Startsida / Inlägg

Davis Cup, dag 2

av Henrik Ståhl

Det blev alltså 1-1 i matcher efter första finaldagen, till slut. Precis som väntat.

Okej, jag trodde förvisso inte att David Ferrer skulle få det fullt så enkelt mot Radek Stepanek (6-3, 6-4, 6-4). Inte för att Stepanek ens är i närheten av en så bra spelare som Ferrer, men för att det blixtsnabba underlaget gynnar hans spelstil och missgynnar Ferrers.

Nu visade dock Ferrer att han utvecklat och förbättrat sitt spel så pass mycket att han kan vara snudd på omutlig även på underlag som han historiskt haft så oerhört svårt att nå framgångar på. Riktigt imponerande givetvis.

Gårdagens match var ändå tveklöst den mellan Tomás Berdych och Nicolás Almagro, mycket tack vare Berdychs kaxiga trash-talk inför finalserien.

Här hoppades jag förvisso att Almagros vrede över Berdychs hån skulle elda på spanjoren att spela bättre än på länge, men att han skulle pressa världssexan på det här sättet… nej, det hade jag inte väntat mig.

Trots att Almagro har uppenbara problem på de här snabbare underlagen (och ja, det går verkligen undan i Prag – Spanska Tennisförbundet menade på förhand att banan är ”som en ishockeyrink” och uppmanade ITF att se över sitt beslut att godkänna underlaget) hängde han med riktigt bra, mycket tack vare bra servande och några riktigt heta returer.

I fjärde sets tiebreak, när Berdych hade 2-1 i set, var han totalt överlägsen och gick upp till en 5-0-ledning innan han slutligen kunde reducera till 6-3, 3-6, 6-3, 6-7(5).

Då kändes det faktiskt som att spanjoren skulle kunna ställa till med en ordentlig skräll. Berdych höll dock nerverna i styr och bärgade avgörande set med 6-3.

Väldigt skönt, eftersom det gör att den här finalserien behåller sin dramatik.

I dag spelas dubbeln, mellan Spaniens Granollers/M.Lopez och Tjeckiens Berdych/Stepanek (som alltså ersätter Lukas Rosol och Ivo Minar). Väldigt spännande. Granollers/Lopez ses säkert som favoriter i mångas ögon eftersom de nyligen vann World Tour Finals, men Berdych/Stepanek har 11-1 i matchfacit som par i Davis Cup-sammanhang och är som ni förstår oerhört samspelta.

Det mest intressanta med den här matchen är att oavsett utgång så kommer med stor sannolikhet morgondagens singel mellan Ferrer och Berdych att bli direkt avgörande – och om inte den blir det så kommer Stepanek eller Almagro bli den spelare som slutligen får fälla avgörandet.

Vilket faktiskt vore att föredra. I en sådan match är det svårt att inte hålla Almagro som favorit eftersom han på det hela taget är en bättre spelare än Stepanek, men pallar han att bära den massiva pressen på sina axlar? Har alltså potential att bli en riktigt underhållande match – särskilt med tanke på att båda är ökända för fulspel och grinigt uppträdande på banan.

Jag skulle därför vilja se Berdych/Stepanek vinna dagens dubbel, gärna efter en jämn sammandrabbning. På så vis kanske Berdych är lite mör inför sin match mot Ferrer, som spanjoren då vinner på typiskt Ferrer-sätt.

2-2 och avgörande match mellan Stepanek och Almagro skulle ju innebära all dramatik man kan begära av en definitivt säsongsavslutande Davis Cup-final…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jörgen Källström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB