Startsida / Inlägg

Stockholm Open, dag 4

av Henrik Ståhl

Det här borde så klart ha varit den hittills roligaste dagen med tanke på toppseedade Tomás Berdychs och Jo-Wilfried Tsongas entré i turneringen, men stämningen under och efter Patrik Rosenholms skräll mot Gaël Monfils i tisdags är svåröverträffad. Svenskens match mot Michail Juzjnyj i går var helt enkelt mer efterlängtad.

Därmed inte sagt att det inte var gött att se världssexan och -sjuan ute på Kungliga tennishallens centrecourt.

Berdych var först ut, mot 87-rankade Jürgen Zopp. Matchen blev lite av en repris från deras möte i andra omgången av US Open i år. Tjecken styrde och ställde, Zopp fick ytterst liten utdelning i egen serve och var aldrig nära att skrämma Berdych i hans dito.

I alla fall i första (6-2 till Berdych efter dubbla break). I andra set höjde sig Zopp tillräckligt mycket för att skaka fram en breakboll i matchens slutskede, men världssexan var helt enkelt alldeles för stark, solid och stabil. Setet slutade 6-4 och Berdych dansar vidare till en kvartsfinal mot ovan nämnda Juzjnyj i morgon.

Skönt att se Berdych på så pass bra spelhumör. Att Zopp inte bjöd på så överdrivet tufft motstånd hade kunnat vara en ordentlig nackdel för honom, men eftersom även Juzjnyj bärgat enkla segrar (6-3, 6-1 mot Brian Baker, 6-0, 6-2 mot Rosenholm) så har det inte jättestor betydelse.

Blir nog ingen promenadseger för tjecken, dock. Juzjnyj leder med 6-5 i inbördes möten (5-3 på hardcourt), har tillryggalagt en bra säsong med Wimbledon-kvartsfinal som höjdpunkt och har dessutom sett stabil ut i Stockholm.

* * *

Jo-Wilfried Tsonga är alltid Jo-Wilfried Tsonga, vart han än kommer. I fransmannens öppningsmatch mot Go Soeda infann sig tidigt känslan av att Tsonga inte gick för fullt, utan lekte med sin motståndare. Efter diverse spektakulära pajasfasoner (galna lobbar och så vidare) bärgade han första set med solklara 6-2. Hade säkert kunnat bli 6-0, om han velat.

Men Tsonga är en karismatisk och färgstark karaktär, som tycker om att bjuda på show. Därför ”lät han” Soeda tvinga fram ett tiebreak i andra set, efter att japanen fixat ett servegenombrott i setets första game.

Jag skriver ”lät” inom citationstecken eftersom ju Soeda faktiskt stod där ute på banan och skickade tillbaka bollarna han fick emot sig, men en  fokuserad Tsonga hade så klart stängt den här matchen under något mindre dramatiska omständigheter.

Det hade han dock ingen lust med, den gode Tsonga – och bjöd på slarvfel, publikfriande tennisgodis och ren nonchalans om vartannat. Ganska underhållande, men grymt ineffektivt.

Nåväl. Tiebreaket blev väl ungefär så laddat som tiebreak har en tendens att bli, men världssjuan grejade slutligen segern med 7-6(6).

Hej och hå.

Tsonga möter Sergej Stakhovskij, som slog Feliciano López i raka set (7-6, 7-5), i kvartsfinalen. Ukrainarens första ATP-kvartsfinal i år.

* * *

Marcos Baghdatis är vidare till kvartsfinal efter att Alejandro Falla kastat in handduken i andra set på grund av en fotskada. Baghdatis ledde med 6-0, 3-0.

Cyprioten och 2009 års Stockholm Open-titulant möter 95-rankade Ricardis Berankis i kvarten.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB