Startsida / Inlägg

Därför blir Stuttgart Open INTE en Master på gräs

av Henrik Ståhl
Stuttgart Open byter från grus till gräs 2015.
Stuttgart Open byter från grus till gräs 2015.

Glada nyheter (om än flera dagar gamla sådana)!

Stuttgart Open kommer att byta underlag från grus till gräs, med start säsongen 2015.

Detta eftersom Wimbledon det året kommer att flyttas fram en vecka, vilket skapar en lucka på tre veckor mellan Franska öppna och The Championships.

Beslutet klubbades igenom av ATP under Miami Masters förra veckan.

– Vi har fullt förtroende för att arrangörerna bakom The Mercedes Cup (Stuttgart Open) kommer att leverera ett högklassigt ATP-event på gräs inför Wimbledon. Som en del av processen att skapa kalendern för 2015 fortsätter vi även att se över andra alternativ under treveckorsperioden mellan Roland Garros och Wimbledon, säger ATP:s ordförande Brad Drewett.

Enligt arrangörerna bakom Stuttgart Open anläggs de nya gräsbanorna i tätt samarbete med Wimbledon-experter.

Stuttgart Open blir ett välkommet tillskott till grässäongen, som i dag utgörs av blott fem turneringar (vid sidan av Wimbledon): Queen’s Club Tennis Championships, Gerry Weber Open i Halle, Eastbourne InternationalRosmalen Grass Court Championships i ’s-Hertogenbosch och Hall of Fame Tennis Championships i Newport.

Stuttgart Open tar hjälp av Wimbledon-experter i omställningsarbetet.
Stuttgart Open tar hjälp av Wimbledon-experter i omställningsarbetet.

Stuttgart Open är i dag en 250-turnering, men huruvida den kommer att ”befordras” som grästurnering eller inte är höljt i dunkel. Eftersom Stuttgart redan haft en turnering på Masters-nivå (Eurocard Open; ATP Super 9-event 1996-1999, Master 2000-2001, avvecklades 2002 och ersattes av Madrid Masters) ligger det nära till hands att anta att 2015 blir året då grässäsongen äntligen får en Master, men det är i nuläget inte alls troligt.

Samtliga grästurneringar (återigen: vid sidan av Wimbledon) är nämligen 250-event, vilket inte är särskilt konstigt. Turneringarna däremellan har som huvudsakliga syfte att ge spelarna en chans att förbereda sig inför just Wimbledon, i och med omställningen från grus till gräs. Och spelarna har redan klagat på att det är för lite vilotid mellan Franska öppna och Wimbledon, vilket föranlett ändringen i schemat.

Att smälla in en obligatorisk Master motverkar det syftet fullständigt och gör därför framflyttningen av Wimbledon totalt meningslös. Det vore lika meningslöst med en icke-obligatorisk Master, som Monte Carlo, eftersom det skulle bli en helt ovidkommande turnering med max ett par topp 10-spelare – men med stor poängdistribuering (en rankningsmässig anabolaturnering för lägre rankade spelare, med andra ord).

Det mest troliga scenariot är helt enkelt att Stuttgart Open behåller sin 250-stämpel. Möjligen att den blir befordrad till 500.

Nej, ska vi få se en Master på gräs i framtiden krävs det att grässäsongen förlängs ytterligare. Alternativt att Newport uppgraderas till tusing och byter plats med grusturneringen i Hamburg (500-event) i schemat. Vilket inte heller det är särskilt troligt.

Finns det intresse för en grästusing måste man börja lobba för att pussla om hela schemat efter Wimbledon. Slopa någon turnering och stuva in en Master i mitten av juli, innan hardcourtsäsongen sparkas i gång i och med Canada Masters i augusti.

London-OS fick ju plats förra året, så det borde inte vara någon omöjlighet.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB