Startsida / Inlägg

Mubadala WTC, dag 2

av Henrik Ståhl
Andy Murray uppträdde nonchalant i Abu Dhabi. FOTO: BILDBYRÅN

Okej, det blev ju ingen storslagen säsongsinledning (ja, Mubadala WTC utgör åtminstone någon slags smygstart) i går, men det hade vi väl inte väntat oss heller. Inte jag, i alla fall.

Andy Murray var så oinspirerad som en spelare bara kan vara mot Janko Tipsarevic, och uppträdde nonchalant genom hela matchen. Såg inte ut som att han brydde sig det minsta lilla om resultatet i den här matchen – så till den milda grad att han struntade i att utmana ett uppenbart felaktigt domslut (bollen landade mitt på linjen, framför näsan på Tipsarevic som inte var sportslig nog att rätta till felet) i andra set. Ett domslut som gav 40-15 till Tipsy i stället för 30-30, i serbens serve.

I övrigt spelade Murray märkligt aggressivt och försökte ta bollen så tidigt som möjligt i praktiskt taget varenda slag (vilket kommentatorn påpekade mer än en gång). Dessutom var hans annars så pålitliga backhand fullständigt katastrofal.

Samtidigt spelade Tipsarevic bättre än på ganska länge. Tror i och för sig inte att han haft en chans ändå om Murray varit på lite bättre spelhumör, men världsnian imponerade ändå. Hade framför allt ett ordentligt sting i sin serve. Förmodligen jobbat en del på den under säsongsuppehållet.

Det blev till slut 6-3, 6-4 till Tipsy.

Nåväl. Vad kan man egentligen förvänta sig av en uppvisningsturnering? Lite mer än det Murray presterade, tycker jag. Det var stundtals direkt pinsamt. Ploj eller inte, folk betalar för att se sina idoler och favoritstjärnor spela – och då ska man ge dem valuta för pengarna också.

Det gjorde sannerligen inte Murray.

David Ferrer. FOTO: BILDBYRÅN

Tomás Berdych hade ingen rolig dag på jobbet mot David Ferrer. Precis som i Davis Cup-finalen i november blev det seger i raka set för den outtröttlige Ferrer: 6-2, 6-4.

Helt omöjligt att inte uppskatta Ferrers inställning och attityd i varenda match, stor som liten. Men det där har ni redan hört till leda.

I dagens semifinal mot titelförsvararen Novak Djokovic hade han dock inte mycket att hämta.

Djokovic var på strålande spelhumör och fullkomligt mosade världsfemman i första set, 6-0. Superserben ångade på i andra set, gjorde nästan allt han företog sig rätt och gav inte Ferrer något utrymme att uträtta någonting av vikt.

6-2 i andra set kändes nästan i underkant. När en så lugn och metodisk lirare som Ferrer daskar spaden i marken i frustration förstår man hur omutlig killen på andra sidan nätet är.

Intressant att Djokovic vid några tillfällen kysste sin nya, mystiska racket efter poängseger.

Inte särskilt mycket är känt om denna racket, annat än att den ingår i Heads speed-serie och kretsar kring det som Head kallar för ”g”-teknologi (som sägs ge ökad fart på bollen).

Samt att Novak tycks vara väldigt nöjd med den, i alla fall att döma av hans kärleksförklaringar till den under matchen mot Ferrer.

”Djokovics hemliga vapen” släpps 11 januari – och jag kan tänka mig att en och annan tennisälskare knappt kan bärga sig att få testa den efter att ha sett världsettans uppvisning i Abu Dhabi.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB