Startsida / Inlägg

Djokovic försvarade titeln

av Henrik Ståhl
Novak Djokovic. FOTO: BILDBYRÅN

Novak Djokovic vann planenligt finalen i uppvisningsturneringen Mubadala WTC i Abu Dhabi.

Men låt oss först backa bandet lite till.

Nicolás Almagro, som i ett sent skede kastades in i turneringen som Rafael Nadals ersättare, hade i sin semifinal inledningsvis enorma problem med att få ordning på spelet och Janko Tipsarevic bärgade enkelt första set med 6-2.

Han hade genom hela första och andra set inga som helst svar på Tipsarevics serve och stundtals kändes det som att det var ren röta när han väl fick en retur över nät och innanför linjerna (och då är inte Almagro på något sätt en dålig returtagare).

Han lyckades dock hålla ställningarna och tvinga fram ett tiebreak som han vann förhållandevis enkelt. Med den triumfen i ryggen hade han jobbat in sig så pass mycket i matchen att han utan större bekymmer fällde världsnian med komfortabla 6-2 i avgörande set.

Väldigt intressant att se Almagro samla ihop sig på det viset. Att han har betydligt högre kapacitet än Tipsarevic är ingen hemlighet, men det blir så tydligt att serben egentligen inte har innanför topp 10 på rankningen att göra när man ser sådana här matcher.

Inte för att Tipsy på något vis är en dålig spelare. Tvärtom. Det är bara det att det finns så många spelare under honom på rankningslistan som har så oerhört mycket högre maxkapacitet. De är bara inte alls lika jämna och pålitliga som Tipsarevic.

Nåväl.

I finalen mot Djokovic räckte inte Almagro riktigt till – men han tvingade världsettan att slita ordentligt för titeln. Spanjoren låg under med 1-3 i första sets tiebreak, men vann sedan sex av de sju följande poängen och var därmed bara ett set från skrällseger.

Som så många gånger förr höjde sig dock Djokovic några hack och dansade hem bucklan via 6-3, 6-4 efter att ha brutit Almagro i matchens sista game. Spanjoren lyckades för övrigt bara förvalta en av totalt sex breakbollar.

”Bronset” vann David Ferrer efter seger över Tipsarevic i raka set: 7-6, 6-2.

Okej att Mubadala bara är en uppvisningsturnering och inte en riktig säsongsinledning, men Djokovic bjöd på välsmakande styrkebesked i Abu Dhabi. Som det känns just nu är det svårt att se hur någon ska kunna stoppa honom från att återigen triumfera i Australiska öppna, trots att jag tidigare tippat (i Abu Dhabi pinsamt slätstrukne) Andy Murray som segrare där.

Nu kan ju det så klart ändras med tanke på att det är en månad kvar till drabbningen Down Under, men Djokovic fullkomligt lyser av självförtroende efter att ha avslutat sin andra raka säsong som världsetta.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB