Startsida / Inlägg

Rafael Nadal gör comeback i Brasilien

av Henrik Ståhl
Rafael Nadal. FOTO: AP

Världsfyran Rafael Nadal återvänder till ATP-touren i början av februari. Enligt nyhetsbyrån AP meddelade arrangörerna av Brasil Open i Sao Paolo under dagen att elvafaldiga Grand Slam-vinnaren är klar för grusturneringen.

Nadal har inte spelat sedan chockförlusten mot Lukas RosolWimbledon i slutet av juni förra året. Hans comeback skulle ha skett i uppvisningsturneringen Mubadala WTC i december, men han hoppade av både den och 250-turneringen i Doha veckan därpå på grund av magvirus. Han drog sig sedan ur nu pågående Australiska öppna och hänvisade till samma magvirus. Innan han meddelade sitt avhopp från Grand Slam-turneringen i slutet av december erkände spanjoren för London Times dessutom att knäna inte var redo för tävlingsspel, enligt Tennis.com.

Även arrangörerna av 250-turneringarna i chilenska Vina del Mar (4 februari) och Argentinas huvudstad Buenos Aires (18 februari) försöker också att locka till sig Nadal, som vid sidan av Sao Paolo även är klar för 500-turneringen i Acapulco 25 februari.

Enligt uppgifter är VTR Open i Vina del Mar beredda att ge Nadal åtta miljoner kronor i startpengar för att delta i turneringen.

Nadal vann både Brasil Open och Mexican Open i Acapulco 2005, det enda året han ställt upp i någon av turneringarna. Landsmannen Nicolás Almagro är regerande mästare i Brasil Open och David Ferrer i Mexican Open.

Nyheten om Sao Paolo känns inte det minsta oväntad. Att Nadal föredrar att göra sin comeback på favoritunderlaget grus är ingen hemlighet och att magviruset var ett svepskäl för att hoppa över Australiska öppna på hardcourt känns mer och mer sannolik.

I Sao Paolo är konkurrensen betydligt svagare. Högst rankade spelarna under honom är världselvan (och som sagt titelförsvararen) Nicolás Almagro och -tolvan Juan Mónaco. Övriga seedade spelare i startfältet är i nedstigande led Stanislas Wawrinka, Thomaz Bellucci, Jeremy Chardy,  Pablo Andújar och Fabio Fognini. Inte överdrivet skräckinjagande, om man säger så.

Att han skulle ställa upp i Vina del Mar eller Buenos Aires och på så vis spela tre av fyra tävlingsveckor under februari inför Masters-turneringarna i Indian Wells och Miami känns mindre troligt – men å andra sidan kanske pengarna lockar så mycket att han offrar någon av tusingarna. Båda spelas trots allt back-to-back och på spanjorens stora hatunderlag hardcourt…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB