Startsida / Inlägg

Äntligen, Brunström!

av Henrik Ståhl
Johan Brunström. FOTO: BILDBYRÅN
Johan Brunström. FOTO: BILDBYRÅN

Svenske Johan Brunström bärgade i dag sin första ATP-titel på tre år – och den andra totalt i karriären.

Detta sedan han tillsammans med Raven Klaasen besegrat Juan Sebastian Cabal och Robert Farah i raka set (6-3, 6-2) i dubbelfinalen i Nice.

Finalen var svenskens och sydafrikanens andra tillsammans (förlorade i Montpellier mot Marc Gicquel och Michael Llodra) sedan de inledde sitt samarbete i slutet av förra året.

– Det är väldigt bra att bevisa att vi kan prestera på grus nu inför Franska öppna. Det var lite spänt, eftersom det var final. Men vi hanterade det bra och spelade faktiskt vår bästa tennis. Vi var extremt aggressiva, fick det tidiga servegenombrottet och vi hade övertaget under större delen av matchen, summerar Brunström triumfen.

Brunström, som är rankad 55 som dubbelspelare, har nu 2-12 i finalfacit. Första titeln kom tillsammans med Jarkko Nieminen i Gstaad 2010 – efter sex raka finalförluster med två olika partners (Michael Rydersted och Jean-Julien Rojer).

Segern innebär alltså att Brunström bryter ännu en svit på sex raka finalförluster.

Finalen var för övrigt svenskens tredje i år. Förutom Montpellier (med Klaasen) gick han till final i Auckland med regerande Wimbledon-dubbelmästaren Frederik Nielsen.

Riktigt kul med en ATP-framgång för Johan Brunström. De har ju inte duggat tätt, tyvärr.

* * *

I singeln besegrade veteranen Albert Montanes forne världssjuan Gaël Monfils i raka set: 6-0, 7-6(3.

– Jag skulle inte ens ha varit här. Jag var i min hemstad, 20 mil från Barcelona, med vänner när jag i lördags fick reda på att jag skulle spela. Så det är ganska fantastiskt att jag står här i Nice nu med trofén, säger 32-åringen efter segern.

Titeln är Montanes första sedan 2010, då han bärgade två (Estoril, Stuttgart). 82-rankade spanjoren kommer att klättra till omkring plats 48 på världsrankningen.

För Monfils del innebär nederlaget att han nu har svaga 4-14 i finalfacit (senaste titeln kom i Stockholm Open 2011). Fransmannen är i skrivande stund rankad 109 i världen, men kommer klättra till 80.

Att han i Nice tog sig till sin första final sedan Doha 2012 är så klart glädjande efter alla många och långa skadeuppehåll. Men priset han får betala är högt, och han sätter själv fingret på varför:

– Jag har spelat många matcher under de senaste två veckorna och kände mig kanske lite fysiskt och mentalt trött, säger han efter nederlaget.

Oroväckande med tanke på att han möter världssexan Tomás Berdych i förstarundan i Franska öppna på måndag. Hinner sannolikt inte ladda om batterierna till den matchen. Synd.

* * *

I Düsseldorf vann Juan Mónaco sin första titel för säsongen (åttonde totalt i karriären), efter seger i raka set över Jarkko Nieminen: 6-4, 6-3.

Skönt att Mónaco, som inför Düsseldorf bara vunnit sin öppningsmatch i tre turneringar i år, äntligen hittat grusformen. Ganska bra tajming inför Roland Garros, kan man ju säga.

– Det är den bästa förberedelsen. Jag har haft en fantastisk vecka här, spelat några bra matcher. Särskilt i dag spelade jag väldigt bra. Så jag ser fram emot att fortsätta spela så här i Paris, som han själv uttrycker det.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB