Startsida / Inlägg

Glöm och gå vidare, Tipsarevic

av Henrik Ståhl
Janko Tipsarevic föll pladask mot Juan Martín del Potro i World Tour Finals. FOTO: BILDBYRÅN

Tennisdagen inleddes med att Roger Federer kuvade David Ferrer i raka set trots ganska risigt servande i första set (slog bara in 40 procent förstaservar), där han dessutom tappade en komfortabel 3-0-ledning efter break i matchens andra game.

Ferrer avslutade setet med att tappa sin serve blankt.

I andra set hängde han med betydligt bättre men lyckades inte förvalta sina breakbollar. Båda höll serve genom setet och det hela avgjordes i ett tiebreak, som Federer vann med 7-5 efter att ha bränt två matchbollar.

Federer har nu överlägsna 14 raka segrar och 29-3(!) i set över spanjoren. I och med segern är schweizaren fortfarande obesegrad – sist han torskade en World Tour Finals-match var 2009, mot Nikolaj Davydenko (som sedan vann finalen mot Juan Martín del Potro).

Han har dessutom tagit sig till semifinal i tio av elva WTF-turneringar, eftersom han med dagens vinst har säkrat en plats i årets semi.

Makalöst.

* * *

Janko Tipsarevic spelade riktigt risigt i sin öppningsmatch mot Roger Federer i tisdags och skyllde då på att han inte mådde bra (oklart vad det nu är han lider av).

Blir intressant att höra vad han skyller på den här gången.

Juan Martín del Potro var nämligen precis så överlägsen som man hade kunnat vänta sig inför matchen. I första set stegade argentinaren ut på banan och fullständigt mosade världsnian, som gjorde det allra mesta fel (två dubbelfel i matchens två första poäng, till exempel). När han väl kom rätt till bollen och hittade ett litet fragment av matchrytm var han ändå helt chanslös.

6-0 till del Potro. Total utskåpning.

I andra set höjde han sig ett snäpp eller två och snyggade till siffrorna, men föll till slut med 6-4.

Känns nästan lite märkligt att det var just Tipsarevic som svarade för matchens klart vackraste poäng (alla i mer eller mindre defensiva lägen), men å andra sidan behövde del Potro knappt ens anstränga sig för att köra över serben.

Skönt för del Potro med en så enkel seger, med tanke på hans utsikter för avancemang till semifinal – de är nämligen inte så jättetrevliga.

Om Tipsarevic skulle lyckas slå David Ferrer (och givet hur de båda har spelat här i London är det inte särskilt troligt, snudd på helt osannolikt) kan det räcka för del Potro att förlora sin avgörande match mot Federer, om han inte blir totalt manglad. Men för att vara säker på att gå vidare till semin måste han slå Federer, och därtill allra helst i raka set.

Snacka om att jobba i motvind.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB