Startsida / Inlägg

Åttondelarna, herrar

av Henrik Ståhl

Redan dags för åttondelsfinaler i Madrid Master! Låt oss snabbt gå igenom vad dagen har att bjuda på.

* * *

√ RAFAEL NADAL – MIKHAIL JUZJNYJ

Nadal leder med 9-4 i inbördes möten och alla Juzjnyjs segrar har kommit på hardcourt. På grus leder Nadal med 2-0 i matcher och 24-6 i set.

Det snabbare underlaget i Madrid gynnar så klart de offensiva spelarna, som ofta inte har jättemycket att hämta på grus. Nadal spöade Benoit Paire i raka set i går (6-3, 6-4) men fick ändå slita för segern.

Har ändå svårt att se något annat än vinst för Nadal i den här matchen, även i dag i raka set. Att han inte övertygade i går känns inte direkt som ett orosmoment – snarare ett styrkebesked att han ändå vann så pass enkelt.

* * *

√ ROGER FEDERER – KEI NISHIKORI

Har bara mötts en gång tidigare, i Basel-finalen 2011 (på inomhushardcourt). Den gången fick Nishikori bara med sig fyra game.

Så enkelt kommer det nog inte att bli för Federer i dag. Eller jag hoppas i alla fall inte det.

Federer fick jobbet gjort i öppningsmatchen mot Radek Stepanek, varken mer eller mindre. Vilket tyder på att Federer inte tappat höjd i sin lägstanivå trots det långa uppehållet. Glädjande.

Det känns också som att Federer kommer få mer utdelning i sitt offensiva spel än Nishikori i sitt defensiva i den här matchen, i och med underlaget. Hade det vanligt ”vanligt” grus hade jag nog hållit Federer som solklar favorit. Nu gynnas ändå Nishikori av det högre tempot och den lägre bollstudsen, men inte tillräckligt för att skrälla mot Federer.

Så känns det i alla fall på förhand. Ska ändå bli väldigt intressant att se vad Nishikori kan hitta på. Han inledde ju katastrofalt mot Viktor Troicki i går men vände sedan första set vid underläge 2-5 och fortsatte med en total överkörning (7-5, 6-2).

* * *

√ ANDY MURRAY – GILLES SIMON

Den klart tråkigaste matchupen sett till toppspelarna. Simon är på det hela taget en sämre variant av Murray och det krävs egentligen att Murray ska underprestera för att Simon ens ska ha en rimlig chans. 10-1 i inbördes möten (fransmannens enda seger kom i Rom 2007) talar sitt tydliga språk.

Underlaget gynnar dessutom Murray och Simon är i rysligt dålig form. Allt annat än seger i raka set för Murray känns som en skräll – trots att det här är en uppgörelse som spelas på skottens nemesisunderlag grus.

* * *

√ TOMÁS BERDYCH – KEVIN ANDERSON

Det här kan faktiskt bli spännande. Berdych leder visserligen med klara 6-0, men Anderson har hängt med riktigt bra i deras två senaste möten (Australiska öppna och Indian Wells i år, hyfsat jämna matcher trots att Berdych vann båda i raka set). Anderson får dessutom hög utdelning i egen serve i Madrid och sätter hög offensiv press.

Segern över Juan Mónaco (7-6, 3-6, 6-4) kändes stabil, särskilt med tanke på att Mónaco någotsånär börjat hitta tillbaka till formen.

Berdych hängde löst mot Jerzy Janowicz i går men höll huvudet kallt och kämpade till sig segern. Imponerade framför allt mentalt. Janowicz hade en hel drös med lägen i både andra och tredje set, men Berdych vek inte ner sig och vann slutligen skiljeset enkelt: 6-7(3), 6-3, 6-2.

Tycker att Berdych visar mer och mer prov på sitt stärkta psyke. Det är egentligen bara i matcher där han blir utspelad rent taktiskt som han låter sig stressas. En spelare som Janowicz vet han att han sett till kapacitet ska slå i en sådan här match och har därför tålamodet som krävs. Det gillas.

Vad säger vi om den här matchen då?

På det hela taget känns Berdych i dagsläget för stabil. Anderson kan mycket väl få med sig ett set, men tjecken har bara i år bevisat två gånger om att det här är en match han kan och bör vinna – och därför kommer han också att göra det.

Rent spelmässigt tycker jag att han är lite lite bättre i princip i alla avseenden, utom möjligtvis serven. Anderson har en riktigt bra serve när allt klaffar.

* * *

√ JO-WILFRIED TSONGA – FERNANDO VERDASCO

Att Verdasco slog Milos Raonic tror jag beror på lika delar hämndlystnad och publikstöd. Hysteriska hemmafans ska inte förringas.

Kan det räcka mot Tsonga? Tja, varför inte. Fransmannen imponerade inte alls mot Robin Haase (7-6, 7-6).

Invändningen: Skulle förlora han verkligen förlora en Master när underlaget är så gynnsamt för honom? Nej, det känns osannolikt.

Men större skrällar har skett, Verdasco trivs i Madrid och har stärkt självförtroendet efter segern över Raonic.

Dessutom verkar det vara något alldeles särskilt med den här turneringen för honom. Han har ju trots allt knappt presterat över huvud taget sedan förra årets upplaga av tävlingen, då han slog ut Rafael Nadal i tredje omgången.

Svårt att inte hålla Tsonga som favorit, men slänger in en skrällvarning på Verdasco.

* * *

DAVID FERRER – √ TOMMY HAAS

I Miami bjöd 34-årige Haas på enorm tennis men nöttes till slut ner i semifinalen mot just Ferrer.

Den här gången är spelplanen lite annorlunda. Det är visserligen grus nu, som normalt gynnar Ferrer, men förutom att Haas får grymt stor utdelning i sitt aggressiva attackspel har han också en känsligt spelsinne – vilket han inte minst visade i München där han gick hela vägen.

Seger i raka set över formtoppade Tommy Robredo (6-3, 7-5) tycker jag är tillräckligt övertygande för att hålla Haas som knapp favorit här, särskilt med tanke på Ferrers formsvacka de senaste veckorna.

Tror framför allt att Haas kommer nyttja sin defensiva slice bättre än i Miami och inte hela tiden bara försöka slå igenom Ferrers försvarsmur (vilket ju är aningen slitsamt).

Kanske är det bara så att jag gärna vill se Haas i en kvartsfinal mot Nadal – dels för att jag uppskattar Haas spel, dels för att jag vill se hur han hanterar spanjorens på grus – men jag tror faktiskt att veteranen grejar det här.

* * *

√ STANISLAS WAWRINKA – GRIGOR DIMITROV

Dagens stora match. Framför allt för att förväntningarna på Dimitrov skruvats upp efter skrällen mot Novak Djokovic, men personligen är jag mest nyfiken på hur Wawrinka hanterar 21-åringen.

En Wawrinka i toppform är en grymt svårslagen grusspelare, och de offensiva delarna av hans spel gynnas så klart på snabbare underlag.

Schweizaren har levererat två stabila segrar hittills (6-4, 6-4 mot Marius Copil och 6-3, 6-3 mot Santiago Giraldo) och på papperet är han den starkaste spelaren i den här matchupen.

Ja, jag skulle faktiskt vilja sträcka mig så långt som att han är den starkaste spelaren på den här planhalvan nu när Djokovic är utslagen. Mentalt kan han kanske få det tufft mot Berdych eller Murray, men spelmässigt bör han rimligtvis slå Dimitrov – och därefter vara favorit till semifinalplatsen.

* * *

DANIEL GIMENO-TRAVER – √ PABLO ANDÚJAR

Ganska ointressant matchup. Matchen i sig kanske blir trevlig, men utgången av den är irrelevant för turneringen i stort eftersom vinnaren troligtvis möter Roger Federer.

Båda har bärgat imponerande segrar hittills, men frågan är om inte Andújar övertygat mest. Marin Cilic och John Isner känns helt enkelt lite mer skräckinjagande än Feliciano Lopez och Richard Gasquet, särskilt med tanke på att underlaget främst gynnar just Cilic och Isner.

Tror därför på Andújar

 

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB