Startsida / Inlägg

Bernard Tomic: ”Jag gjorde inte mitt bästa”

av Henrik Ståhl
Bernard Tomic. FOTO: BILDBYRÅN

Bernard Tomic är i blåsväder igen. Efter förlusten i första omgången av Shanghai Masters erkänner 19-årige talangen att han inte gjorde sitt bästa när Florian Mayer mosade honom i raka set: 6-4, 6-0.

Tomic berättade för reportrar på plats att han bara spelade på ”ungefär 85 procent” av sin kapacitet.

– Jag gav 100 procent i första set. I andra set kände jag att mina 100 procent inte ens var i närheten av var de borde vara… den mentala biten är ett av mina största bekymmer.

Det är inte första gången Tomic beskylls för (och mer eller mindre erkänner) att inte göra sitt bästa och till och med ge upp matcher.

Redan 2008 skapade han rabalder och skandalrubriker när han klev av banan mitt under en match mot landsmannen Marinko Matosevic, som ledde med 6-2, 3-1.

I årets Wimbledon blev han utbuad av publiken efter sitt allt annat än sportsliga uppträdande i förlustmatchen mot David Goffin i första omgången.

Och i årets US Open blev han hårt kritiserad av legendarerna John McEnroe och Patrick Rafter, som menade att han gav upp mot Andy Roddick i andra omgången.

– Det har varit ett långt år. Jag har spelat många turneringar och inte haft tid att vila. Jag tror att jag bara vilade en vecka efter Franska öppna. Jag tror att det var ett felbeslut av mig, och att jag fått betala priset de senaste månaderna. Mina insatser har inte varit så bra, säger Tomic.

– Jag kände aldrig av pressen när jag växte upp, när jag var runt 16-17. Nu tror jag att det börjar slå mig: topp 5-killarna har en hel del att försvara. Jag kan inte ens föreställa mig pressen de har på sig.

Nu tror jag i och för sig att Tomics uttalande i Shanghai var helt oskyldigt och borde inte ge upphov till en utredning kring reglerna att en tennisspelare alltid måste göra sitt yttersta för att vinna en match, utan ett ärligt försök till öppenhet. En något klumpig offentlig självkritik, helt enkelt.

Däremot är hans beteende på banan en smula oroväckande. Du kan ha hur mycket talang som helst, men det kommer aldrig att leda någonstans om man inte adderar blod, svett och tårar (läs: hårt arbete och disciplin) till ekvationen.

Fråga Richard Gasquet, till exempel.

Vore ju väldigt synd om Tomic fortsätter att kasta bort sin talang på det här sättet. Hoppas att han snart börjar inspireras i stället för att avskräckas av topp 5-killarna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB