Startsida / Inlägg

Federer: ”Jag ser gärna Murray som världsetta”

av Henrik Ståhl
Andy Murray – framtidens världsetta? FOTO: BILDBYRÅN

Legendaren Roger Federer ser gärna att nuvarande världstrean Andy Murray så småningom klättrar upp på toppen av rankningslistan. Murray är för närvarande långt från att på allvar utmana om tronen (drygt 3,700 poäng bakom Federer).

– Han borde kunna uppnå det målet. Han har resultat som backar upp hans chanser att bli världsetta, kanske till och med i slutet av året, kanske i början av nästa år. Om inte då så har han chansen till nästa års Wimbledon om han skulle vinna där. Hans kommande nio månader blir extremt intressanta att följa. Jag tycker att han har gjort så bra ifrån sig, hans reaktion var fantastisk efter att han inte vann Wimbledon mot mig och sedan kom tillbaka direkt och vann OS, kämpade sig igenom Toronto och Cincinnati, sedan bärga sin första Grand Slam i US Open. Jag är väldigt imponerad, säger Federer.

Och fortsätter:

– Jag är säker på att det ger honom självförtroende för vad som ska hända. När kommer Rafa (Nadal) tillbaka, hur stark [kommer han att vara]? Hur bra kommer jag att spela? Hur bra kommer Novak (Djokovic) att spela? Det har så klart lite betydelse. Jag hoppas att han kan uppnå det så småningom.

Så typiskt Federer att säga ”när han inte vann Wimbledon mot mig” i stället för ”när han torskade Wimbledon mot mig”. Ödmjukhet in absurdum.

Hur som helst.

Att döma av Murrays motivation både efter Wimbledon-förlusten och US Open-triumfen kommer han faktiskt att vara en kraft att räkna med i den absoluta toppen framöver. Precis som Federer poängterar var det otroligt imponerande att han lyckades studsa tillbaka och bärga OS-guldet så nära inpå det svidande nederlaget inför hemmafansen i Wimbledon.

Nästan lika imponerande var det faktiskt att se honom i Japan Open förra veckan. Trots ”baksmällan” efter guldet och karriärens första Grand Slam tog han sig till semifinal. Inte så dåligt för en spelare som genom åren blandat och gett i turneringar utanför GS- och Master-sfären, och som ofta åkt på rejäla käftsmällar och tidiga respass mot svagt motstånd efter stora tävlingar.

Han förlorade visserligen mot mammutservaren Milos Raonic i den där semifinalen, men i en match där Raonic gjorde nästan allting rätt och hade marginalerna på sin sida.

Att Murray tappade huvudet några gånger och drämde racketen i golvet ser jag som lite av ett sundhetstecken – Murray vill fortfarande vinna till varje pris, trots att ingen i det här läget hade klandrat honom om han trappat ner lite efter den euforiska Grand Slam-triumfen i New York.

Att Murray tar över tronen som världsetta redan under nästa säsong är därför inte alls långsökt. Blir riktigt intressant att följa hans fortsatta utveckling under slutet av den här säsongen och början på nästa.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB