Startsida / Inlägg

Shanghai, dag 4

av Henrik Ståhl

Roger Federer räddade den enda breakbollen han hade emot sig och säkrade en plats i åttondelsfinalen efter seger över kvalspelaren Lu Yen-Hsun i sin öppningsmatch: 6-3, 7-5.

– Det var en bra match för mig. Att inte tappa sin serve är så klart bra så här tidigt i turneringen. Du hoppas att det sätter en trend framöver, säger han efter segern.

Federer möter landsmannen Stanislas Wawrinka, som han leder över med förkrossande 11-1 i inbördes möten, i nästa omgång. Wawrinka slog formsvaga Denis Istomin i tre set: 6-4, 4-6, 6-4.

Istomin har nu föga imponerande 5-10 i matchfacit sedan Wimbledon, där han nådde åttondelsfinalen (förlust mot Mikhail Youzhny).

* * *

Även andraseedade Novak Djokovic avancerade till nästa omgång, efter en komfortabel seger över 21-årige Grigor Dimitrov: 6-3, 6-2.

Djokovic behövde bara 54 minuter för att stänga matchen. Han tappade blott fem poäng i egen serve och har nu överlägsna 49-1 i matchfacit mot spelare utanför topp 10 (den enda lägre rankade spelaren som besegrat honom är John Isner, som var världselva vid segern i Indian Wells).

– Jag är väldigt nöjd med mitt servande i Peking och i öppningsmatchen i dag. Det är någonting jag jobbat på. Att förlita sig på sin serve i dagens tennis ger ett stort övertag. Så jag försöker ta så många gratispoäng som möjligt. I dag gjorde jag det. Det hjälpte mig mycket att besegra min motståndare, säger Djokovic efter promenadsegern.

Världstvåan möter Feliciano Lopez, som slog Philipp Kohlschreiber (6-3, 6-4), i nästa omgång.

* * *

Titelförsvararen Andy Murray är klar för åttondelsfinal efter att Florian Mayer lämnat walkover på grund av en revbensskada.

Murray möter 23-årige Alexandr Dolgopolov, som han leder över med 3-0 i inbördes möten, i nästa match. Dolgopolov slog 18-rankade Gilles Simon i raka set: 6-3, 6-4.

* * *

Servekanonen Sam Querrey vände setunderläge mot en skadad Kei Nishikori: 2-6, 6-2, 6-4.

Fotskadan ådrog sig Nishikori redan under Japan Open, som han vann förra veckan.

– Jag försökte spela, men han hade en bra serve. Jag bröt honom i tredje set men kunde inte stänga matchen. Det är en besvikelse, men jag var nära att vinna trots den här skadan, säger Nishikori efter nederlaget.

* * *

Femteseedade Jo-Wilfried hade, precis som jag trodde, vissa bekymmer med 52-rankade och talangfulle 23-åringen Benoit Paire men lyckades till slut stänga matchen i raka set: 7-6(7), 7-5.

Tsonga möter 36-rankade cyprioten Marcos Baghdatis i åttondelsfinalen. Baghdatis slog 21-årige Milos Raonic i den andra matchen i turneringen som gått till trippla tiebreak: 7-6(4), 6-7(5), 7-6(3).

Raonic slog ”bara” 15 servess, Baghdatis tolv. Matchen var över efter drygt två timmar och 40 minuter.

Givetvis en stor besvikelse för Raonic, som kämpar för att ta en plats i World Tour Finals – dock inte särskilt förvånande. Raonic har fortfarande en hel del att bevisa i de större turneringarna och jag hade redan i Japan Open-finalen mot Nishikori på känn att han är på väg ner i en liten formsvacka. Återstår att se om han kan studsa tillbaka snabbt och slå sig in på topp 10 före årets slut.

Kanadensaren har nu 44-18 i matchfacit den här säsongen.

* * *

Alla dagens resultat:

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB