Startsida / Inlägg

LISTA: Tio scenarion i gastkramande grupp A

av Henrik Ståhl

Tomás Berdych vann alltså kvällsmatchen mot Jo-Wilfried Tsonga i går: 7-5, 3-6, 6-1.

Väldigt viktig match eftersom den helt avgjorde vem av dessa båda herrar som har bäst chans att faktiskt ställa till med en liten skräll och knipa den andra semifinalplatsen (ja, det finns förvisso en teoretisk chans att Novak Djokovic inte går till semi, men den känns på förhand försvinnande liten).

Extra viktigt för Berdych att bärga tredje set så överlägset som han gjorde. Detta har gett följande ställning i grupp A:

Detta skapar i sin tur en mängd olika scenarion. Låt oss gå igenom dem:

1. (Oavsett resultat) Om Djokovic besegrar Berdych och Murray besegrar Tsonga så vinner Djokovic gruppen och Murray går vidare som grupptvåa.

2. (Oavsett resultat) Om Berdych besegrar Djokovic och Tsonga besegrar Murray så vinner Berdych gruppen och Djokovic går vidare som grupptvåa.

3. Om Djokovic besegrar Berdych i 2 set och Tsonga besegrar Murray i 2 set så vinner Djokovic gruppen och Tsonga går vidare som grupptvåa.

4. Om Djokovic besegrar Berdych i 2 set och Tsonga besegrar Murray i 3 set så vinner Djokovic gruppen och Murray går vidare som grupptvåa.

5. Om Djokovic besegrar Berdych i 3 set och Tsonga besegrar Murray i 2 set så vinner Djokovic gruppen och Berdych går vidare som grupptvåa.

6. Om Djokovic besegrar Berdych i 3 set och Tsonga besegrar Murray i 3 set så vinner Djokovic gruppen och Murray går vidare som grupptvåa.

7. Om Berdych besegrar Djokovic i 2 set och Murray besegrar Tsonga i 2 set så vinner Murray gruppen och Berdych går vidare som grupptvåa.

8. Om Berdych besegrar Djokovic i 2 set och Murray besegrar Tsonga i 3 set så vinner Berdych gruppen och Djokovic går vidare som grupptvåa.

9. Om Berdych besegrar Djokovic i 3 set och Murray besegrar Tsonga i 2 set så vinner Djokovic gruppen och Murray går vidare som grupptvåa.

10. Om Berdych besegrar Djokovic i 3 set och Murray besegrar Tsonga i 3 set så vinner Djokovic gruppen och Murray går vidare som grupptvåa.

• I 9 av 10 scenarion går alltså Djokovic vidare till semifinal – därav mitt påstående att den teoretiska chansen för att han ska missa semin är försvinnande liten. Världsettan vinner för övrigt gruppen i 7 av 10 scenarion.

• Murray går vidare i 6 av 10 scenarion. Måste betraktas som hyfsat goda förutsättningar inför morgondagens avgörande.

• Berdych går vidare i 4 av 10 scenarion. Betydligt bättre förutsättningar än för Tsonga…

• … som går vidare i endast 1 av 10 scenarion.

Den självklara tolkningen här är alltså att det ska något helt kolossalt oerhört mycket till för att Tsonga ska kunna ta sig till semifinal – och lika (o)troligt är det att Djokovic åker ur turneringen redan i gruppfasen.

Det riktigt intressanta är alltså om det blir Murray eller Berdych som kniper andraplatsen. Har personligen svårt att tro att Murray skulle vika ner sig mot Tsonga i en så pass viktig match, och att Djokovic skulle tappa två raka set mot Berdych… nej, det känns inte direkt rimligt.

Det är måhända fullt möjligt att Djokovic väljer att inte gå för fullt nu (obs! vänligen notera skillnaden mellan att tanka och att inte spela på den absoluta toppen av sin förmåga, det vill säga inte gå för fullt!) när han i princip redan är klar för semifinal, men Berdych behöver höja sig så fruktansvärt mycket för att komma upp i den nivå som krävs för att plocka två raka set mot honom – och Berdych måste i princip vinna utan att själv tappa set för att ta sig vidare helt av egen kraft (annars är han beroende av hur det går mellan Murray och Tsonga).

Med delar av facit i hand krävdes det med andra ord ingen raketforskare för att fastslå att det faktiskt inte alls är så självklart att Djokovic och Murray seglar vidare till semin.

Bara en entusiastisk tennisbloggare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB