Startsida / Inlägg

ANALYS: Så blir Franska öppna 2013, herrar

av Henrik Ståhl

En halva i taget, som vanligt. Vi börjar med herrarnas och följer upp med damernas i morgon. Here we go:

HERRAR

Skärmavbild 2013-05-25 kl. 01.04.30

ÖVRE HALVAN

Det stora samtalsämnet under dagen har givetvis varit det faktum att Novak Djokovic och Rafael Nadal hamnade på samma halva – vilket innebär att de kan mötas redan i semifinalen.

Vilket jag tror att de gör.

Djokovic har fått en lite klurigare lottning av de båda – David Goffin i förstarundan, Ivan Dodig eller Guido Pella i andra och så kanske Grigor Dimitrov i tredje. Ingen av de rår visserligen på Djokovic i de här sammanhangen, i alla fall inte på papperet, men de är ändå klurigare än Nadals Daniel BrandsMartin Klizan/Michael Russel-Fabio Fognini/Lukas Rosol (troligen).

Överlag har dock Djokovic rak motorväg till kvartsfinal, där han kan möta… ja, vem? Tommy HaasJohn IsnerMikhail Juzjnyj? Tommy Haas vore kul. Hoppas han orkar rent fysiskt. Isners form är totalt bedrövlig och likaså Janko Tipsarevics, som är den högst seedade spelaren i världsettans kvartsfinalsektion. Svårt att sia om vem det blir i kvarten, med den här på papperet ganska svaga lottningen. Säger Haas, eftersom jag så gärna vill se honom i en kvart mot Djokovic.

I åttondel blir det troligen Philipp Kohlschreiber. Han har presterat bra på grus så här långt i år och har goda förutsättningar att tangera sitt personbästa från 2009. Annars vore det kul om Alexandr Dolgopolov kunde blixtra till och ta sig förbi Kohlschreiber i en eventuell tredjerunda.

För Nadals del borde Benoit Paire eller Kei Nishikori stå för motståndet i åttondelen. Framför allt Paire har imponerat under grussäsongen, och båda har överkomliga lottningar.

I kvarten då?

Stanislas Wawrinka måste hållas som förhandsfavorit, trots skadan som tvingade honom att stå över Rome Masters. Förhoppningsvis var det bara en försiktighetsåtgärd för att vara fräsch och fit inför Roland Garros.

De som framför allt står i schweizarens väg är Jerzy Janowicz (tredje omgången) och Richard Gasquet (åttondel). I alla fall på papperet. Det lossnade lite för Janowicz i Rom, där han tog sig till kvarten, men jag tror dessvärre inte att han räcker till över fem set. Kan lika gärna ryka redan i första omgången mot Albert Ramos. Gasquet har väl inte direkt imponerat men ändå sett hyfsat stabil ut under våren. Wawrinka-Gasquet i åttondel inte fy skam, eller hur?

Teoretiskt har ju Wawrinka bäst chans att utmana Nadal, men jag tror inte att någon kan rubba gruskungen inför semifinalen.

De går vidare till semifinal: Novak Djokovic, Rafael Nadal.
Skrällvarning: Stanislas Wawrinka, Richard Gasquet.
Bubblare: Benoit Paire, Kei Nishikori, Grigor Dimitrov.

* * *

Skärmavbild 2013-05-25 kl. 01.04.40

UNDRE HALVAN

Ni ser ju själva:

QUALIFIER
QUALIFIER
QUALIFIER
ROGER FEDERER

Nu är visserligen den första kvalspelaren 166-rankade Pablo Carreno-Busta, som trots sin blygsamma rankning är en allt annat än ofarlig spelare. 21-åringen inledde året med sju raka Futures-titlar, gick till åttondelsfinal i sin första ATP-turnering för året (Casablanca, slog Pablo Andújar men föll mot Kevin Anderson). Höjdpunkten kom i portugisiska Oeiras, där han slog ut Julien BenneteauDavid Goffin och Fabio Fognini innan han föll i en tresetare mot Stanislas Wawrinka i semifinalen.

En framtidsspelare att hålla ögongen på, med andra ord.

Om han kan rubba Federer i en Grand Slam-turnering? Nej. Jag hoppas att han bjuder upp till ordentlig kamp, men ser inte riktigt hur han ska räcka till mot schweizaren (om han nu inte hämmas mer av ryggskadan han ådrog sig i Indian Wells än han låter påskina).

Benneteau kan så klart sätta åtminstone mentala käppar i Feds hjul, men den första riktigt svåra motståndaren ställs han troligen mot först i kvartsfinalen.

Där väntar förmodligen Jo-Wilfried Tsonga. Eller kanske Juan Mónaco? Tja, möjligen. Han har hittat formen lagom till Roland Garros, men spelar final i Düsseldorf i morgon (mot Jarkko Nieminen). Frågan är om han hinner ladda om till Paris. Lite tveksamt.

En spelare som möjligen kan lägga krokben för båda är Marin Cilic, men jag håller det inte för troligt. Nej, på papperet känns det som en holmgång mellan Federer och Tsonga. En match som Federer i teorin borde vinna.

Tsonga är nämligen en bra matchup för Federer på grus. Tsonga spelar gärna i högt tempo vilket passar Fed alldeles utmärkt (särskilt just på grus), han kan diktera duellerna och flytta runt fransmannen lite som han vill, och världsåttans sätt att variera sitt spel biter inte på Federer på grus.

Lägg därtill ett mentalt övertag efter fem raka segrar (9-3 totalt i inbördes möten) och klar vinst i deras enda möte på aktuellt underlag (Rom 2011, 6-4, 6-2).

Federer till semi, alltså. Troligen efter att ha besegrat Gilles Simon i åttondelen och ovan nämnda Tsonga i kvarten.

Vem möter han i semifinalen då?

Det är en svårare nöt att knäcka.

David Ferrer och Tomás Berdych är så klart förhandsfavoriterna i deras kvartsfinalsektion, men Berdych har en riktigt tuff lottning: Gaël Monfils i öppningsmatchen och troligen Ernests Gulbis i andra omgången. Dessutom pånyttfödde Tommy Robredo i en eventuell tredjerunda.

Jag tycker att Berdych varit precis så solid som jag hoppats på under grussäsongen och anser därmed att han borde fixa det här, men det går inte att säga annat än att hans lottning är den klart svåraste av de högre seedade spelarna.

David Ferrer har en betydligt enklare väg mot kvarten. Ser i princip inte en enda spelare som på papperet ska kunna utmana honom. Milos RaonicKevin Anderson? Knappast. Inte på grus och framför allt inte över fem set.

Svårt att inte tippa Berdych mot Ferrer i kvartsfinal, men vill höja ett varningens finger för Gulbis. Chansen att möta Berdych i andra omgången borde ge tillräcklig motivation för att göra processen mot Rogerio Dutra Silva kort, och det är som bekant i matcherna mot toppspelarna som han brukar leverera sin bästa tennis.

Riktigt bra chans att verkligen visa vad han går för. Frågan är, som alltid, om han väljer att ta den.

Nicolás Almagro då? På papperet enkel lottning fram till en eventuell åttondel mot Berdych/Gulbis.

Tror ändå det blir Berdych mot Ferrer i kvarten. Där har ju Ferrer ett övertag (6-3 i inbördes möten och den på papperet bättre grusspelaren), men Berdych är å andra sidan i bättre form än Ferrer. Tycker inte riktigt att spanjoren kommit till sin rätt under grussäsongen. Bortsett från de två blytunga förlusterna mot Rafael Nadal har han svarat för en del ganska taffliga matcher, men som så många gånger förr gnetat sig in och till slut tagit över.

Samtidigt ser nog båda dessa spelare sin stora chans att åstadkomma något i Franska öppna, nu när lottningen (i och med Murrays och Juan Martín del Potros återbud) är gynnsammare än vanligt. Tror en eventuell kvart mellan Berdych och Ferrer kan bli riktigt intressant, och på förhand vill jag nog hålla Berdych som väldigt knapp favorit.

Kanske för att jag hellre ser en semi mellan honom och Federer än en mellan Ferrer och Federer. I det sistnämnda fallet tror jag nämligen att Federers finalbiljett är i det närmaste spikad. Han har så oerhört lätt för världsfemman (12-0 i inbördes matcher talar sitt tydliga språk) – medan han har svårt för Berdych.

Det kan ju sluta lite hur som helst. Tror dock att Federer kommer gå in i den här turneringen med hundra procent fokus. Det här är tveklöst den absolut bästa (och kanske sista) chansen han kan få att ta sig till final i Franska öppna, och frågan är om inte det räcker. Jag är benägen att tro det.

De går till semifinal: Roger Federer, Tomás Berdych.
Skrällvarning: David Ferrer, Jo-Wilfried Tsonga, Ernests Gulbis.
Bubblare: Nicolás Almagro, Juan Mónaco.

Semifinalerna: Nadal slår Djokovic, Federer slår Berdych.

FINALEN: Nadal slår Federer.

En eventuell semifinal mellan Djokovic och Nadal känns i dagsläget helt vansinnigt svårtippad. Snudd på omöjlig.

Men med tanke på vad vi sett under grussäsongen (och på grund av Nadals omänskliga svit på Roland Garros) är det ändå svårt att inte hålla spanjoren som knapp favorit.

Det som talar för Djokovic är att han har segern i Monte Carlo färskt i minnet, och 3-3 i deras sex senaste möten på grus (sedan 2011), och har således ett litet mentalt övertag inför matchen.

Oavsett så tror jag att hela turneringen avgörs i den matchen. Federer har visserligen lite lite större chans att slå Djokovic i en eventuell final, men den känns trots allt försvinnande liten så här på förhand. De är så oerhört starka när det drar ihop sig, Nadal och Djokovic – och jag tror inte att någon ifrågasätter det faktum att båda är bättre grusspelare än Federer.

Vid sidan om att den här lottningen verkligen ger Federer goda chanser att ta sig till final måste också påpekas att den också öppnar för skrällar. Nadal-Djokovic i semi på den övre halvan känns helt given på förhand, men i och med Federers tillkortakommanden under våren är det ändå lite vanskligt att slå fast att han faktiskt plockar Tsonga i kvarten och Berdych/Ferrer i semin.

Faktiskt inte omöjligt att Tsonga/Berdych når sin andra, eller Ferrer sin första, Grand Slam-final – även om jag håller det för mer troligt att det blir Federer som kniper finalbiljetten.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB