Startsida / Inlägg

Bjudodds på Federer?

av Henrik Ståhl

Twittraren @Capellobyw undrar om 2,20 på Roger Federer är ett bjudodds.

Nu är jag ju i och för sig ingen expert på betting, men givet hur han och Andy Murray presterat i årets World Tour Finals skulle jag vilja påstå att det är ett fullt rimligt odds.

Och yes, jag är medveten om att jag kan tvingas äta upp de orden med en nypa salt och en klick ketchup. Helt okej, jag tar den smällen i så fall.

För Federer, sina sex titlar på sju finaler i sammanhanget till trots, har verkligen inte övertygat i årets upplaga av säsongsfinalen. Segern över Janko Tipsarevic i öppningsmatchen kan knappt räknas i och med världsnians urusla form (samt det faktum att han helt enkelt inte riktigt räcker till mot toppspelarna).

Mot David Ferrer servade han som en kratta men lyckades ändå vinna matchen i raka set, mycket tack vare att han har oerhört lätt för Ferrer (särskilt på hardcourt) – som dessutom var en aning sliten efter ett tufft spelschema (vann sin första Masters-titel i Paris förra veckan).

Mot Juan Martín del Potro var han stundtals bedrövlig och blixtrade till endast i andra set. I övrigt servade han överlag stabilt – men när det inte räcker till seger för Federer, ja då är det ett ganska tydligt tecken på svag form.

Och Murray?

Jo, han svajade förvisso en aning mot Tomás Berdych i sin öppningsmatch, men han imponerade verkligen mot Novak Djokovic trots att han förlorade den matchen – och mot Jo-Wilfried Tsonga var han helt omutlig.

Personligen håller jag därför Murray som knapp favorit. Han är starkare sett till formen, helt enkelt.

Däremot är man naiv och okunnig om man räknar ut Federer på förhand baserat på ett par svaga matcher. Schweizaren har som bekant en tendens att inleda turneringar svajigt för att sedan höja sitt spel.

Hade det sett ut så även i London så hade jag inte varit särskilt orolig, eftersom det inneburit att han gjort en bra match mot del Potro.

Nu gjorde han som bekant inte det – det var en klart icke godkänd insats – vilket får mig att tvivla på hans form. Att han dessutom inte är särskilt förtjust i att spela kvällsmatcher gör mig ännu säkrare i mitt val av favorit inför den här semifinalen.

Nåväl. Om någon timme eller så får vi se om jag tvingas äta upp de där orden eller inte.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB