Startsida / Inlägg

Har vi anledning att bli oroliga nu, Nadal?

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal drar sig ur Australiska öppna. FOTO: BILDBYRÅN

Rafael Nadal drar sig ur Australiska öppna.

Inte på grund av knäskadan som hållit honom från touren sedan skrällförlusten i Wimbledon. Boven i dramat är i stället det magvirus som tvingade honom att stå över Mubadala WTC i Abu Dhabi.

Jag var inte det minsta övertygad om att det verkligen var den här påstådda magsjukan som fick honom att hoppa över uppvisningsturneringen i Abu Dhabi – och jag är inte säker på att det är orsaken till hans beslut att inte spela nästa års första Grand Slam-turnering.

– Mitt knä är mycket bättre nu, men viruset har stoppat mig från att träna på slutet och därför måste jag tyvärr meddela att jag inte kommer att spela i Doha eller Australiska öppna, säger han enligt AP.

Jag köper det inte.

Om han är frisk, vilket han med största sannolikhet hade varit vid det här laget om han drabbats av magsjuka (som brukar hålla i sig i knappt en halv vecka), så har han gått om tid på sig att träna och tävla inför Australiska öppna.

Att han inte fick den matchträning han hade hoppats på i Abu Dhabi är helt irrelevant – där hade han ändå bara fått spela max två matcher (en om han förlorat sin semifinal, vilket varit ett fullt sannolikt scenario). Att han missade Mubadala WTC ser jag därför inte som en legitim orsak till att dra sig ur Australiska öppna.

Matchotränad eller inte – en spelare av Rafael Nadals kaliber ställer givetvis inte in sin medverkan i en Grand Slam-turnering så lättvindigt.

Det troliga är att han fortfarande har känningar i knäet och därför inte vågar spela. Dels för att han inte vill riskera ett återfall och dels för att han inte vill samla på sig (fler) knäckande skrällförluster. Han ser förmodligen sina chanser att vinna som minimala och tar därför det säkra före det osäkra, för att inte äventyra vårsäsongen med alla grusturneringar som planenligt ska erövras (Monte Carlo, Barcelona, Rom, Franska öppna).

Nyheten är därför inte bara riktigt tråkig för alla Nadal-fans och tennisälskare – en Grand Slam-turnering är helt enkelt inte densamma utan Big Four intakt – utan därför oroväckande.

Är skadan värre än han ger sken av? Eller vill han bara inte ”skämma ut sig” genom att åka ut med huvudet före redan i första eller andra omgången av en av tourens största turneringar?

Hur det än är med den saken är det svårt att inte befara det värsta när en av tennisens största profiler genom tiderna missar sin andra raka Grand Slam-turnering. Det har aldrig tidigare hänt och innebär ett helt nytt kapitel i sagan Rafael Nadal.

Nu hoppas jag för allt i världen att inte den här avhoppningskarusellen fortsätter under våren.

För då, ja då är det verkligen dags att börja oroa sig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB