Startsida / Inlägg

”Nadal kommer inte att vinna fler Grand Slams”

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal under US Open 2011. FOTO: BILDBYRÅN

Den forne världsfemman Henri Leconte, som nådde finalen i Franska öppna 1988 (förlust mot Mats Wilander), tror att Rafael Nadal bärgade sin sista Grand Slam-titel på hardcourt i US Open 2010.

Fransmannen tror att den knäskadade spanjoren enbart spelar Australiska öppna i januari som ett test inför Franska öppna.

– Han spelar för att vara säker på att han är tillräckligt fit för att vinna Franska öppna för åttonde gången. Det är det enda han vill. Jag tror inte att han åker dit (till Melbourne) för att vinna en Grand Slam, men för att testa sig själv inför Franska öppna. Wimbledon kommer också att vara ett mål för honom eftersom underlaget är okej för hans knä, men att vinna en till hardcourt-slam i karriären, det blir tufft. Jag tvivlar på att han gör det. Det kommer att ta lång tid för honom att komma tillbaka, säger han i en intervju med The Tennis Space.

Samtidigt talar Nadal ut i en intervju med spanska tidningen Farodevigo om skadefrånvaron och den planerade comebacken.

– Jag kunde inte tävla eller träna på hög nivå på fem månader, så vi ska inte förhasta oss. Om jag kan träna på en hög nivå under de återstående veckorna inför Doha så åker jag dit med ambitionen att tävla och spela, utan förväntningar på resultat, säger han.

Detsamma gäller för Australiska öppna.

– Det är väldigt svårt att få bra resultat direkt. Jag hoppas vara i bra form i slutet av februari och början av mars, bra förberedd fysiskt och psykiskt.

Skadorna är annorlunda, men del Potro har kämpat för att komma tillbaka till där han var (2009, före handledsskadan, reds. anm). Är du rädd att samma ska hända dig?

– Det är skönheten med livet i allmänhet, det är en utmaning för mig. Jag vet att det kommer kosta att komma tillbaka till vad jag har åstadkommit under de senaste åren. Jag kommer att lägga ner allt nödvändigt arbete och alltid tänka positivt.

På frågan vilken chockförlust som smärtade mest, den mot Robin Söderling i Franska öppna 2009 eller den mot Lukas Rosol i årets Wimbledon, är svaret glasklart:

– De är inte jämförbara. Det båda har gemensamt är att mitt knä var dåligt, men jag kunde tävla i Franska öppna. Inte i Wimbledon. Förlusten mot Rosol var en förutsedd dödsdom.

Liksom Roger Federer siktar han mot OS i Rio de Janeiro 2016.

– (Jag planerar att spela) så länge kroppen tillåter. Mitt mål är att ta mig till OS i Brasilien 2016.

Så, vad säger vi om Henri Lecontes uttalande då?

Tyvärr kan han mycket väl ha rätt. Att Nadal vinner en Grand Slam på hardcourt under 2013 är knappast troligt. Han kommer helt enkelt behöva mer tid för att komma upp till den nivå han var på före skadan i somras (eller ens i närheten av den).

Dessutom fyller han 27 bast nästa år. Med tanke på hans skadehistorik, hur många säsonger har han kvar i sig? Svårt att säga, men om han inte fortsätter banta sitt schema kraftigt under de kommande åren så är OS 2016 en ouppnåelig dröm.

Min gissning är att han bärgar två, kanske tre till Franska öppna-bucklor under sina kvarstående tre-fyra säsonger på touren. Möjligen en eller två Wimbledon. Men Australiska öppna/US Open? För det krävs nog så pass hård ansträngning och stora uppoffringar att det kan kosta honom en förtidspensionering att ens försöka.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB