Startsida / Inlägg

Federer eller Djokovic?

av Henrik Ståhl

Som att singla slant.

Ja, så känns det faktiskt på förhand inför World Tour Finals-finalen mellan Novak Djokovic och Roger Federer i kväll.

Världsettan mot världstvåan.

Federer jagar sin sjunde titel i år, sin sjunde WTA-buckla, sin 17:e seger över Djokovic (16-12 i inbördes möten) och 77:e titel totalt i karriären (lika många som John McEnroe) – efter att ha firat sin sjunde Wimbledon-triumf och sin 17:e Grand Slam-framgång tidigare i år. Många sjuor, alltså.

Förutom prestigen i att avsluta säsongen på topp betyder också en seger mycket för båda eftersom den som vinner i kväll bärgar sin andra riktigt stora titel för säsongen. Djokovic vann som bekant Australiska öppna och Federer Wimbledon (de har för övrigt vunnit lika många Masters i år: tre var).

Sett till turneringen som helhet har Novak Djokovic onekligen varit snäppet vassare av de båda, och är också den som går obesegrad in i finalen.

Men efter den imponerande insatsen mot Andy Murray i går är det helt och fullkomligt omöjligt att med säkerhet tippa serben som slutsegrare.

Om Federer kan nå upp till den nivå han under stora delar höll i går, ja då kommer Djokovic onekligen att få det riktigt tufft.

Om Djokovic å sin sida kan spela så osannolikt bra under så hård press som mot både Murray i andra omgången och Juan Martín del Potro i semifinalen, ja då finns det inga garantier för att ens en Federer på topp ska kunna sätta stopp för världsettan.

Så, hur kommer det här sluta då?

Min förhoppning är att Federer snabbt hittar det vinnande spel han visade upp mot Murray i går, eftersom det kommer att sätta press på Djokovic – och Djokovic är som vi alla vet som allra bäst under massiv press.

Då kommer vi nämligen att bjudas på en högoktanig, intensiv, gastkramande, bländande, magisk tennisshow och värdig säsongsavslutning.

Och om Federer nu lyckas prestera så där snudd på omänskligt bra som mot Murray i går och på så vis tvinga fram den demoniskt orubbliga Djokovic som vi vant oss vid att få se regelbundet sedan slutet av 2010/början av 2011, ja då kan faktiskt den här finalen sluta precis hur som helst.

Så, är då 2,35 gånger pengarna på Federer bjudodds?

Ja, mer än i går i alla fall. Hade jag tvingats sätta odds på den här finalen efter Federers uppvisning i semifinalen i går så hade jag inte vågat sätta ett så högt på schweizaren.

Därmed inte sagt att han vinner. Det tror jag faktiskt att Djokovic gör. Jag håller nämligen honom som knapp favorit (som med Murray i går, och det gick ju… så där). Djokovic har helt enkelt imponerat mer och fler gånger än Federer under den här turneringen – och under stora delar av hösten, dessutom.

Hur som helst.

Må bäste världsetta eller -tvåa vinna!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB