Startsida / Inlägg

Davis Cup-finalen

av Henrik Ståhl

Okej, en definitivt säsongsavslutande Davis Cup-final står alltså för dörren: titelförsvarande Spanien, mästare fyra av de senaste fem åren, mot uppstickaren Tjeckien. De rödgula ledda av världsfemman David Ferrer, de blåvitröda ledda av världssexan Tomás Berdych. Spanien leder med 4-2 i inbördes möten totalt mellan länderna.

Först ut är tjeckiens forne världsåtta Radek Stepanek mot Spaniens härförare David Ferrer.

Så, vad har vi då att vänta oss av årets Davis Cup-final? Låt oss titta på några intressanta punkter:

• Finalen spelas på snabb inomhushardcourt i 02 Arena i Tjeckiens huvudstad Prag (enligt Ferrer det snabbaste han spelat på i år). Berdych, med sina flacka grundslag och tunga baslinjespel i allmänhet, har kallat underlaget ”helt perfekt”. Även Stepanek, som mer än gärna gör utflykter till nätet, är positiv.

• Vid sidan av Rafael Nadals frånvaro, som givetvis alltid måste betraktas som ett stort avbräck i dessa sammanhang, har Spanien skakats av inre stridigheter. Feliciano López är tydligen sur över att grusspecialisten Nicolás Almagro togs ut i stället för honom. Till saken hör att López spel lämpar sig bra för snabba underlag och att han har vunnit sina senaste två matcher på hardcourt mot Berdych, medan Almagro har inte så smickrande 1-5 i deras sex senaste möten.

• Tomás Berdych levererade härlig trash-talk härom dagen, när han pekade ut just Nicolás Almagro som Spaniens svaga länk. ”Om han blir uttagen så kommer han att vara deras svaga länk som vi kan bygga vår seger på. Han saknar det där lilla extra som skiljer fantastiska spelare från resten”, var hans exakta ord. Kaxigt och möjligen en smula våghalsigt, men knappast särskilt långt från sanningen. Och skönt med rak och öppen ärlighet från en spelare i världens kanske mest gentlemannamässiga sport. Plötsligt blev deras möte i kväll genast snäppet intressantare.

Okej, låt oss då titta lite närmare på dagens matcher:

√ David Ferrer vs. Radek Stepanek
Ferrer har 6-3 i inbördes möten, inklusive en femsetsrysare i DC-finalen 2009. Det var dock på grus, och samma år fick Stepanek sin hämnd på gräset i Wimbledon. Underlaget borde så klart gynna Stepanek, men det vore ignorant att döma ut Ferrer. Världsfemman har som bekant tillryggalagt sin bästa säsong i karriären och bärgat sju titlar (två av dem på hardcourt inomhus), mer än någon annan spelare på touren. Ferrer har dessutom 4-0 i år och 21-4 totalt i Davis Cup-sammanhang, Stepanek 11-10. Oerhört svårtippad match, men jag vill ändå hålla Ferrer som knapp favorit.

Nicolás Almagro vs. √ Tomás Berdych
Underlaget borde gynna Berdychs kraftfulla spelstil och han har som sagt fem segrar över spanjoren på deras sex senaste möten. Det finns dock några frågetecken inför den här matchen: kan det kaxiga uttalandet elda på Almagro så pass mycket att han bestämmer sig för att ge precis allt han har? Kan Berdych hantera pressen av att vara Tjeckiens ankare i den här finalserien, dessutom inför sin hemmapublik? Jag tror att svaret på båda frågorna är ja. Eller, jag hoppas i alla fall att Almagro kliver ut på banan motiverad som aldrig förr för då bjuds vi förhoppningsvis på en underhållande match, men det är svårt att inte hålla Berdych som självklar favorit. Förutom att underlaget gynnar honom har han sett otroligt stark ut under hösten och själv ser han den här finalserien som den enskilt största händelsen i hans karriär (trots att han kan stoltsera med en Grand Slam-final, i Wimbledon 2010, mot Rafael Nadal). Berdych borde helt enkelt vinna, om inte kassaskåpssäkert så åtminstone övertygande.

Matcherna börjar preliminärt 16.00 (Ferrer-Stepanek) och 18.00 (Almagro-Berdych).

Senare under dagen kommer jag också att slänga upp ett rykande färskt avsnitt av Sportbladets Tennispodcast, så stay tuned for more!

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB