Startsida / Inlägg

Vad händer med Monfils?

av Henrik Ståhl
Gaël Monfils. FOTO: BILDBYRÅN

Forne världssjuan Gaël Monfils spelade bara 29 matcher under 2012 (den sista i förlustmatchen mot Patrik RosenholmStockholm Open, 19-10 totalt i matchfacit) på grund av en envis knäskada och har rasat till plats 77 på världsrankningen.

Enligt franska L’Equipe är det oklart om Monfils, som missade Franska öppnaWimbledon och US Open, ska spela Australiska öppna i början av januari.

26-åringen sparkade nyligen sin coach Patrick Chamagne samt sin fysioterapeut, och sägs ha varit oanträffbar i flera dagar. Chamagne menar att hans ex-adept lider av depression – något hans agent Nicolas Lemperin dementerar:

– Jag pratar med honom tre-fyra gånger om dagen. Vi köpte nyligen biljetter till Australiska öppna, säger Lemperin, som hävdar att Monfils har en ”normal säsongsledighet”.

Enligt forne världsfemman och landsmannen Henri Leconte är Monfils ”alldeles vilsen”.

– När man är skadad så länge så kan man snabbt bli deprimerad. Men det är en vändpunkt i livet. Han ger intrycket av ett skadeskjutet djur. Tag er i akt om besten vaknar…, säger han.

Frankrikes Davis Cup-kapten Lionel Roux säger enligt Tennis.com att det telefonnummer han har till Monfils är avstängt.

Utan att dra några förhastade slutsatser kan jag bara konstatera att det vore en stor förlust för sporten om Gaël Monfils tvingas sluta i förtid – vilket jag i och för sig inte tror kommer hända. Med tanke på att han missade fyra månader efter förlusten mot Brian Baker i Nice i maj och sedan ställde in resten av säsongen efter förlusten mot Rosenholm i oktober är det inte så konstigt att de vilda spekulationerna tar fart.

Men att hans skada skulle vara så allvarlig att han måste lägga ner sin professionella tenniskarriär vid 26 års ålder… nej, så illa tror jag inte att det är. Däremot är han i en ålder då han borde vara i eller omkring zenit av sin karriär, och om det tar för lång tid för honom att återvända kan det bli rysligt svårt för honom att ta sig tillbaka till toppen.

Så länge ingenting annat sagts (av Monfils själv) förutsätter jag att den karismatiske fransmannen gör comeback i Melbourne. Och om han inte gör det är det ingen katastrof.

Med tanke på att han bara har 660 poäng att försvara från 2012 har han gott om tid på sig att rehabilitera och sedan spela upp sig igen under 2013.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB