagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB