Startsida / Inlägg

Svensk Davis Cup-skräll – men bragden lär utebli

av Henrik Ståhl
Markus Eriksson. FOTO: BILDBYRÅN
Markus Eriksson. FOTO: BILDBYRÅN

SvD:s Jonas Arnesen har redan gett oss det historiska perspektivet på svensk tennis pågående ökenvandring.

Förbundskaptenen Fidde Rosengren har vid flera tillfällen berättat om sin vision och börjat staka ut vägen för framtiden.

Men i skrivande stund har faktiskt Sverige 1-1 mot Ukraina i en DC-runda som på förhand stämplats som ett omöjligt uppdrag.

Det är det förvisso fortfarande, men 642-rankade Markus Erikssons seger över 242-rankade Denys Moltjanov (7-5, 4-6, 6-4, 6-4) tidigare i dag ingjuter en liten dos hopp. Kanske inte att Sverige faktiskt ska lyckas med konststycket att svara för en bragd av enorma proportioner, men åtminstone falla med värdighet.

Det råder liksom ingen tvekan om att det här är det på papperet svagaste DC-laget vi ställt på en tennisbana på många år. Dubbelvärldsfemman Robert Lindstedt och i dubbeln 52-rankade Johan Brunström har visserligen goda chanser att besegra i singeln 92- respektive 123-rankade Sergej Stakhovskij och Ilja Martjenko i morgondagens dubbel, men därefter tar det med all rimlig sannolikhet stopp.

Om det nu ens blir de två som Ukrainas kapten väljer att slänga in. Det är de två som är uppskrivna, men det är betydligt troligare att Ukraina satsar på 22-rankade talangen Alexandr Dolgopolov tillsammans med Stakhovskij.

Skulle Sverige vinna dubbeln – den enda matchen där vi på förhand får bära någon sorts favoritskap – får vi räkna med två efterföljande och förhoppningsvis (det utgår jag kallt ifrån med tanke på vem det är som styr skutan) hedersamma förluster.

675-rankade Isak Arvidsson gjorde nämligen just en hedersam insats mot obeskrivligt formsvaga Dolgopolov men föll i raka set (6-2, 6-0, 7-6). Det känns oerhört långsökt och naivt att tro att Markus Eriksson, sin seger i dag till trots, och Arvidsson ska ha någon chans mot Dolgopolov respektive Stakhovskij (som lär få spela i stället för Moltjanov i söndagens singel).

Men om det blir så att Ukraina väljer att ”toppa laget” under lördag och söndag, ja då ska vi vara väldigt stolta över det.

De flesta hade nog fnyst om man tippat annat än total överkörning i den här omgången.

* * *

I övrigt kan meddelas att Tjeckien tagit en komfortabel 2-0-ledning över Kazakhstan efter Lukas Rosols seger över Andrej Golubev (4-6, 6-4, 6-2, 7-6) och Jan Hajeks över Mikhail Kukusjkun (6-3, 6-2, 6-4) i DC-kvarten i högsta divisionen (World Group).

Jo-Wilfried Tsonga gav sitt Frankrike ledningen över Argentina efter en femsetsrysare mot Carlos Berlocq (på grus, bör tilläggas), men Juan Mónaco kvitterade efter att ha kört över Gilles Simon i raka set: 7-6(2), 6-2, 6-4.

dcMónaco har nu 7-1 i setfacit i Davis Cup hittills i år. I övriga tävlingssammanhang 1-11. Intressanta siffror…

Serbiske världsettan Novak Djokovic leder i skrivande stund med 2-0 i set (7-6, 6-2) mot USA-tvåan John Isner. Lär bli tresetsseger för Novak där, men det vore ytterst märkligt om inte Sam Querrey kvitterar för USA mot Viktor Troicki. Querrey är visserligen inte direkt i toppform, men Troicki har å sin sida varit i fullkomligt bedrövlig sådan under hela året. Har bara besegrat en topp 50-spelare hittills (då 50-rankade David Goffin i DC i februari, i en femsetare).

Kanadas Vasek Pospisil har plockat första set mot Italiens Andreas Seppi (7-5, 2-2 just nu). Att Fabio Fognini skulle slå Milos Raonic känns väldigt osannolikt. Förutsatt att Raonic är frisk och kry.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB