Startsida / Inlägg

Därför bantar Roger Federer sitt spelschema

av Henrik Ståhl
Roger Federer. FOTO: BILDBYRÅN

För ett par veckor sedan presenterade Roger Federer sitt schema för 2013. Vi var nog många som höjde på ögonbrynen över att han väljer att stå över Miami Masters och dessutom inte ser ut att ställa upp i hemmaturneringen Swiss Indoors i Basel.

Nu har världstvåan gett sin förklaring till varför han valt att lägga ett så sparsmakat spelschema. Till Tennis.com säger han att han inte kommer att tävla lika ofta under de kommande åren och siktar på att delta i OS i Rio de Janeiro 2016. 31-åringen menar att han måste välja sina turneringar mer noga för att kunna fortsätta spela på en så hög nivå.

– Jag måste ta hand om mitt schema, min kropp, mitt psyke. Förhoppningsvis kan jag stanna på touren i många år och spela OS här om tre och ett halvt år så jag måste blicka långt framåt, inte bara de kommande sex månaderna, säger han till tidningen.

Den 17-faldige Grand Slam-vinnaren befinner sig just nu i Sao Paulo i Brasilien, som är en av hållplatserna under hans uppvisningsturné i Sydamerika.

Federer säger vidare att årets säsong var tuff och svår på grund av åtaganden som gjorde att han inte kunde träna i den utsträckning han ville.

– Jag har spelat mycket tennis. Det har varit en stor utmaning, särskilt me OS och Davis Cup. Jag tog mig tillbaka till toppen och det krävde stora uppoffringar. Jag skulle vilja vara hemma oftare. Men jag är väldigt glad över att jag fortfarande spelar på en så hög nivå. Jag hade ett av mina bästa år det här året, och ett av mina mest känslosamma. Nästa år kommer turneringssegrar troligen att vara viktigare än rankningen, det är därför jag behöver se till att träna mer nästa år, säger han.

Federer spelade 19 turneringar under 2012, två fler än världsettan Novak Djokovic.

– Jag tänker inte spela 25 turneringar, men varje turnering jag spelar kommer jag att ha en känslomässig koppling till för att jag antingen vunnit där förut eller har spelat där många gånger eller för att jag älskar staden eller landet eller fansen.

Schweizaren berättar också varför han valt att stå över Miami Masters – en turnering han spelat varje år sedan 1999 och som han vunnit två gånger (2005-2006).

– Miami var ett svårt beslut för mig. Men jag måste ha lite ledigt, för det första, men viktigast av allt – jag behöver träna. Det här året kunde jag inte träna alls. Något måste bort i schemat och det blev tyvärr Miami.

Uttalandena kommer säkerligen som goda nyheter för alla Federer-fans därute.

Men att han fortfarande spelar när det är dags för OS 2016… nja, hur troligt är det egentligen? Kommer han verkligen att knappt 35 år gammal ha en ärlig chans när han snubblade på målsnöret (igen) i år under en säsong som krävde ”så många uppoffringar”? Är han verkligen så kåt på det där OS-guldet?

Kanske, men jag har oerhört svårt att se honom som en av topputmanarna till OS-guldet om tre och ett halvt år. Om inte hans totalrenovering av schemat bär frukt, eller om han om något år märker att han inte längre hänger med på samma sätt som under 2011 och 2012, då tror jag nog att han offrar den där OS-turneringen till förmån för ett något värdigare avslut på karriären.

Och vad tror vi då om 2013? Är hans bantning av schemat ett genidrag?

Nja.

Tror faktiskt att det tar honom lite emot att påstå att rankningen ”inte är lika viktig”. Självklart tycker han fortfarande att rankningen är viktig – har man en gång varit världsetta ser man förmodligen svårt att se sig själv som något annat än just världsetta, och då är ett ras på rankningen tärande rent mentalt.

Kolla bara på Andy Roddick. Jag menar, han hade kunnat föra en lika tynande tillvaro som Lleyton Hewitt eller Juan Carlos Ferrero ett par år till, men valde att kasta in handduken medan han fortfarande var någorlunda på topp (åtminstone topp 30).

Nåväl, nog om hans eventuella pensionering. Jag har haft fel förr och skulle inte bli särskilt förvånad om Federer låter mig stå där med lång näsa i Rio de Janeiro 2016.

Under 2013 kan Federer naturligtvis återigen bli ett hot. Personligen tror jag att han koncentrerar sig allra mest på Wimbledon och US Open. Ja, US Open är troligen den turnering han helst av allt vill vinna.

Men för att nå stora framgångar krävs uppoffringar, och det låter faktiskt lite på Federer som att han börjar bli mätt. Vill han vinna så pass mycket att han faktiskt kan hitta den där nivån som krävs för att återigen bärga en Grand Slam-buckla? Det krävdes ju inte bara uppoffringar utan en jäkla massa hårt slit under 2012 för den där Wimbledon-titeln och OS-silvret.

Federer når säkerligen uteslutande kvarts- och semifinaler i Grand Slam-sammanhang under 2013, som vanligt.

Men jag är inte så säker på att han blir en av de segerrikaste spelarna på touren. Jag är faktiskt inte ens helt säker på att han är topp 4 vid säsongens slut. Det finns någonting i hans uttalanden som är en smula oroväckande, som tyder på att han börjar trappa ner och prioritera annat.

Och dessutom: om han nu behöver så mycket vila och träning, varför passar han då inte på att hänga med familjen under speluppehållet nu i december? Nej, i stället luffar han av oklar anledning runt i Sydamerika för diverse uppvisningsdravel. Det är konstigt – och faktiskt en smula provocerande.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB