Startsida / Inlägg

Vill byta land – för att få spela Davis Cup

av Henrik Ståhl
Jesse Levine. FOTO: AP

Han har spelat för USA sedan han blev proffs 2007.

Nu planerar 25-årige Jesse Levine att byta nation – och börja tävla för grannlandet Kanada. 104-rankade Levine föddes i Ottawa men flyttade till US som 13-åring och bor i dag i Florida.

– Han har funnits på vår radar ett tag och nu är det ganska säkert att han kommer att representera Kanada framöver. Han kommer förmodligen inte att kunna spela Davis Cup för oss i februari (mot Spanien). Men i övrigt är det mer eller mindre en formalitet att han fortsättningsvis kommer att representera Kanada, säger Kanadensiska Tennisförbundets Louis-Philippe Dorais.

Enligt källor till Tennis.com kommer Amerikanska Tennisförbundet, USTA, att begära att Levine betalar tillbaka de pengar för bland annat resor och coachning han fått från organisationen.

Levine gör troligtvis nationsbytet för att få spela Davis Cup, eftersom han i nuläget skulle bli Kanadatvåa bakom 13-rankade Milos Raonic. Han har aldrig spelat Davis Cup för USA och kommer troligtvis inte att bli utvald inom en snar framtid eftersom han är landets blott sjunde högst rankade spelare på ATP-touren.

Internationella Tennisförbundet, ITF, kommer att avgöra om Levine får spela för Kanada mot Spanien i februari. Enligt DC-reglerna för spelare med dubbla medborgarskap måste det land som vill plocka ut spelaren i fråga skicka en ansökan till ITF tre månader före matchen och invänta beslut från Davis Cup-kommittén.

Jesse Levine har hittills 25-50 i matchfacit under sin karriär på ATP-touren och som bäst varit rankad 69 (i oktober i år). Under säsongen vann han blott sju ATP-matcher och förlorade 15.

Det blir intressant att se vad han kan åstadkomma under kanadensisk flagg. En megaskräll mot Spanien i februari, om han får spela då? Ja, det vore ju nåt det. Sannolikheten för det är dock lika stor som att Sankt Nikolaus vinner Australiska öppna 2013.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB